Soumrak Ameriky

Dne 7.11. v den, kdy za dob komunismu jsme každoročně slavili výročí VŘSR jako začátek šťastných zítřků nové socialistické éry, bylo v USA oznámeno vítězství J.Bidena v prezidentské volbě. 

Netroufnu si říci, zda se tak stalo díky masivnímu podvodu jak tvrdí Trump, či zcela transparentně a demokraticky jak tvrdí Demokraté a jím nakloněná drtivá většina médií. To nechám na posouzení amerických soudů.  

Jedno však vím. Přerušit v půli televizní projev stále ještě úřadujícího prezidenta ve chvílích kdy mluví o volebních podvodech je zlotřilost. Každé zpravodajské médium v civilizované demokratické zemi by mělo mít svaté právo projev analyzovat, rozporovat i obvinit prezidenta ze lži, ale nikdy ne jej při jeho projevu přerušit. Svým jednáním tyto média naplno ukázali, jak si představují demokracii v praxi. Tedy, že právo na vyslovení názoru má jen ten, kdo sdílí jejich názor a přesvědčení.  

Nepředpokládám, že by Trump soudní procesy vyhrál, a tak pravděpodobně v lednu se stane prezidentem Joe Biden. Na první pohled vypadá jako kultivovaný muž. A některé jeho návrhy jsou i sympatické, jako zdravotní pojištění dostupné pro všechny Američany. Bude však ve věku 78 let dostatečně silnou a energickou osobností jakou by americký prezident měl být? Nebude spíše loutkou něčeho se obvykle nazývá “deep state”, hluboký stát tvořený především finanční elitou, mediálními magnáty a lidmi z bezpečnostních složek?  

Před chvíli jsem četl článek s analýzou možných kroků budoucího prezidenta. Psalo se tam o návratu k prosazování hodnot v zahraniční politice. Říkám si, “proboha o jakých hodnotách je tu řeč”? Předchůdci Trumpa dokázali pod záminkou ochrany lidských práv a šíření svobody a demokracie rozbombardovat Jugoslávii, Afganistán, Irák a rozvrátit celý Blízký Východ. Opravdu to je ta politika, ke které by se USA nyní měla vracet? Ač byl Trump jakýkoli, jedno mu nelze upřít. Až na omezené spektakulární vojenské akce se vyhýbal vojenským konfliktům a nezačal žádnou novou válku.  

Každá říše v dějinách včetně té nejslavnější říše římské procházela třemi základními obdobími: vzestupem, vrcholem a úpadkem končícím pádem. Při pohledu na zemi rozdělenou na dva nesmiřitelné tábory, jak se USA již desítky let chová navenek, je na první pohled zřejmé, že nyní prochází úpadkem, který zákonitě musí dříve či později skončit pádem. 

Autor: Petr Bajnar | sobota 7.11.2020 23:51 | karma článku: 42,79 | přečteno: 2493x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Atentát na Fica

19.5.2024 v 10:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,49

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 6,40