Koncepce vlády je na úrovni hokynářství

Od předvolebních slibů až k dnešní tvrdé realitě se tato vláda drží své mantry nezvyšovat daně a snižovat schodek rozpočtu.

Od předvolebních slibů až k dnešní tvrdé realitě se tato vláda drží své mantry nezvyšovat daně a snižovat schodek rozpočtu. Daří se to za cenu nejrůznějších triků a optických klamů, které nafukují budoucí příjmy a nutné výdaje odsouvají. Daň z nadměrných zisků je typickým příkladem zbožného přání, které nemá realistický základ. Daň se vztahuje na energetické společnosti a banky, kupodivu se nevztahuje na zbrojní průmysl, který má nepochybně také nadměrný a nečekaný zisk, ale to je zas jiná lidovecká kapitola. Teď jsou lidovci v prekérní situaci, protože jaksi přehlédli, že inflační doložka v církevních restitucích zvedne výdaje státu o 7,5 miliardy za rok. O rostoucí inflaci víme nejméně rok, dalo se to tedy projednat a změnit včas. Stejně tak se mohly včas změnit předpisy pro výpočet důchodů aby tu teď nebyly fronty žadatelů o předčasný důchod, který se letos vyměří na víc, než kolik bude dělat normální starobní důchod od příštího roku. Vláda prostě tyto věci nemá pod kontrolou, nepřemýšlí koncepčně, vytlouká klín klínem a celý státní rozpočet vede k bankrotu. Schodek už má naplánovaný na tři roky dopředu, takže ani v dalších letech nehodlá nic reformovat - ani daňový systém, ani důchodový, ani zdravotnictví, prostě nic. Občas dá rodičům pět tisíc na pastelky, ale sebere stamiliony z rozpočtu školství, takže děti to mají někde do školy i hodinu cesty, ale to není tolik vidět. Zato podpora rodin s dětmi se politicky dobře prodává - a mimochodem: stálo to právě těch 7 miliard korun, které jsou pryč a moc nikomu nepomohly.
V situaci, kdy tyto rodiny s dětmi nevyjdou se svými příjmy, protože musí zaplatit vyšší nájem, dražší energie a dražší potraviny, je dost skandální, že církve dostanou od státu přes 7 miliard korun, se kterými nepočítaly a o kterých se určitě dalo jednat.
Církve věnují na veřejný prospěch mnoho prostředků, práce a pozornosti, ale o 7 miliardách za rok se s nimi mělo a mohlo jednat. Vláda škrtá dotaci jízdenek pro důchodce a mládež, na čemž ušetří sotva 2 miliardy a pak nechá bez povšimnutí více než trojnásobek? To je nekoncepční hokynaření chaotů, kteří se nespojili 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Margit Balaštíková | čtvrtek 24.11.2022 14:28 | karma článku: 0 | přečteno: 18x
  • Další články autora

Margit Balaštíková

Důchodová nedohoda

7.5.2024 v 14:08 | Karma: 16,13

Margit Balaštíková

Ústavní zamyšlení

14.3.2024 v 11:28 | Karma: 30,18

Margit Balaštíková

Potravinová suverenita

14.3.2024 v 10:09 | Karma: 17,67