Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O rozpínání a životě vesmíru

Psal se rok 1998, když astrofyzici při měření rudého posuvu vzdálených galaxií narazili na něco, co otřáslo dosavadní představou o rozpínání vesmíru[1]. Až dosud se předpokládalo, že rychlost rozpínání se vlivem gravitačních přitažlivých sil mezi galaxiemi snižuje. Měření, ale ukázalo, že opak je pravdou. Rychlost expanze vesmíru ve skutečnosti s časem roste.

spirální galaxiez internetu

Začala se hledat možná vysvětlení a vznikla hypotéza o tzv. temné energii, jak astrofyzici nazvali záhadnou odstředivou sílu, vyvolávající zrychlené rozpínání.

Co je to za sílu? Je rozpínání vesmíru skutečné? Nejen nad těmito otázkami se chci zamyslet v tomto svém článku. Domnívám se, že klíčem k řešení tohoto velkého problému dnešní astronomie je pochopení cyklů a rytmů přírody.

 

Rytmy v přírodě

Již v dávných dobách lidé zjistili, že příroda se vyvíjí v cyklech. Přirozeně poznali, že na naší planetě vládnou dva cykly střídání dne a noci a střídání čtyř ročních období.

Filozofové později pochopili, že existují i cykly delší. Především popsali tzv. platonský rok trvající cca 25000 let skládající se opět z čtyř dob- odstředivé, klidové, žárové a dostředivé[2]. Zjistili, že jednotlivé vlivy těchto čtyř dob již nepůsobí jen na Zemi, ale také na okolní vesmír. Dokazují to mimo jiné velké planetární změny v celé naší sluneční soustavě způsobené nynějším přechodem z doby dostředivé na odstředivou.

Jeden platónský rok je čtvrtinou dalšího vyššího cca 100000 let dlouhého cyklu, který opět má svůj charakter jedné ze čtyř základních sil. Zároveň tento vliv tím získává větší sílu a působí na rozsáhlejší oblasti vesmíru.

Podobným postupem můžeme jít stále dál a dál až dojdeme k samotnému vesmíru, který zákonitě jako vše musí opět pulsovat ve čtyřech základních fázích.

 

Život vesmíru

Byl to český filozof J.Zezulka, který jako první myslitel v moderní době tyto vesmírné rytmy popsal[3]. Jeho představy o vesmíru, které získal ne četbou knih, ale duchovním vnorem do podstatné pravdy se v mnohém liší od představ současné vědy. To však neznamená, že se mýlí.

J.Z. při výkladu života vesmíru hovoří o energetických silových centech, které vytvářejí jakousi myšlenkovou konstrukci vesmíru. Existují buď jako nehmotné body v časech kdy planety a hvězdy neexistují. Anebo jako centra hvězd a planet. Na nižších úrovních je známe jako planetární silová centra ( třeba náš Říp ) anebo energetická centra v našich tělech ( tzv. čakry ).

Vraťme se, ale k samotným cyklům vesmíru a popišme jeho čtyři fáze podrobněji.

  1. fáze-odstředivá je dobou, kdy vesmír byl vyplněn pouze žhavým plynem a nehmotnými silovými centry
  2. fáze-dostředivá je časem, kdy se silová centra aktivují a začínají k sobě přitahovat žhavou kosmickou hmotu. Vytváří se tak hvězdy a dosud žhavé planety, které kolem hvězd obíhají.
  3. fáze-klidová je časem chladnutí vesmíru. V jedné jeho nepatrné části žijeme i my. Chladnutí které způsobilo, že ze žhavých planet se již stala mnohdy chladnými a pevnými tělesy bude dál pokračovat. Za mnoho a mnoho miliard let vše horké ve vesmíru vyhasne a v celém vesmíru bude jen chlad a mráz.
  4. fáze-žárová je časem rozžhavení vesmíru. Náhle se začnou chladné hvězdy a planety zahřívat a měnit opět ve žhavá plynná tělesa. Aby na počátku další fáze odstředivé se jejich hmota opět rozešla.

Takových vesmírných cyklů je v životě vesmíru velmi mnoho, jako je velmi mnoho dechů v životě člověka. Tak, ale jako má vše počátek a konec, má ho i každý vesmír. Dostáváme se tím až k věčnému bezrozměrnému a bezčasovému Bytí, které nazýváme Bůh či podle J.Z. Podstata . Z Podstaty se oddělila nepatrná část, která se rozdělila na část hmotnou a duchovní. Z obou částí se dalším dělením vytvořili čtyři části- živly země, vzduchu, ohně a vody, které vzájemnou kombinací postupně vytvořily celý pozorovaný hmotný a duchovní vesmír. Dnešní věda okamžik vzniku nazývá termínem Velký třesk a zabývá se pouze genezí a vývojem hmotné části Tvůrčího díla, jak J.Z. nazval útvar tvořený nekonečným počtem vzájemně propojených vesmírů[4].

