Ta naše dálnička, moravskoslezská

V názvu mého příspěvku jsem si dovolil parafrázi z dnes již filmové klasiky, z filmu Vesničko má středisková. Dálnici od Ostravy a zpět používám docela často. Včera jsem si při návratu do Ostravy opět potvrdil, že kromě velkého povyku, který již utichl, se nic neděje. Natož, abychom se konečně dozvěděli, kde je pravda a především, aby byla sjednána náprava. Pravda s jednou vyjímkou. I my na Moravě a ve Slezsku jsme byli poctěni možností část dálnice využívat bez nutnosti používat dálniční známku. Mělo by to pomoci odlehčení dopravy v centru Ostravy. Takže už nejen pražáci a brňáci, ale i my. Proč ale tato vyjímka, tolik komentovaná a tak dlouho prosazovaná, na něco, co vlastně již od počátku se sice formálně jako dálnice tváří, ale znaky dálnice zůstaly pouze na papíře? 

Kde jsou dnes všechny diskuse o tom, co je příčinou nekvalitního stavu dálnice D1 v Moravskoslezském kraji a kdo za to může? Nejdříve řada komentářů a analýz ve všech sdělovacích prostředcích.  Spolu s tím snížení povolené rychlosti v nekvalitních úsecích. Dále měření a sondáže nezávislých odborníků a opět nekončící diskuse ve sdělovacích prostředích.

Nyní po letech se již diskuse nevedou, viníci nebyli jasně označeni, ani potrestáni, náprava nebyla sjednána. Omezení rychlosti tak zůstává a zcela zřejmé vady na tak finačně náročném díle také.

Mezitím se stačilo vystřídat několik ministrů dopravy a s nimi povětšinou i vedení ŘSD a nakonec po posledních volbách i naše vládní reprezantace. Tyto změny však nepřinesly pro D1 v Moravskoslezském kraji a jejich obyvatale zatím nic nového. 

Kdybych chtěl být populistou, tak řeknu, že vlastně není důvod se k D1 vracet. Stojí a jezdí se po ní a my jsem si pomalu zvykli, že výše zmíněné problémy k ní vlastně patří. A objevila se další významná témata. Jako příklad použiji tunel  Blanka, který ještě není zprovozněn, ve vzduchu létají miliardy a pražská dopravy je i díky tomu vlastně "před kolapsem". 

Třeba budou mít občané Prahy a my návštěvníci našeho hlavního města štěstí a nezůstane pouze u proklamací a jalových slibů.

Stále se však v poslední době potvrzuje staré známé, že slíbit nebolí.

 

Autor: Pavel Bandík | neděle 13.4.2014 16:05 | karma článku: 11,25 | přečteno: 710x
  • Další články autora

Pavel Bandík

Spartan race Baest Liberec 2016

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 11,92

Pavel Bandík

Pacifik a jeho otisky v písku

29.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,11

Pavel Bandík

Moje "Černé plíce"

17.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,39

Pavel Bandík

Spartan! Spartan! Spartan!

13.5.2015 v 22:10 | Karma: 7,91

Pavel Bandík

Jsou pravidla důležitá 2 ?

5.10.2014 v 17:35 | Karma: 4,50