Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Parkanovou nevydáme aneb Úvaha o společenské morálce

„Budeme hlasovat proti návrhu“. Takto včera reagoval Miroslav Kalousek a jeho kolegové z TOP 09 na žádost policie o vydání paní poslankyně k trestnímu stíhání.

z internetu

Není to tak dávno, kdy právě poslanci této strany hovořili o nutnosti zrušit imunitu poslanců a chválili policii, jak skvěle zapracovala na kauze Davida Ratha. Stačilo málo. Jedna z poslankyň z řad TOP 09 se ocitla v hledáčku policie a nestačíme se divit co z úst představitelů této strany o policii zaznívá. Např. Kalousek rozhořčeně prohlašuje „Vlasta je nevinná….Musím pochybovat o celé té žádosti. Co je tedy jejím motivem?...Obviňují ji, že pije pivo, létá na koštěti na Petrovy kameny a obcuje tam se Satanem". Nebo pan Gazdík říká  „Vypadá to jako politická záminka“. 

 „ Který z našich konkurentů, to na Parkanovou a tedy na nás ušil?“. Možná tyto otázky se čelným představitelům této strany nyní honí hlavou.  Když se podíváme do historie na Kubiceho zprávu z roku 2006 zveřejněnou těsně před volbami, máme o činnosti policie na politickou objednávku poměrně silné indicie. Že by tentokrát někdo použil policii proti prominentní poslankyni Parkanové a tím vlastně proti dosud naprosto nedotknutelnému Kalouskovi? 

Nechci tyto spekulace dále rozvíjet. Dal bych jen zapravdu slovům pana Kalouska „ Stíhat by jste měli celou vládu“. Politici by tu měli být od toho, aby sloužili lidem a spravovali tuto zem. Místo toho slouží především zájmům lobbistů a nejrůznějších podnikatelských skupin. Díky nim za dobu posledních 22 let byla většina národního  majetku rozkradena a zmizela z nepatrné části v kapsách několika českých korupčníku, ale v daleko větší míře  za hranicemi České republiky v kapsách těch, jejichž majetky jsou často větší, než peníze potřebné na vyrovnání celých deficitů státních rozpočtů. 

Zpráva o žádosti policie vyvolala u minulých či současných poslanců a politiků šok. Jistě oprávněně. Od této chvíle možná většina z nich již nebude mít klidné spaní. Budou se obávat chvíle, kdy i na ně policie vytáhne něco co už si třeba ani sami nepamatují. „ Co zaseješ to sklidíš“, tak zní hluboce pravdivé  přísloví. Poslanci řadou svých antisociálních zákonů podpořili existenční strach mezi prostými lidmi i proto, aby se zavděčili jistým zájmovým skupinám kterým tyto zákony zvyšují zisky. Nyní tento strach padne i na ně. Jen s tím rozdílem, že to nebude strach s chudoby či nezaměstnanosti, ale strach že se ocitnou za mřížemi v pruhovaném mundůru. 

Poslanci za TOP 09 svým včerejším vyjádřením ukázali typickou morálku naší společnosti. Dokud byli obviňováni poslanci jiných konkurenčních stran, platilo „Padni, komu padni“. Jakmile je obviněna prominentní poslankyně z jejich řad, najednou to neplatí. Jak mnoho pracujících lidí protestuje i ve zdejších diskuzích  proti názoru, že by stát měl zřizovat pracovní místa, pokud to nedokáže soukromý sektor. Vsadím se, že kdyby oni sami byli půl roku nezaměstnaní a nikdo by je nechtěl zaměstnat, sami by se dožadovali státu, aby pro ně pracovní místa zřídil. Jistě by to bylo i obráceně. Velká část současných nezaměstnaných žádajících pomoc státu, by po nalezení lukrativního zaměstnání nebyla ochotna přispívat na zřizování pracovních míst pro své bývalé nezaměstnané kolegy. 

Morálku považuji za základní hodnotu, která nás může přivést k prosperitě. Příklad vidím ve Švédsku. Jistě i tam se úroveň morálky jako všude ve světě zhoršuje a jsou tam třeba zase jiná negativa, ale přesto. Ještě nedávno jste tam  mohli nechat stát nezamknuté kolo bez obav z odcizení, u nás věc nevídaná. Švédsko ač má nejvyšší míru přerozdělování peněz  má čtvrtou nejnižší míru korupce ve světě podle Transparency International (ČR je na 53 místě). Lidé zde dobrovolně  přijali systém vysokého zdanění, díky kterému  jsou financovány nákladné sociální programy. I díky tomu se Švédsko  těší vysoké životní úrovni pro všechny, nízké nezaměstnanosti, prosperitě a malému deficitu veřejných financí v porovnání s dalšími zeměmi EU včetně Německa.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | čtvrtek 14.6.2012 15:44 | karma článku: 28,69 | přečteno: 1680x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 79x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.