Černá známka české ekonomice

Černou známku české ekonomice vystaví v dubnu americká investiční banka JPMorgan. Přeřadí Českou republiku do skupiny rozvojových zemí, protože příjem na hlavu se u nás pohybuje právě na úrovni, příznačné pro rozvojové země.  

Je to zhodnocení "úspěchu" naší ekonomiky, na kterém usilovně pracovaly všechny dosavadní vlády. Přitom všechny vlády hodnotily své působení jako úspěšné. Vlastně ani nevíme, že bychom něco dělali špatně!  Ó jak jsme šťastni! Nejspíš nám bude ještě chvíli trvat, než pochopíme!

Procitnutí nám pak přinese řadu problémů a otázek.  Jednou ze základních otázek je, zda vůbec víme, proč máme tak nízký "příjem na hlavu"? Zda máme správně nastaveny podmínky pro fungování ekonomiky, když nám nepřináší dostatečnou přidanou hodnotu, a ta se realizuje až u mateřských firem v sousedních zemích EU? Je vůbec cesta minimalizace nákladů s minimálními mzdami ta správná? Být rozvojovou zemí je cíl, kterého jsme chtěli dosáhnout v mezinárodní hospodářské spolupráci?  To jsme očekávali od našeho zapojení do EU?

S blížícími se volbami slyšíme falešné výkřiky premiéra o potřebě růstu mezd - ale co pro to udělal? Jako předseda vlády mohl rámcové ekonomické podmínky v naší zemi změnit, ale neudělal nic, ani se nepokusil. A když nejsme schopni nastavit podmínky tak, aby se vyšší přidaná hodnota tvořila v ČR, z čeho chce pemiér ty mzdy zaplatit?? Zdá se totiž, že po uplynulých 27-mi letech stále neznáme své národní zájmy a ani současný premiér se nepokusil je definovat a nastavit společné fungování ministerstev k jejich realizaci!

Výsledky pak ukazují, že svou šikovností jsme historicky zase dopomohli k bohatství jiným národům. No řekněte - není to krásné?

Těšit nás může jedině vědomí, že v kategorii rozvojových zemí budeme na špici. Konečně na špici. Zatím.

Margit Balaštíková

Autor: Margit Balaštíková | úterý 7.3.2017 18:02 | karma článku: 31,40 | přečteno: 842x
  • Další články autora

Margit Balaštíková

Důchodová nedohoda

7.5.2024 v 14:08 | Karma: 16,13

Margit Balaštíková

Ústavní zamyšlení

14.3.2024 v 11:28 | Karma: 30,18

Margit Balaštíková

Potravinová suverenita

14.3.2024 v 10:09 | Karma: 17,67