Inkvizice po vědecku

Není tomu tak dávno, co se křesťanskou Evropou šířil strach ze všemocné inkvizice. Kdokoliv se odchýlil od dogmat katolické víry, vystavil se velkému nebezpečí. Snadno mohl být prohlášen kacířem a následně odsouzen k těm nejtěžším trestům. Moc temné inkvizice naštěstí již pominula i když v očích mnohým „ pravověrných“ křesťanů jsou stále lidé zabývající se třeba jogou či spiritismem lidmi, které ovládá ďábel.

Středověk byl obdobím, kdy vládla víra. Rozum a vědecké zkoumání bylo podezřelé. Běda, když se odchýlilo od náboženského dogmatu. Logicky to vedlo ke vzniku racionalismu- opět víry tentokrát ve všemocnost rozumu, která skoncuje s tmářstvím a zaostalostí staré doby. Byl to Rene Descart, současník a soupeř Komenského ve vidění světa, který jako první na místo Boha postavil člověka. Po něm přišli osvícenci a moderní věda, která definitivně sesadila církev z trůnu strážkyně vědění.

Jak už to tak bývá, tak společenské zřízení se mění, ale člověk ne. Dogmatismus tak typický pro náboženství se krůček po krůčku dostával do základů moderní vědy již od jejího počátku. Stále a stále můžeme vidět stejný příběh. Jednotlivec zveřejní nový převratný objev a hned se na něj vrhne stádo strážců starých vědeckých pravd. Tu je zesměšňován, tu je nazýván podvodníkem a až po čase dlouhých martýrií se jeho poznatek stane najednou součástí školních učebnic a je oslavován jako velký vědec. Byly doby, kdy vědci z akademie věd se smáli těm, co věřili, že kameny padají z nebe nebo těm co tvrdili, že lze sestrojit létající stroj. Viz. http://www.novakoviny.eu/archiv/veda/550-veda-omyly.  Byly doby kdy byl zesměšňován A. Wegener, tvůrce teorie pohybu kontinentů viz http://www.rozhlas.cz/vedaarchiv/portal/_zprava/180341 či    F. K Kekule- tvůrce teorie stavby benzenového jádra a mnozí další.

Na počátku 21.století to není jiné. Tak jako ve středověku se opět ti, co vybočí ze stávající linie ocitají na pranýři. Již se nenazývají kacíři, ale pavědci, podvodníci, lidé mdlé inteligence a rozumu či přímo duševně choří. „ To co je neměřitelné to neexistuje a kdo v to věří patří do psychiatrické léčebny“ řekl před léty jeden psychiatr a bývalý ministr zdravotnictví.

Ve svém životě díky svým osobním zkušenostem a na základě informací, které se ke mně dostali  jsem se stal jedním z těchto, jak nás někteří reprezentanti vědy nazývají „pavědců“. Na základě existujících zdokumentovaných faktů a svědectví považuji osobně za prokázané  jevy jako je spiritismus, astrologie, přítomnost mimozemšťanů na zemi, telekineze či telepatie.

Nemám nic proti tomu, když někdo má jiný názor, tak jak u nás reprezentuje třeba spolek skeptiků Sysifos. Ale hodně se mi nelíbí pokud se tito lidé  snaží aktivně potírat cizí názory. Kdy píší členové tohoto spolku do české televize a žádají zrušení pořadu Detektor věnující se těmto oblastem, jak se to stalo před několika lety. Hrubě se mi nelíbí, kdy titíž lidé pokud se dozvědí, že na nějaké univerzitě je člověk hlásající tyto názory, píši na vedení univerzity dopisy žádající jeho eliminaci ze školy.

Včera jsem publikoval ve svém blogu článek ve kterém jsem zveřejnil některé vědecky tzv. nekorektní názory viz  http://bajnar.blog.idnes.cz/c/252199/Od-neutrin-k-Bohu-aneb-o-ceste-moderni-fyziky-k-universu.html. Některé reakce v následné diskuzi byly slušné, ale některé se nesly v takovém tom duchu mně shodit.  Kdybych byl vědcem, fyzikem zveřejněním takového článku bych si asi spolehlivě ukončil vědeckou kariéru. Vědcem, ale nejsem, a i trošku díky tomu, že jsem zvyklý se vyjadřovat svobodně jsem dnes krátce nezaměstnaný. Takže si můžu do značné míry říkat co chci, čímž jsem možná jeden z nejsvobodnějších lidí této země což také není k zahození.

A ještě jednou. Své názory v tomto ani jiném článku nikomu nevnucuji pouze předkládám. Vy mějte názory své, jen by bylo dobré kdyby byly v souladu s pravdou.

A vědy si hluboce vážím, ale vědy čisté a poctivé snažící se odhalit pravdu ať již se nám tato pravda líbí nebo ne.

Autor: Petr Bajnar | pátek 23.3.2012 11:12 | karma článku: 15,82 | přečteno: 1342x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08