Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mysl a hmota

Každý čtenář jistě bude souhlasit s názorem, že psychický stav člověka ovlivňuje lidské tělo. Psychosomatické nemoci jsou velmi dobře známy. Přesto si řada lidí bude ťukat na čelo, když budu tvrdit, že lidská mysl dokáže mimo vlastní tělo ovlivnit strukturu, vlastnosti a chování libovolné hmoty.

Fenomén Psychokineze

Pro fenomén působení psyché na hmotu se ujal název psychokineze. Vedle telepatie a jasnovidnosti patří k základním parapsychologickým fenoménům. Oficiální věda její existenci popírá, třebaže byla potvrzena řadou experimentů a pozorování.

Vědecké odmítání je z velké části zapříčiněno neschopností daný jev uspokojivě vysvětlit na úrovni stávající konvenční fyziky. Fyzikální měření  neodhalilo původ sil, které jev vyvolávají. Existence psychokinetických jevů je tak v přímém rozporu s ústředním dogmatem současné konvenční vědy „Co je neměřitelné, to neexistuje“.

Pokud se nechceme k získaným faktům a důkazům chovat jako se chová pštros, tedy strkat hlavu do písku a tvářit se, že všechna tato fakta jsou jen podvody a manipulace, nezbývá nám nic jiného než změnit pohled na svět. Přijmout model světa, který přijímaly všechny velké kultury minulosti. Model, který rozděluje svět a každou živou bytost včetně člověka na složku hmotnou, vitální a psychickou.

Vitální síla má u každého člověka poněkud jiné složení a ladění. Pokud je vitalita člověka posunuta více k pólu ducha má člověk sugestivní a hypnotické schopnosti. Pokud je kvalita sil vyvážená uprostřed mezi duchem a hmotou má náběh na léčitelské schopnosti u rostlin, zvířat či lidí podle kvality a složení sil. Pokud je vitalita více laděna k hmotnému pólu, pak má náběh na psychokinetické schopnosti.

Jak jsem již napsal v článku O životní energii jsou vlastnosti vitálních a biologických sil odlišné od známých fyzikálních sil. Pro velikost účinku těchto sil jsou rozhodující vlastnosti lidských subjektů, které jevy vyvolávají. Rychlost šíření těchto sil není omezená rychlosti světla, síly se chovají inteligentně a jejich účinek nezávisí na vzdálenosti. Když pokusný subjekt s psychokinetickými schopnosti se rozhodne, že zastaví kyvadlové hodiny na opačném konci světa v tom a tom domě, pak silou své mysli zastaví právě jen ty a žádné jiné. Takové experimenty již úspěšně proběhly.

 

Mysl mění vlastnosti hmoty

Někteří lidé dokáží silou své myšlenky ovlivnit strukturu a vlastnosti hmoty. Ze superpevné oceli či jiného kovu vytvoří hmotu tvárnou, jako plastelina, aby z ní po chvíli opět silou své mysli udělali pevný kov. Nejznámějším člověkem, který to dokázal je Izraelec Uri Geller narozený r. 1946. Kovový předmět dokázal zlomit silou vůle již v osmi letech. Proslul především jako mentální ohýbač lžiček a vidliček. Jeho schopnosti zkoumalo několik vědců,  například Gerald Feinberg, fyzik z Kolumbijské univerzity. Uri Geller své schopnosti využíval pro svou výdělečnou činnost. Pořádal řadu představení pro veřejnost a údajně spolupracoval i s tajnými službami. Možná díky tomu jednoho dne o svou schopnost do značné míry přišel. Řád světa je přísný. Schopnosti které jsou nám dány do vínku tu nejsou pro naše obohacení. Pokud je využíváme jen pro osobní pospěch časem je ztratíme, či jsme jinak osudem postiženi.

 

Mysl ovlivňuje hmotné děje

Tak jak je možné měnit vlastnosti hmoty, tak je možné ovlivňovat i průběh nejrůznějších přírodních či technických procesů.

