Mnoho cyklistů - planety Země smrt?

Včera jsem zahájil tradiční letní cykloutour, během které mám vždy spoustu času přemýšlet. Tentokrát jsem si při šlapání vzpomněl na zajímavou úvahu nazvanou “Jízdní kolo je pomalá smrt planety"...

Generální ředitel Euro Exim Bank v ní přiměl ekonomy, aby se zamysleli nad přínosem cyklistů:

„Cyklista je pro ekonomiku země katastrofou - nekupuje auta a nepůjčuje si na ně peníze. Neplatí pojistky. Nekupuje pohonné hmoty, neplatí za servis auta a nepotřebuje žádné opravy. Nevyužívá placené parkování. Nezpůsobuje žádné větší nehody. Nepotřebuje víceproudé dálnice. Samozřejmě se ani nezatěžuje obezitou.

Zdraví lidé nejsou pro ekonomiku potřební ani užiteční. Nekupují si léky. Nechodí do nemocnic ani k lékařům. Nepřidávají nic k HDP země.

Naopak každý nový obchod McDonald vytvoří nejméně 30 pracovních míst pro: 10 kardiologů, 10 stomatologů, 10 odborníků na stravu a výživu, a také evidentně pro lidi, kteří pracují v samotném obchodě. Vybírejte moudře: kolo, nebo McDonald's?”

Souhlasíte? Tak tady máte další podobnou ekonomickou úvahu. Zločiny, jako například loupeže, vytvářejí více pracovních míst. Když je někdo okraden, potřebujete spoustu lidí, aby po lupiči pátrali, aby ho chytili, obvinili a pak se o něj postarali ve vězení. Lupič si musí koupit zbraň, tím pádem policie potřebuje lepší zbraně. Na stavbu vězení navíc potřebujete dodavatele…

Rodina lupiče ale v důsledku nemá peníze a potřebuje okrást někoho jiného, takže koloběh pokračuje. To je přeci úžasný způsob vytváření pracovních míst, že?

A teď si na druhé straně představte, že by všechny ty "nevyužité" peníze, o které se ekonomové obávají, šly na lepší vzdělávání, zdravotní péči, infrastrukturu, občanskou vybavenost a záchranu životního prostředí. Nebyli bychom pak všichni bohatší?

Solidarita má totiž vždy větší přínos společnost i jedince, než když jsme každý dala za sebe. A stejně je to i s mým výletem na kole.

Středočeši by nás Pražáky mohli poslat do háje s tím, že si máme jezdit na výlety po hlavním městě, když nám tady vadí jejich auta. Ale není lepší spolupracovat, abychom si krásných koutů naší země mohli užít všichni?

  

Autor: Milan Balahura | sobota 6.8.2022 11:57 | karma článku: 11,54 | přečteno: 424x