Kdo rychle dává, dvakrát dává: tak na co naše vláda čeká?

Tohle přísloví jste už určitě slyšeli a možná i zažili v praxi. Bohužel je však zjevně cizí naší vládě, která čas pro účinnou pomoc zaspala a teď už se jen snaží zpomalit děsivý trend chudnutí českých domácností.

Nejde přitom o žádnou nadsázku: v důsledku pandemie covid-19, energetické krize a inflacevzrostl oproti loňskému roku počet českých domácností s příjmem pod hranicí chudoby s 9 % na alarmujících 16 %. Velký podíl má na tom akademicky rozvláčný přístup naší vlády, která s nejrůznějšími podpůrnými balíčky začala přicházet až ve chvíli, kdy už byla krize realitou. Co s tím?   

Co se týče dlouhodobých cílů, je nezbytné zahájit konečně reformu Energetického regulačního úřadu, o kterou se stát včas nepostaral a nyní na to doplácíme my všichni. V krátkodobějším horizontu je pak klíčové zajistit pro Českou republiku dostatečné množství plynu na nadcházející chladné měsíce.

Nejen fanoušci Hry o trůny totiž vědí, že se zima nezadržitelně blíží a pokud si plyn nenasyslíme, můžeme očekávat i ten nejhorší scénář. Ano, na mysli mám zastavení dodávek z Ruska.

Druhým krokem pak je nastavení regulované ceny plynu pro spotřebitele, kteří by jinak byli vystaveni důsledkům stávající paniky na burze, jež šroubuje ceny neúměrně vysoko.Nejlepší by v tomto ohledu bylo postupně vykoupit do státního vlastnictví místní elektrárny a získat tak na cenotvorbu přímý vliv.

Do budoucna (rozuměj „včera bylo pozdě“) bude nicméně potřeba, aby se Česká republika naučila implementovat opatření, která povedou k úspoře energií a v tomto směru podporovala i české domácnosti a firmy – například motivačními bonusy.

V neposlední řadě by se vláda měla urychleně pustit do zefektivnění fungování státní správy, která se dřív nebo později dostane pod extrémní nápor žadatelů o nabízené slevy či podpory cílené na zmírnění dopadů krize.Řešením je maximální digitalizace procesů, která zabrání nabírání dalších úředníků, jež stojí státní rozpočet nemalé peníze.

Peníze, které mohou pomáhat těm, kdo to opravdu potřebují.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Balahura | středa 29.6.2022 21:45 | karma článku: 12,24 | přečteno: 327x