Je možné ovlivnit průběh a rychlost krystalizace hmoty, chemické reakce i tok elektrického proudu ve vodiči. Je možné ovlivnit činnost přístrojů a elektrických zařízení. Jsou lidé, kteří fakticky nemohou pracovat s počítačem. Jejich přítomnost v jeho okolí vede okamžitě k jeho poruše.

Někteří lidé díky výcviku nebo v mimořádné situaci dokáží provést mimořádné výkony. V okamžiku v sobě zkoncentrují nesmírně velké množství životních sil a dokáží je přeměnit v jiné formy energie. Existují svědectví o ženě, která v okamžiku zemětřesení dokázala v rukou udržet tunu vážící auto nad svým dítětem. Někteří jogíni v Tibetu dokáží přeměnit životní energii na teplo a v mrazu -20st roztopit i okolní sníh ve vzdálenosti několika metrů od svých těl. Jiní zase dokáží přeměnit životní energii na statickou elektřinu a ve svém těle hromadit velký elektrický náboj (elektrokineze).

 

Mysl a biologický magnetismus

Každý člověk ví, že magnet přitahuje železné předměty. Málokdo ví, že tuto schopnost má také poměrně hodně lidí. Hovoříme zde o biomagnetismu. Na rozdíl od magnetismu fyzikálního dokáže člověk udržet na svém těle i vyloženě nemagnetické objekty jako je papír či dřevo.

Fenomenální schopnosti spojené s tělesným magnetismem předvedl jistý p. Roman Valíček z Frýdku-Místu před několika lety. Na své hrudi dokázal udržet34 kg vážící činku, či 54kg vážící ženu, čímž se dostal do Guinessovy knihy rekordů. Jeho schopnosti byly studovány i vědci na ostravské univerzitě. Přístroje v okolí pana Valíčka nenaměřili žádné elektrické či magnetické pole, ani animální tepelné záření, které by tento jev dokázalo vysvětlit. Sám Valíček byl pouze po svém vystoupení hodně unaven. Úsměvné vysvětlení podal klub skeptiků Sysifos. Za vše je prý odpovědný pot muže. Pan Vaníček na to skeptikům vzkázal, že se před vystoupením myje a případný pot ještě před obecenstvem utře ručníkem. 

 

Mysl a pohyby předmětů

Na různých místech světa stojí obří megalitický stavby tvořené tisíci obrovskými kamennými bloky. Ať již se jedná o egyptské pyramidy, chrámy v Peru a Bolívii či zbytky staveb na tichomořských ostrovech. Domorodci ve svých legendách tvrdí, že ony balvany samy létaly při stavbě vzduchem mentálním působením kněžích.

Dnes jsou tyto schopnosti u lidí již velkou vzácností. Žijeme v jiném typu civilizace a jiné době. Přesto se občas člověk, který dokáže manipulovat s předměty objeví. Příkladem byla ruská žena v domácnosti Nina Kulagina (1926-1990). Třebaže se jednalo spíše o lehčí předměty do 400g které přemisťovala, dosahovala významných úspěchů. Svojí schopnost prokázala před více než 40 vědci z nichž dva byli nositelé Nobelových cen. V některých experimentech byla tělesa umístěna pod vzduchotěsným krytem, jindy dokonce pod vodou. Na výsledky experimentu to nemělo vliv. Paní Kulagina dokázala vůlí přemisťovat i několik předmětů najednou. 

 

Poltergeist a spontánní samovznícení

Občas nestraší jen v pohádkách. Existují domy, kde z ničeho nic vzlétne do vzduchu  talíř či skříň, doslova prolétne zdí a objeví se v sousední místnosti. Jindy sám vzplane nehořlavý materiál či se samy rozsvítí světla. Říká se, že se v domě se usadil polstergait- hřmotný duch. Při výzkumech těchto jevů se zjistilo, že v domě většinou žije kluk či dívka v ranně pubertálním věku s jistými hlavně emocionálními problémy, pocity vzteku a zlosti. Existuje domněnka, že právě tyto emoce umožňují průnik spíše negativních nevtělených lidských bytostí, které použijí bioenergie žijícího člověka pro své nekalé účely k hmotným destruktivním účelům. Existují případy, kdy ona bytost např. přes spiritistické médium byla zkontaktována. Své počínání pak vysvětlila třeba jako pomstu rodině, která jí ublížila v minulém životě.

