Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak snadno se dá manipulovat veřejným míněním, když jde o Romy

Vážně, je to tak jednoduché… stačí uveřejnit několik článků v černé kronice, stačí přidat ilustrační obrázek a hnedka je to jasné, zase ti cikáni!!! Stačí říct „je možné, že to byli Romové“…. je to zase jasné, cikáni!! Ono stačí cokoliv a je to jasné… stačí se podívat pod každý článek v černé kronice, jako první jsou téměř vždy označeni Romové… co na tom, že později vyjde najevo fakt, že to byl někdo úplně jiný, tady je předem jasno ne?

Stejné to je v případě krádeže kabelů na hlavním nádraží. Každému je ihned jasné, kdo to byl….cikáni. Ale jak jen na to lidé přišli? Viděl je snad někdo u toho? Byli snad krádeži svědci přítomni, že mohou s takovou jistotou říct, kdo to byl? Někteří zašli ještě dál a byli dokonce i konkrétní….ano přátelé, pachatelem byli podle vyjádření zřejmě pomatených vlast-rasistů sourozenci Ivana Veselého, JUDr. Emila Ščuky a nakonec sourozenci moji, z textu mi není jasné, kdo že vlastně krádež spáchal. 

Vlast-rasisti mají jasno, prostě to byli cikáni. Byl bych rád, kdyby našli odvahu mi veřejně vysvětlit, jak na to přišli, ale na to asi nemají čas, případně dostatek argumentů. Jedná se totiž o to, co dělá v místním prostředí spousty lidí, vynáší soudy, aniž by znali fakta. Nikdo je nezná, krom pachatelů samotných. Ono je totiž vlastně jedno kdo to byl, spíše se jedná o to, že ukazováním na lidi bez jakýchkoliv důkazů není nic jiného, než účelová manipulace s veřejným míněním, které se bohužel dopouští i spousty novinářů, jen doufám, že nevědomky.

Podobné je to s lokalitami, kde Romové žijí. Mezi lidmi koluje spousty fám o tom, jaká jsou ghetta, kde Romové dělají jen bordel, kradou, loupí, vraždí a prohrávají sociální dávky na automatech.
Neříkám, že někde to tak není, nebyl jsem všude a určitě ani nebudu. Pokud je jasné, kdo stojí za nějakým průserem, neváhám vystřelit do vlastních řad, snažím se být objektivní. Pokud ale přijedu na místo a vidím něco, co je diametrálně odlišné od toho, co vyprávějí legendy, musím se pozastavit nad tím, kdo a proč presentuje některé lokality jako jednu velkou skládku, dokonce tam posílají hlídky na ochranu většinové veřejnosti. 

Řeč je o části Litvínova-Janov. Nedalo mi to a vyjel jsem se s několika přáteli-novináři na místo podívat. Sledoval jsem hrůzostrašné komentáře vlast-rasistů, koukal na blogy, internet, noviny i televizi. Koneckonců, objevila se tam i ministryně.. .., tak proč se tam nezajet podívat. 

Do Litvínova jsme přijeli, poseděli chvilku u přátel (tímto je zdravím)a vyrazili na obchůzku do ghetta. Hledal jsem zdemolované domy, vypálená auta a bandu Romů, postávajících v hloučku okolo. Neviděl jsem nic.. ani nábytek, povalující se kolem popelnic, ani bordel, ani násilí… pravda, byl jsem tam jenom jeden den, ale pro mne je podstatné to, co zrovna vidím. Ano, viděl jsem desítky, stovky Romů… ale před barákem s dětmi, chodících po sídlišti, nakupujících v obchodě… prostě normálně fungujících kolem svého bydliště, inu…vaše ženy nechodí ven s dětmi? Neviděl jsem luxusní čtvrť, ale viděl jsem normální sídliště, kde žije hodně romských rodin. Asi bych to pochopil víc, kdybych tam by déle, takhle mohu popsat jen to, co jsem viděl v jeden den. 

Povídal jsem si s místními, tak říkajíc jsem zpovídal obě dvě strany. Ptal jsem se i na ony hlídky vlast-rasistů, ale většinou o nich nikdo ani nevěděl, dokonce ani část většinového obyvatelstva, až na dva lidi, které jsem potkal v horní části sídliště. 

Tak nevím, kde tito lidé berou informace..že by to bylo focením lidí z uctivé vzdálenosti, například při vycházení z domu? Ono totiž lidé, kteří tyto fotky komentují asi z domu nevycházejí po svých, ale skáčou z okna, případně na deštníku ze střechy, jinak by totiž tyto fotky nepublikovali u článků, popisující hrůzy a děsy z Litvínova. 

