Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Před časem jsem se rozhodl, že si konečně půjčím "tu báječnou knihu",  o které každý mluví v superlativech. Bohužel kniha nebyla k dispozici a na můj dotaz mi bylo knihovníkem sděleno, že je to jedna z těch, na které se dlouho čeká a existuje pořadník zájemců o zapůjčení. Pravdou je, že více než ukázka textu na knihovnickém serveru mě začalo lákat právě to, že je o ni takový zájem. To bylo zhruba před rokem. Postupně však můj zájem opadl a obrátil se k jiným titulům.

Ke knize jsem se znovu vrátil až v době, kdy jsem si, po dlouhém přemýšlení, minulý měsíc koupil čtečku. Kniha "Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel", byla jedna z těch, které by mohly tvořit moji elektronickou knihovničku.

Nakonec to vyhrála a byla vůbec první knihou, u které jsem se rozhodl, že vyzkouším, jak to vlastně vůbec s tou tolik diskutovanou čtečkou je. Nebude mi chybět, že nemohu fyzicky obracet stránky a vůbec vůně knihy?

Ještě než jsem knihu začal číst, nebyl jsem si vlastně úplně jist tématikou knihy. Hodně jsem o ní slyšel. Jako o bestselleru. Ale většinou v souvislosti s moderními skandinávskými autory detektivek. Nic proti dektivkám nemám, ale nejsem žádný jejich velký fanda. Do čtení jsem se pustil s "vervou". Za první týden jsem přečetl celkem 19 stránek.

No nic, říkal jsem si, když už jsem se čtením začal, tak se knihou nějak "prokoušu". Po těch prvních stranách jsem si nebyl úplně jist, co si i knize mám myslet a hlavně, kam se vlastně děj dále vyvine. Pak se ale vše, jak mávnutím kouzelného proutku, změnilo. Začetl jsem se postupně tak, že jsem zbytek knihy přečetl do týdne (vždy po večerech). A když jsem ji odkládal, věděl jsem, že jsem udělal dobře, že jsem ji po těch prvních devetenácti stránkách neodložil. Ukázalo se, že je to kniha, ve které se velice dobře snoubí dějová linka příběhu, který probíhá v přítomnosti a ve druhé lince se po časové ose dovídáte, kdo vlastně ten Alan Karlsson je. Pravda trošku mě zklamal konec. Ale  musím uznat, že po těch předchozích dějových zápletkách a všech peripetiích si hlavní hrdina trošku zklidnění zasloužil. 

Nevím, jak se kniha bude líbit vám. Ale v každém případě doporučuji si ji přečíst. V jednu chvíli jsem měl tendenci ji srovnávat knihou "Doktor Živago". Napínavá, "čtivá", dějově zajímavá a postihuje velké časové období. A člověk se nevyhne tomu, že srovnává názory a zkušenosti hlavní postavy s těmi svými. Je zajímavé sledovat osudy hlavní postavy v obou dějových linkách. Odpor Alana Karlssona k politice a jeho apolitičnost (možná tolik zajímavé pro současnost). Přes veškerou snahu je však vždy vtažen do dění, které úzce s politikou a různými politickými názory, od ultrapravých po ultralevé, souvisí. Dle mého názoru je to román se všemi svými atributy, byť se v něm objevují i prvky detektivního žánru. 

A nakonec ještě k té čtečce. Nejde jen o její technické přednosti a to, že s sebou můžete mít např. na cestách nebo na dovolené nějakých 3 000 knih. Její největší výhodou pro mě byla možnost číst si , bez toho, že bych tím své okolí rušil svícením a šustěním stránek při sledování oblibených televizních seriálů. Hrozně nerad totiž čtu v posteli. Zejména proto, že u toho téměř vždy usnu.

http://knihy.idnes.cz/stolety-starik-ktery-vylezl-z-okna-a-zmizel.html

Knihy.iDNES.cz

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Pavel Bandík | neděle 9.2.2014 15:51 | karma článku: 10,75 | přečteno: 994x
  • Další články autora

Pavel Bandík

Spartan race Baest Liberec 2016

4.10.2016 v 7:30 | Karma: 11,92

Pavel Bandík

Pacifik a jeho otisky v písku

29.9.2016 v 7:30 | Karma: 13,11

Pavel Bandík

Moje "Černé plíce"

17.2.2016 v 0:00 | Karma: 7,39

Pavel Bandík

Spartan! Spartan! Spartan!

13.5.2015 v 22:10 | Karma: 7,91

Pavel Bandík

Jsou pravidla důležitá 2 ?

5.10.2014 v 17:35 | Karma: 4,50