Jistou obdobou jsou případy spontánního samovznícení lidí. Občas se stane, že v průběhu několika vteřin člověk shoří doslova na popel až na nohy. Přitom prudce hořlavé okolní předměty zůstávají ohněm často zcela netknuty. Opět existuje podezření, že za fenoménem jsou beztělné bytosti, které se dokáží napojit na svou oběť a svojí mentální silou spustit proces samovznícení. I tento vzácný jev postihuje zvláště lidi depresivní, negativně myslící, zlostné a také alkoholiky, kteří svým životním stylem oslabují svou obranyschopnost a otevírají se problematickým psychickým vlivům.

 

Levitace

Každý jistě zná příběh o Ježíši, který chodil po vodě. Méně se již ví, že postupy, jak se naučit odpoutat od zemské přitažlivosti jsou součástí dávných tibetských textů. Ze středověku se zachovala vyprávění  o levitaci několika svatých během mystických vytrženích.

Historicky nejznámějším levitujícím médiem se stal v 19.stol. Angličan Daniel Home. Za přítomnosti mnoha svědků mnohokrát předvedl své levitační schopnosti v místnosti i venku.

Uznávaný britský fyzik William Crookes (1832 – 1919), který levitaci Daniela D. Homa zkoumal při více než padesáti příležitostech, rezolutně tvrdil: „Události, které bych zde chtěl dosvědčit, jsou mimořádné a velmi odporují zakořeněným základům věd, mezi jiným všudypřítomnosti a neustálé účinnosti gravitační síly. Když si vzpomínám na události, jejichž očitým svědkem jsem byl, vzniká v mém duchu rozpor mezi rozumem, který prohlašuje tyto události za nemožné, a jistotou, že mne mé oči nezklamaly.

 

Teleportace

Teleportace je jev, kdy předmět či člověk zmizí a náhle se objeví na zcela jiném místě. Jev např. před svědky předvedl Uri Keller, když 22.7.1973 přemístil víc než kilogram těžký meteorit z uzavřené nádoby z jedné místnosti do druhé silou své mysli za přísně kontrolovaných podmínek.

Teleportace je jev, který lze vysvětlit narušením časoprostoru a vytvořením červí díry mezi dvěma místy prostoru. Fyzika popisuje tvorbu červích děr při silných gravitačních polích. Lze předpokládat, že téhož lze dosáhnout s využitím  jiných typů silového pole, jakým je elektromagnetismu či samotné biopole.

 

Dematerializace a Materializace

V křesťanském náboženství hraje klíčovou roli Ježíšovo zmrtvýchvstání. Ježíšovo tělo uložené do hrobu náhle zmizelo. Jev lze popsat jako typický případ dematerializace hmoty. Dokladem je Turinské plátno s otiskem ukřižovaného lidského těla z prvního století.. Poslední výzkumy prokazují pravost této relikvie a naznačují, že za vznikem obrazu stály pro konvenční fyziku dnes obtížně pochopitelné síly projevené při zmizení těla z hrobu.

Ježíš se po smrti několikrát zjevil svým učedníkům a to ve hmotné podobě. Bylo to díky opačnému procesu materializace-zhmotnění.

Kromě Bible existují ještě další doklady a popisy materializace předmětů a dokonce i živých tvorů včetně lidí zdánlivě  „z ničeho“. K částečným či úplným, dočasným či trvalým materializacím dochází nejčastěji při spiritistických seancích, často doprovázených i dalšími projevy, jako jsou levitace či teleportace. Měření odhalilo výrazné snížení hmotnosti spiritistického média o bioenergii či bioplazmu, kterou médium v tranzu uvolní a kterou poté využívá nevtělená bytost k vyvolání těchto fenoménů.

