Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zachoval se český národ v době Mnichova zbaběle?

Je tomu právě 76 let ode dne, kdy v Mnichově byla podepsána dohoda čtyř evropských států Německa, Itálie, Francie a Anglie o odstoupení československého pohraničí Německu. Následující den prezident Beneš tlaku velmocí ustoupil a podmínky dohody přijal.

Pro významnou část veřejnosti tím získal přívlastek zbabělce. Dodnes mnozí Češi hovoří o Mnichovu jako národní hanbě, kdy jsme se bez boje vzdali Hitlerovi. Osobně s tímto hodnocením nesouhlasím. Naopak Český národ považuji za jediný, který se v oné době zachoval čestně a nekoketoval s nacistickým Německem na rozdíl od svých sousedů. Právě na jejich chování bych se chtěl zaměřit v rámci tohoto článku věnovanému výročí Mnichova 1938.

 

Sudetští Němci

Němci tvořili prakticky čtvrtinu obyvatel první republiky. Po nástupu Hitlera k moci volilo Henleinovu sudetoněmeckou stranu 90% Němců a tato strana tak získala dokonce nejvíce poslanců v československém  parlamentu.

Z toho vyplývá, že jen těžko se mohla československá armáda spolehnout na vojáky z řad sudetských Němců, kteří závěry Mnichova přijali s velkým nadšením a vřele vítali Německá vojska na svém území.

 

Anglie a Francie

Naši západní spojenci v podstatě akceptovali Hitlerovy názory a postoje k německé menšině v Československu. Věřili, že Hitlerova agrese míří na Východ vůči společnému protivníku Sovětskému Svazu. V případě ozbrojeného odporu ČSR by za viníka války označili Československo. Představa, že by nám nakonec přišli přece jen na pomoc je naprostou iluzí.

 

Polsko

Polský národ je hrdý na svůj boj proti německé přesile v září 1939. O rok dříve se však Polsko zachovalo docela hanebně k svému jižnímu sousedu- Československu.

Ve chvílích kdy Hitler vyhrožoval útokem na naší zemi, tak dne 21.9.1938 zaujala polská armáda pozice na hranice s Československem. Hrozila ozbrojeným vpádem a obsazením území na které si po roce 1919 nepřestala dělat nárok. Po Mnichovu dala polská vláda československé vládě ultimátum a obsadila Těšínsko. Na 30000 Čechů bylo nuceno odtud utéct do českého vnitrozemí.

 

Maďarsko

Když Hitler připravoval útok na ČSR počítal se spolupráci s Maďarským vůdcem Horthym. Ten mu pomoc přislíbil výměnou za slib územního zisku. Nakonec požadované území Maďarsko získalo bez boje díky Mnichovské dohodě (jižní Slovensko a část zakarpatské Ukrajiny).

Zbytek zakarpatské Ukrajiny pak získalo v březnu 1939 během likvidace zbytku Československa. 13.3.1939 Horthy řekl Hitlerovi:

Nemůžu ani vyjádřit, jak jsem šťastný. Přesto, že naši branci slouží pouze pět týdnů, do Česko-Slovenska vpadnou s dychtivým nadšením. V tomto směru již dostali instrukce, co mají dělat. Ve čtvrtek šestnáctého tohoto měsíce způsobí pohraniční incident, v sobotu bude následovat velký úder“. … „Nikdy nezapomenu na tento důkaz přátelství a Vaše Excelence se může spolehnout na moji neotřesitelnou věčnou vděčnost.

 

Sovětský Svaz

Byl jedinou zemí, která nám v roce 1938 přislíbila vojenskou pomoc. Ta by však byla jen obtížně realizovatelná. Polsko ani Rumunsko by nedalo souhlas s průchodem Rudé armády.

O rok později Molotov s Ribentropem podepsali smlouvu o neutočení. Obě země se stali spojenci a rozdělily si Polsko. Stalin věřil ve spojenectví tak neochvějně, že odmítal i varování Britů a své zpravodajské služby před německým vpádem v létě 1941.

