A je to tady zas

Totalitní režim se v naší zemi zhroutil před 33 lety. Hroutil se postupně už 20 let předtím, protože to byl režim špatný, geneticky vadný. 

Totalitní režim se v naší zemi zhroutil před 33 lety. Hroutil se postupně už 20 let předtím, protože to byl režim špatný, geneticky vadný. Zjevnou chorobou byla zásada, že do vedoucích funkcí musejí být obsazováni lidé se stranickou legitimací. Ta byla důležitější než schopnosti a kvalifikace.

Tato „snět“ se do státní správy oklikou vrátila a jejím nejviditelnějším představitelem je současná předsedkyně Poslanecké sněmovny, paní Pekarová – Adamová. Hloupostí už řekla opravdu hodně, ale ta poslední je fakt kardinální. Ani bych se tím nezabývala, kdyby to nerozčílilo tolik voličů, kteří se na mě obracejí s mnoha otázkami.

Ráda bych je na tomto místě ujistila, že záměr rozprodat státní majetek, který – jak říká paní Pekarová – Adamová – není nezbytný pro výkon funkcí státu, je nesmyslný a nebude nikdy realizován. Ten úžasný nápad vyšel z myšlenkového gejzíru TOP 09, strany, která se podílí na vládní koalici, ale od voleb k dnešku přišla o volební preference, takže dnes by se do Parlamentu ani nedostala. Předsedkyně této strany to v minulých dnech vylepšila a přímo navrhla, aby se privatizoval Budějovický Budvar. Doslova řekla, že státem vlastněný pivovar je naprostý nesmysl a že nevidí jediný racionální důvod, proč by stát měl vařit pivo, stejně, jako by stát neměl vlastnit lihovar nebo masokombinát.

Trochu přitom zapomněla třeba na Finsko, kde stát vlastní vodku Finlandia, nebo na Švédsko, kde stát vlastní kromě řady dalších i Absolut vodku … ale to jsou drobnosti. Když si vzpomeneme na účast Karla Schwearzenbergera, zakladatele strany TOP 09, v privatizaci karlovarské Becherovky, možná najdeme důvod, proč jeho nástupkyně Pekarová-Adamaová mluví o další privatizaci. On se přitom vždycky někdo trochu obohatí. Nebo je tu ještě nějaký jiný důvod?

Tento stát rozprodal už, co se dalo. Banky, pojišťovny, celé plynárenství, obě rafinérie, uhelné doly, většinu čerpacích stanic, telekomunikace, vodovody a kanalizace. Možná si TOP 09 myslí, že když tyto prodeje proběhly za vlády ODS, Lidovců a ČSSD, je teď řada na nich, aby se prodával zbytek, když jsou ve vládě.

Těžko hledám někoho, kdo by sdílel s TOP 09 tuto hloupou myšlenku. Finančně, politicky, ekonomicky i sociálně je to nesmysl a nezdá se, že tato vláda o něčem takovém uvažuje. Je to jen výkřik jedné hloupé političky, která stojí v čele jedné malé politické strany. Nemá cenu se s tím zabývat, říkám svým voličům, ale za zamyšlení stojí jiná věc: tato paní stojí v čele Poslanecké sněmovny, je druhou nejvyšší ústavní činitelkou, přitom k tomu nemá ani vědomosti, ani schopnosti, nemá ani základní politický instinkt a bohužel, jak se ukazuje, nemá kolem sebe ani nikoho, kdo by jí v tak jednoduché věci poradil.

Margita Balaštíková

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Margit Balaštíková | středa 22.6.2022 8:32 | karma článku: 7,23 | přečteno: 168x
  • Další články autora

Margit Balaštíková

Důchodová nedohoda

7.5.2024 v 14:08 | Karma: 16,13

Margit Balaštíková

Ústavní zamyšlení

14.3.2024 v 11:28 | Karma: 30,18

Margit Balaštíková

Potravinová suverenita

14.3.2024 v 10:09 | Karma: 17,67