Pro řadu čtenářů je existence takových jevů za hranici chápání. Přesto na jevu není nic nadpřirozeného, když plně přijmeme poznatek, že hmota je jen energie a myšlenka.Tak jak se mění energie tepelná v mechanickou, tak podobně se zase za jiných okolností může měnit energie hmoty v jiné podoby energie. 

 

Závěr

K psychokinetickým jevům jen málokdy dochází přímým působením vědomí člověka. I řada experimentů ukázala spíše souvislost s činnosti podvědomí, tedy nevědomé mysli.

Člověk není tvor izolovaný a ani lidská mysl není izolovaná. Čím více lidí myslí jedním směrem, tím větší účinek to má. A to také na hmotu. Prvním příkladem, jak kolektivní myšlení ovlivňuje hmotné děje je počasí. Bylo mnohokrát pozorováno, že při čistých a silných duchovních obřadech se počasí výrazně mění k lepšímu, anebo přichází déšť do oblastí kde vládne dlouhodobé sucho. Naopak tam, kde se děje něco zlého se počasí často zhoršuje víc než by odpovídalo předpovědním modelům. Stejné je to i s geologickými ději, jako jsou zemětřesení či výbuchy sopek. I zde myšlení lidí na daném místě může průběh těchto katastrof ovlivnit. Vzpomeňme jen na různé přírodní katastrofy minulosti popisované jako projevy božího hněvu nad zkaženosti lidstva, či naopak téměř nepochopitelné zázraky přírody které zachránili mnoho lidí před jistou smrtí.

Čím je bytost výš a dál ve svém vývoji, tím se jeho možnosti zvyšují. Patří zde i schopnost ovlivňovat hmotné děje. Zároveň, ale s tím přichází větší moudrost, díky které bytost svých možností nezneužije. Dost možná by Ježíšovi stačilo jen lousknout prsty a celá naše planeta by přestala existovat.

Cílem vývoje nemůže být nic menšího než Bůh. Tedy Mysl jejíž nepatrnou součástí jsme i my lidé. Mysl která tvoří vše včetně veškeré hmoty vesmíru v její nekonečné rozmanitosti, pestrosti a složitosti. Mysl a hmota jsou tak nedílně provázány v jediný celek, kde hmota stejně jako duch a vitalita je součástí i produktem univerzální Mysli.

 

Zdroje:

Časopis Enigma speciál Zaostřeno na Paranormální jevy

Mysl ovládající hmotu-dokument http://www.youtube.com/watch?v=QJUgJoCj-jU

http://doplnek.com/content/neobycejne-schopnosti-uri-gellera

http://karelwagner.blog.idnes.cz/c/161965/

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bajnar | pátek 14.3.2014 9:10 | karma článku: 15,06 | přečteno: 1462x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 10x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 79x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kácíš? Pak sázej či plať. Novela zákona zpřísní podmínky kácení stromů

8. května 2024

Premium Pokuta až milion pro jednotlivce, až dvacet milionů pro firmu. Tedy desetkrát víc než nyní. Takové...

Padlého rudoarmějce oplakali u Rudolfina. Jenže ho zabili sami Sověti

8. května 2024

Seriál Je to snad nejslavnější fotografie z květnového osvobození Prahy a dlouho se věřilo, že Georgij...

Princezna z Kremlu. Touha po diamantech se stala Brežněvově dceři osudnou

8. května 2024

Premium Letos uplynulo 95 let od narození Galiny Leonidovny, dcery sovětského generálního tajemníka Leonida...

U Strakonic se srazilo šest aut. Silnici na Písek zavřeli, zasahoval i vrtulník

7. května 2024  17:49,  aktualizováno  23:02

Na silnici I/4 u Strakonic se stala hromadná nehoda. Podle informací hasičů se srazilo šest aut,...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.