Takto se dá totiž manipulovat s veřejným míněním a věřte mi, je to snadné. 

PS: Na parkovišti jsem po celou dobu mého pobytu v Litvínově-Janově zapomněl zamknout auto. A přesto že je to tak strašné ghetto mi z mého Focusu nezmizelo ani rádio, ani navigace ba dokonce ani kinder čokoláda, kterou jsem nechal na zadních sedačkách.  

Na závěr pár fotografií z Janova, omlouvám se za kvalitu, ale na místě mi klekl fotoaparát, proto jsem fotografie pořídil mobilem. 



Autor: Patrik Banga | pátek 26.9.2008 6:35 | karma článku: 27,53 | přečteno: 6092x
  • Další články autora

Patrik Banga

Jak jsem prodal svou romskou duši

Jsem zaprodanec. Prodal jsem své romství a vyměnil ho za svůj společenský statut. Vzal jsem ho jako koně a na televizním virtuálním jarmarku jsem sprostě vyřvával tak dlouho, až jsem dosáhl svého. Vystoupil jsem z romské komunity a vstoupil do té české... tedy alespoň podle některých lidí, například podle uvědomělého "Roma" anarchisty Jakuba Poláka, případně od mých obdivovatelů z romské komunity. Jsem totiž navíc ještě hulvát a recidivista, dovolil jsem si totiž v televizi opakovaně říci něco, co se říkat nemá. Připustil jsem, že problém je často na straně některých z nás.

12.4.2012 v 8:26 | Karma: 47,36 | Přečteno: 18441x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Jak snadno ovlivnit národ

Je až s podivem, jak snadno se dají lidé ovlivnit. Ať chceme nebo nechceme, téměř vše kolem nás ovlivňují média. Od politiky po pohled na přistěhovalce. Záleží ale na úhlu, pod kterým se zprávy podají.

23.2.2012 v 7:57 | Karma: 25,26 | Přečteno: 3157x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Romům utekl pokladník. Je to kachna, kterou převzala média?

Politický bulvár Parlamentní listy (PL) přinesl ve čtvrtek 9. února zprávu o tom, že v Ústí nad Labem vzniká Evropská romská strana (ERS), která byla okradena svým pokladníkem z Prahy. Ten podle PL čtrnáct dnů před tím sbíral v Ústí podpisy pro tuto novou politickou stranu a „od budoucích členů vybíral stokorunu na členskou legitimaci.“ A na ustavující sněm se již prý nedostavil. PL zveřejnily zprávu pod tímto titulkem: Romové založili stranu a už mají problém: Zmizel jim pokladník i s penězi.

20.2.2012 v 12:30 | Karma: 37,00 | Přečteno: 15087x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

Dávám si Vás do roviny s Vandasem…

Napsala mi neznámá, internetová ženština ve chvíli, kdy jsem pojmenoval problémy v Novém Boru tak, jak si myslím, že by se měly jmenovat od začátku. Nazval jsem totiž pachatele trestné činnosti tak, jak je nazývám v soukromí - degeši.

27.1.2012 v 7:49 | Karma: 30,89 | Přečteno: 3943x | Diskuse| Ostatní

Patrik Banga

O leckdy zbytečné buzeraci státního aparátu

Byrokratické excesy některých úřadů jsem již zažil, jako například tehdy, když mi ukradli doklady a jako blbec jsem stál fronty u okýnek, kde jsem si vyřizoval jiné. Nechápal jsem, proč prostě a jednoduše není jedno okno, kam dám žádost a za několik týdnů si tam nevyzvednu nové doklady. No jo... ale tady nejsem jinde. Tak že řidičák jedna fronta, občanský průkaz další fronta, technický průkaz další fronta... a tak dále. Celkem dva dny dovolené a hodiny na úřadech.

26.1.2012 v 8:34 | Karma: 28,58 | Přečteno: 2536x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 140
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6189x
Těžko říct. Jsem trošku muzikant, víc novinář, komentátor a vedoucí tohoto blogu. V roce 2023 jsem dostal Magnesii literu za knihu Skutečná cesta ven, jejíž audioverzi jsem namluvil a s kapelou Trio Romano k nahrál soundtrack. Vysloužila si třetí místo v kategorii absolutní vítěz v soutěži audiokniha roku.