 

Rozpínání vesmíru

Jak je to s pozorovaným rozpínáním vesmíru? Domnívám se, že je to projev odstředivé fáze jednoho s dlouhých a vysokých kosmických cyklů, který zahrnuje námi pozorovanou část vesmíru.

Vzhledem k tomu, že světlo od vzdálených galaxií, odkud pozorujeme zrychlené rozpínání k nám vyletělo již před mnoha miliardami let je otázkou jestli i nyní  se tyto objekty od nás vzdalují. Je klidně možné, že v tomto okamžiku se tyto galaxie k nám již přibližují, jen nám ještě bude trvat mnoho miliónu let než to zjistíme.

Jaká je povaha této záhadné odstředivé síly, kterou vědci nazvali temnou energii? Domnívám se, že je to stejná síla, která v době vesmírného rozžhavení způsobí rozchod hmoty hvězd a planet. Je to stejná síla, která v dávných dobách, kdy v zesílené míře působila na Zemi způsobila vznik obřích prvohorních přesliček, plavuní a druhohorních dinosaurů.

V dnešní době, kdy odstředivá síla zesiluje způsobuje malé vzdalování Měsíce od Země, Země od Slunce, ale již výrazný růst průměrné výšky lidské populace.  Zároveň její nástup způsobuje krizi stávajících dostředivých společenských systémů a časem povede k nástupu nové odstředivé altruistické éry lidské civilizace která nahrdí stávající technickou civilizaci.

 

Mayský kalendář

Starověkým kulturám byly různé kosmické cykly dobře známé. Nejvíce zůstaly zachovány v podobě Mayského kalendáře[4], kde do sebe dokonale zapadají krátké a dlouhé cykly. Ne náhodou končí jeden z velkých cyklů tohoto kalendáře 21.12.2012.

 

Závěr

Již od pradávna lidé vnímali přírodu a vesmír jako živý organismus. Velcí filozofové pochopili, že projevem života je dech-životní rytmus který v podobě stálého střídání čtyř sil dostředivost-klid-žár-odstředivost v různé podobě a v různém pořadí projevují ve všech přírodních procesech a dějích. Od dechu tvorů jako je člověk, přes dech planety až po dech celého vesmíru a Boha- Podstaty projevujícím se ve výdechu- genezi tvůrčího díla a vdechu- opětné rozplynutí tvůrčího díla v Podstatě.

 

Zdroje

[1]  http://www.osel.cz/index.php?clanek=1336

[2]  http://bajnar.blog.idnes.cz/c/252021/Stridani-veku-aneb-rok-2012-jako-rok-konce-a-novych-pocatku.html

[3]  http://www.dub.cz/cs/josef-zezulka-byti-zivotni-filosofie-online-kniha.php

[4] http://bajnar.blog.idnes.cz/c/256535/Svet-atomu-z-pohledu-fyziky-a-filozofie.html

[5]  http://www.youtube.com/watch?v=79ANVpZeIZo

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | středa 18.4.2012 10:23 | karma článku: 13,38 | přečteno: 1421x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Ohlédnutí za 17.listopadem

Máme za sebou další oslavy 17.listopad. Čas rychle letí a je tomu již 33 let od doby, kdy po více než čtyřiceti letech nesvobody v Čechách opět obnovena svoboda a demokracie.

18.11.2022 v 10:24 | Karma: 0 | Přečteno: 60x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Dušičkové rozjímání

Je 2.11. a v kalendáři je uvedeno, že dnešní den je věnován památce zesnulých. Již tradičně se hovoří o svátku dušiček.

2.11.2022 v 10:31 | Karma: 0 | Přečteno: 56x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Nevkusné a trapné

Ministr vnitra Rakušan nechal u příležitosti 28.října vyvěsit na budovu ministerstva vlajky ČR, Ukrajiny a mezi nimi plachtu s obrazem Putina ve vaku pro mrtvoly.

29.10.2022 v 12:20 | Karma: 0 | Přečteno: 73x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Nenásilná revoluce

Je 28.říjen a připomínáme si významné výročí našeho státu. Součástí dne bude již v pořadí třetí demonstrace na Václavském náměstí spojená se sloganem "Česká republika na prvním místě".

28.10.2022 v 9:08 | Karma: 0 | Přečteno: 45x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Krakov a Vídeň

Před 20 lety jsem si řekl, že bych rád cestoval. Vytvořil jsem si seznam míst, které bych rád v průběhu života navštívil. Jak šly roky, postupně jsem si cíle plnil. Od roku 2019 již zůstávaly jen dva menší: Krakov a Vídeň.

21.9.2022 v 17:32 | Karma: 0 | Přečteno: 63x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.