Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oslavy výročí osvobození od nacismu ve stínu rusofobie

Přesně před 75 lety v Evropě končila válka. Německo pod vedením Hitlera a zrůdné nacistické ideologie se během ní dopustilo obrovských válečných zvěrstev vedoucích k smrti miliónů nevinných obětí. 

Dnes jsme již s tímto faktem srovnání. Již jen velmi málo lidí cítí k Němcům za toto nenávist, nebo spojuje dnešní Německo s nacistickou budoucností. A to je moc dobře. Schopnost odpouštět patří k znakům ušlechtilosti kultury.  

I Rusko toho má v nedávné historii mnoho na svědomí. Přesto jemu jeho křivdy a viny nejsou odpuštěny a jsou mu stále připomínány. Vzpomeňme jen na rozdílný přístup k připomínce dvou výročí okupací v našich dějinách: 15.březen a 21.srpen. Jen jeden z těchto dat byl nedávno schválen jako památný den. Přitom ten březnový termín to není.  

Dnes má stále více zastánců názor, že za vypuknutí druhé světové války nesou stejnou vinu Německo a Sovětský svaz, díky paktu Molotov-Ribbentrop. Tento názor je i oficiálním názorem Polska. Slabost a manipulativnost tohoto pojetí historie je v tom, že ignoruje vše to, co uzavření paktu předcházelo. Tedy především Mnichov a naprostá neochota Francie a Anglie jednat s Ruskem o společné obraně proti Hitlerovu Německu a jejich snění o tom, že oba totalitní režimy se vzájemnou válkou oslabí bez přičinění Západu. Být Polákem, sám bych také raději mlčel. Churchill označil ve svých pamětech počínání Polska v době Mnichova Těšínska hyenismem. Ve chvíli, kdy Hitler přemýšlel o Polsku jako dalším soustu, Polsko obsadilo Těšínsko.  

Pražský primátor má jistě pravdu, že Praha se osvobodila sama. Drtivá většina německých vojáků opustila město den před vstupem Rudé armády a zůstalo zde jen pár fanatických esesáků. Nicméně vše by bylo jinak, kdyby se sovětská armáda neblížila Praze. Na osvobození Prahy je jistě podílel i Vlasov a jeho armáda. Nesmíme však zapomínat že on a jeho vojáci ještě před tím zradili svojí zemi a bojovali po boku Třetí říše, která měla v programu Slovany buď vyhubit, nebo z nich udělat otroky. Pomoc při pražském povstání tak můžeme vnímat i jako pokus Vlasovců zlepšit si svou reputaci v okamžiku, kdy dny Třetí říše již byly sečteny.  

Maršál Koněv, který velel pražské operaci pravděpodobně nepatřil k nejlepším stratégům Rudé armády. Jeho podřízené jednotky mívaly v bojích větší ztráty než u jiných velitelů a prý měl i řadu jiných problematických vlastností. Jeho socha v Praze jistě nebyla skvostem pražské architektury, nicméně se stala podobně jako řada obdobných soch symbolem boje a vítězství nad nacismem.  

Pan starosta Kolář by jistě svým rozhodnutím odstranit sochu neudělal nic špatného, kdyby zde nebylo jiné vnímání této věci v Rusku. Je dobře známo, jak stále je v Rusku i mezi obyčejnými lidmi citlivě vnímána “Velká vlastenecká válka” a její symboly. Rozhodnutí starosty tak bylo při nejmenším necitlivé, pokud nechceme hovořit o jeho kroku jako o cílené provokaci. 

Vláda a ministr zahraničí v této věci měli jen omezené možnosti. Přesto si myslím, že mohli veřejně říci, že chápou, jak je věc citlivá pro vnímání ruského občana, a tak se vůči těmto poněkud exhibicionistickým aktivitám vymezit. Politika pražských komunálních politiků bohužel považuji za velmi neblahou pro zájmy ČR. Jejich zbytečná vyjádření k Rusku a Číně zhorší nejen naše vztahy s těmito zeměmi, ale mohou mít i nežádoucí ekonomické důsledky. V době ekonomické krize půjde o to mít na všech světových trzích, pokud možno, co nejlepší možnosti.  

Stalo se v poslední době již mantrou obviňovat Rusko šíření dezinformací a nepodložených zpráv. A přitom stejní lidé jsou ochotni šířit naprosto nepodloženou zprávu o tom, že ruský zpravodajec přicestoval do Prahy s lahvičkou ricinu, jedu, kterým měl zabít pražské komunální politiky. I bývalý generál Šedivý, kterého jistě nemusíme podezírat ze zvláštních sympatií k Rusku toto obvinění označil jako hloupost a nesmysl. Rusko není svatoušek. Ale aby tak primitivním způsobem vraždilo své oponenty z řad pražských komunálních politiků opravdu může věřit je chorobně uvažující rusofob.  

 

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | pátek 8.5.2020 14:23 | karma článku: 40,56 | přečteno: 1614x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Putování po Madeiře

Madeira je nazývána perlou Atlantiku. Po návštěvě tohoto nevelkého portugalského ostrova musím dodat, že právem.

8.8.2023 v 15:57 | Karma: 0 | Přečteno: 25x | Diskuse| Cestování

Petr Bajnar

Smrtka při korunovaci Karla III.

Obřad korunovace britského panovníka provázelo deštivé počasí. Nejvíce pršelo v okamžiku, kdy mu byla nasazována na hlavu koruna, tedy při vyvrcholení obřadu.

9.5.2023 v 9:53 | Karma: 0 | Přečteno: 78x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Na Zelený čtvrtek

Je Zelený čtvrtek. Na obloze měsíční úplněk a spolu s ním začíná oslava velikonočních svátků, tradičně slavených po prvním jarním úplňku.

6.4.2023 v 17:28 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Mokrý Říp

Je to již velká tradice. S vyjímkou let covidových, již pravidelně přes 25 let dne 30.3. mířím na horu Říp, abych se zúčastnil duchovního shromáždění Společenství Josefa Zezulky.

3.4.2023 v 11:05 | Karma: 4,86 | Přečteno: 62x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zhodnocení prezidentské volby 2023

Generál Petr Pavel se v předvolební kampani neprojevoval příliš jako člověk s širokým rozhledem a dostatečnými zkušenostmi pro výkon prezidentské funkce. Přesto byl zvolen v druhém kole poměrně výraznou většinou.

29.1.2023 v 9:51 | Karma: 7,55 | Přečteno: 90x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.