Dovážené potraviny nebudou dobrým řešením

I když si mnozí ekonomové myslí, že soběstačnost v základních potravinách nepotřebujeme, že si vše potřebné dovezeme, opak je pravdou. 

I když si mnozí ekonomové myslí, že soběstačnost v základních potravinách nepotřebujeme, že si vše potřebné dovezeme, opak je pravdou. Potraviny jsou strategickou komoditou a možnost rozumného dovozu, který zpestří trh nebo nahradí nějaké domácí výpadky, je možný za stabilizovaných podmínek při plně fungujícím trhu. V takové situaci nejsme a zřejmě řadu let nebudeme. Nikdy se na takové okolnosti nebudeme moci plně spolehnout, i když se – snad – vše jednou uklidní a normální situace se obnoví. Změna může nastat kdykoliv.

Zdražení energií, pohonných hmot, hnojiv, krmných směsí a dalších vstupů tlačí již teď ceny potravin nahoru a snižují rentabilitu jak zemědělské výroby, tak řady potravinářských provozů. V letošním roce dostupnost domácích potravin klesne a jejich ceny porostou. To je nevyhnutelné. Zvýší se tedy prostor pro dovoz. Jedním z vděčných zdrojů je Polsko, které vyrábí na export poměrně hodně potravin. A je sedmým největším exportérem v rámci EU. Dovozy z Polska jsou levné, mnohdy ovšem i méně kvalitní. Podle zjištění vlastních polských orgánů je kontrola kvality v živočišné výrobě nedostatečná. Mají málo veterinářů, kteří jsou navíc špatně placení, zaskakují za ně neodborníci a projevuje se to naprosto nejvyšším záchytem závadných potravin. Jsou to zjištěné nákazy salmonelou, přítomnost antibiotik po léčení zvířat, hniloby, plísně a další závady. Zatímco v Polsku se takové záchyty počítají ročně na stovky, u nás dohromady na desítky. Přitom v Polsku je systém kontroly tak nedostatečný, že lze se značnou pravděpodobností odhadnout realitu jako ještě horší.

Pravdou je, že naše kontroly jsou ve velmi dobré kondici a zatím žádný závadný polský dovoz nezpůsobil u nás významnější škody na zdraví obyvatel.

Pokud bude ale potravin kritický nedostatek – což se letos dá očekávat – zájem o dostupné vývozy z Polska nepochybně stoupne. Cest, jak se k nám levné potraviny mohou dostávat, je celá řada, a ne všechny se dají zkontrolovat. Dovoz se tedy může stát i nebezpečným. Nebyla by soběstačnost v potravinách přece jen lepší cestou?

Margita Balaštíková

 

Autor: Margit Balaštíková | čtvrtek 28.4.2022 13:44 | karma článku: 0 | přečteno: 73x
  • Další články autora

Margit Balaštíková

Důchodová nedohoda

7.5.2024 v 14:08 | Karma: 16,13

Margit Balaštíková

Ústavní zamyšlení

14.3.2024 v 11:28 | Karma: 30,18

Margit Balaštíková

Potravinová suverenita

14.3.2024 v 10:09 | Karma: 17,67