This is the moment… This is it! Michaela Jacksona

Michael Jackson - pro někoho jen jméno. Pro někoho génius, pro někoho životní inspirace. Pro mne nezpochybnitelný mág hudby a člověk, který svému řemeslu rozuměl. V 50 letech zemřel. Nestihnul ani jeden koncert z připravovaných padesáti a nestihnul ani ukázat světu, jak moc mu bulváry křivdily. V dokumentu Michael Jackson´s THIS IS IT! nám to ukazují lidé, kteří jej měli v návratu na výsluní doprovázet. Ukazují talent, charisma, skvělého hudebníka. Ukazují Michaela Jacksona v plné parádě.

SonyBMG

Tereza Spáčilová ve své recenzi „Film o Jacksonovi patří na DVD..." představuje zjednodušený pohled na zhlédnutý film, nezatížený pocity. Hovoří o filmu odborně, věcně, avšak nezúčastněně. Hovoří o tom, jaký film měl být, avšak bez znalosti souvislostí a bez toho, aby rozpoznala, čeho jeho tvůrci chtěli dosáhnout. Slečna Spáčilová tvrdí, že This Is It! „místo dokumentu předkládá jen líbivý klip, že láká na cestu za oponu, prezentuje se jako dokument, který nám "krále ukazuje jinak". Jenže ve skutečnosti se za onou oponou zdržuje jen velmi zřídka (přeneseně i doslova) a krále ukazuje zase jenom jako krále." Přitom už jen název filmu (česky „To je ono! Michaela Jacksona") napovídá, že tím „ONO" myslí tvůrci právě Jacksona. Film má ukázat, co sám Michael nestihnul - krále popu, který touží fanouškům dokázat, že na jeho léta trvající comeback nečekali zbytečně. Turné This Is It! bylo pro fanoušky - to oni vybírali, jaké písně si přejí slyšet a Michael to vnímal jako závazek. I proto si v jednom ze záběrů filmu doslova vydupává, aby „to bylo jako z desky, tak, jak to fanouškové a lidé znají."

Dokument, který nám „krále ukazuje jinak" má především ukázat Jacksona jako krále popu vracejícího se na hudební trůn. Žádná troska, žádný bulvárem zničený a slabý člověk. Žádná rouška a ukazování dítěte z okna fanouškům, ale profesionál. Tereze Spáčilové vadilo, že režisér K. Ortega nechává postavy pracující na turné ve filmu „figurkami bez duše." Dokonce tvrdí, že „divák je popuzen." A právě zde se ukazuje, jak moc jsou recenzenti, lidé vzdělaní a v oblasti filmu orientovaní, vzdáleni od běžného diváka. Zatím se mi nestalo, aby vyprodaný sál lidí čekal, až skončí závěrečné titulky, až se rozsvítí světla a bude jasné, že je konec. U Titaniku lidé plakali, protože ve filmu zemřel překrásný Leonardo DiCaprio. U This Is It lidé oplakávali smrt skutečnou. Smrt hudebního krále. Nikdo nebyl popuzen - bezprostřední reakce se naopak dají popsat jako okouzlení, překvapení a snad i vnitřní uspokojení z toho, že jsme HO zase viděli ve vrcholné formě - naposledy. 

„Je to dobrodružství, velké dobrodružství."

Michael Jackson o přípravách turné

 

Michael Jackson´s This Is It! krále popu oslavuje a vrací jej celého, od hlavy po paty, zpět do náručí milionů fanoušků na celém světě. Vrací osobu, která svým dílem denně pomáhala lidi bavit, která jim zpříjemňovala mnohdy těžký a trpký život. Ve filmu Michael o přípravách turné tvrdí: „Je to dobrodružství, velké dobrodružství." A takový je i výsledný film.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vladimír Barák | pondělí 2.11.2009 18:40 | karma článku: 26,21 | přečteno: 2032x