 

Slovensko

Většina slovenského národa nepřijala ideu Československé republiky za svou. Hlavní silou politiky na Slovensku byla Hlinková lidová strana. Její program byl autonomie pro Slovensko v rámci Československa. V době kdy vznikaly v českém pohraničí sudetoněmecké bojůvky se ve slovenských městech formovaly protičeské ilegální polovojenské jednotky Hlinkovy národní gardy. Krátce po Mnichově dne 7.10. získalo Slovensko autonomii. Předáci Hlinkovy strany vyhlásili, že odstoupení pohraničí Německu se jich netýká, zatímco vinili československou pražskou vládu za odstoupení území části Slovenska Maďarům. Zlikvidovali veškerou opozici a vytvořili systém vlády jedné strany.

14.3. 1939 vyhlásilo na popud Hitlera Slovensko samostatnost. Čeští učitelé a úředníci byli vyhnáni ze země a Slovensko se stalo Hitlerovým satelitem. Jeho pověst zachránilo až SNP v roce 1944, které Hitlera nesmírně roznítilo.

 

Závěr

Co by asi následovalo, kdyby se Beneš odmítl Mnichovu podřídit? Zkusím si trochu zafantazírovat. 

Za pár dní či hodin by následoval německý útok, který by byl následován vpádem polské armády do Těšínska a Ostravska a útokem maďarské armády na Slovensko. Anglie a Francie by s lítosti oznámili, že Československo překazilo svojí neústupnosti všechny plány na mírové řešení krize a je tedy hlavním viníkem války. Sovětský Svaz by zůstal stranou konfliktu.

Československá armáda by se nemohla spolehnout na vojáky německé národnosti, pátou kolonu Hitlera ve státě. Také nadšení části Slováku pro boj s Německem by bylo nevalné.

I tak by se jistě armáda bránila statečně. Šanci ubránit se obrovské převaze valící se ze všech stran by ale neměla. Němci by obešli pohraniční opevnění vpádem z Rakouska, tak jako v roce 1940 obešli Maginotovu linii ve Francii přes Ardény. Prahu by nálety německého letectva změnily v hromadu trosek. Historické centrum by s velkou pravděpodobností lehlo popelem. Kapitulace československé armády by byla jen otázkou času.

Za takovéto situace považuji Benešovo rozhodnutí o kapitulaci za těžké, ale správně. Nebyla to ostuda pro něj ani český národ. Byla to ostuda pro naše spojence a sousedy, kteří se jako supi na podzim 1938 vrhli na zbytek Československa.

Jedinou větší poskvrnou na našem národě v oné době považuji pogromy na sudetských němcích v roce 1945. Odsun byl rozhodnutím velmocí. Způsob jakým byl proveden je však neospravedlnitelný.

 

 

Autor: Petr Bajnar | pondělí 29.9.2014 9:15 | karma článku: 22,86 | přečteno: 1291x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Narodil se Kristus Pán!

Rok 2023 se blíží ke svému konci a jsou tu opět vánoce. Svátky, které si křesťanský svět spojuje s oslavou narození Ježíše Krista v židovském městě Betlémě.

24.12.2023 v 8:22 | Karma: 0 | Přečteno: 36x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

České 11.září!

Je sobota 23.12., den před začátkem vánoc a v ČR je den státního smutku. Důvodem je hrůzný čin osamělého střelce, který se v den zimního slunovratu 21.12. rozhodl hromadně zabíjet.

23.12.2023 v 12:02 | Karma: 0 | Přečteno: 17x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Stávka !

Dnes je to přesně 34 let, co 27.11. 1989 proběhla v Československu celostátní generální stávka, jež byla součástí událostí, které poznamenaly pád komunistického režimu.

27.11.2023 v 13:57 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Dušičkové rozjímání

Stalo se to pro mně již tradicí. Každoročně v tento čas publikuji článek s dušičkovou tématikou. Má to silný osobní důvod. Většina mých blízkých příbuzných je již na onom světě, včetně obou rodičů.

1.11.2023 v 16:36 | Karma: 0 | Přečteno: 28x | Diskuse| Osobní

Petr Bajnar

Útok na židovský stát v širších souvislostech

V sobotu ráno 7.října vtrhli palestinští ozbrojenci na území Izraele. Naplno se tak opět projevil Arabsko-izraelský konflikt, který na blízkém východě doutná již desetiletí.

8.10.2023 v 13:38 | Karma: 4,44 | Přečteno: 61x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

Česko nakoupí šest vrtulníků pro hašení požárů, pomohou i jinde v Unii

30. dubna 2024  16:51

Česko chce do roku 2030 nakoupit šest vrtulníků pro hašení lesních požárů. Jejich cena by byla do...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.