Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Awathorn

26. 3. 2012 6:48
Detektor

Opět to samé a pořád dokolečka.Myslím,že celou situaci kolem Sisyfa a vlastně obecně kolem tzv. skeptického hnutí vůbec nechápete.Je dobře,že jste zmínil Detektor.To je ideální příklad na kterém to lze demonstrovat.Za zrušení tohohle paskvilu neloboval pouze Sisyfos,nýbrž velká spousta dalších lidí mne nevyjímaje.Stačilo mi k tomu abych viděl 5 minut prvního dílu.Hned v jeho úvodu jsem málem vdechnul pozdní večeři.Cituji:"NASA tvrdí,že v roce 1908 navštívila Zemi mimozemská loď.".Chápete to?To není nepřesnost,to není vynechání minoritního faktu,dokonce ani neznalost.To je čistá LEŽ.Zcela a naprosto zcestná.To tvrzení lze jednoduše vyvrátit tak,že do NASA napíšete.Schválně,zkuste jim napsat,jejich PR oddělení funguje dovře a odpovědi se jistě dočkáte.Pro mě je naprosto nepochopitelné jak někdo může do něčeho co se tváří jako dokument takovouhle větu vůbec vložit.To je mimo mé chápání.A co víc,bylo to za peníze poplátníků,neb se jednalo o pořad na veřejnoprávní TV.Vám to přijde normální?

3 0
možnosti
MS

Awathorn

26. 3. 2012 6:48
Re: Detektor

Tohle není na zrušení pořadu.To je na žalobu.Neozvat se proti něčemu takovému,ba dokonce požadovat aby byl pořad do vysílání vrácen je známka mentální nedostatečnosti a demence.Nezlobte se na mne,vím že teď jdu za rámec slušné diskuse ale je to prostě tak.Platit za to,aby mi někdo lhal...to může vyhovovat leda bláznovi (uznávám,politiky platíme taky.Jenže to bude chtít bohužel víc než jen petici...).Takový přístup je proti principům (ze zákona daným) veřejnoprávního média.Vyslovit se proti tomu byla téměř povinnost každého člověka.Skeptici nemají nic proti novým názorům,mají ale všechno proti lžím a dezinformacím.Ne pro pocit,ne pro prachy.Ale proto,že je to pro společnost nebezpečné.Tohle není jen akademická debata ale souboj o další směřování společnosti jako celku.

3 0
možnosti
C

carolusI

24. 3. 2012 2:49
Jistě existují

jevy nepoznané a také nepoznatelné. Ale dělat si legraci z vědců, kteří seriozně pracují, to od vás není hezké.  Nebojte se, inkvizice vás neupálí. Ale dal bych si na vašem místě pozor na Dr. Chocholouška. Jednou by se tou tarasnicí mohl trefit.

0 0
možnosti
PB

poutnikus

24. 3. 2012 8:04
Re: Jistě existují

Já myslím, že by jsme si měli dělat více legraci sami ze sebe. Ale já jsem přeci nepsal nic špatného o vědcích kteří seriózně pracují, naopak na závěr jsem psal, že si vědy hluboce vážím, ale vědy poctivé. Na jedné straně jsou vědci typu Tesly, Einsteina, Fermiho,Planca , vědců s velkým V a pak jsou ti, kteří jsou vědci jenom podle jména a opravdou vědu diskreditují. Třeba i tak, že manipulují výsledky bádání přáním komerčních firem, třeba ve farmacii.

Já vím, že dnes se místo upalování dávají jen bludné balvany. Ale na to jsem ještě velmi bezvýznamný, abych na toto ocenění aspiroval. Jo, jo na dr. Chocholoušky je třeba si dát pozor.

1 0
možnosti
PB

poutnikus

23. 3. 2012 13:59
ukončení diskuze z mé strany

Děkuji vám všem za příspěvky. Většina z vás má odlišný názor na tzv. paranormální jevy o kterých se zde hlavně diskutovalo.

Shrnul bych to tak. Pro mně jsou fakta která prokazují tyto jevy v knihách, na internetu... dostatečná k tomu, abych tyto jevy přijal jako reálné. Pro většinu z vás jsou předložené důkazy nedostatečné, což je v pořádku a máte na tento názor stejně plné právo jako já na svůj názor.

Přeji všem hezké odpoledne.

P.B.

2 0
možnosti

Johny__S

23. 3. 2012 14:50
Re: ukončení diskuze z mé strany

"Prokazují v knihách" - to máte dozajista na mysli kvalitní vědecké publikace jako Největší záhady světa, že? :-)

0 0
možnosti
K

Kru.El

23. 3. 2012 13:33
Věda = aplikace vědeckých metod, ne chrlení "objevů"

Směšujete dvě věci. Jedna skupina jsou pavědci, kteří vůbec nepoužívají vědecké metody a princip ověřitelnosti . Takové lidi obecná vědecká komunita neřeší a ignoruje. Zesměšnění přichází jen od jednotlivců a jde spíše o jejich neformální zábavu (Sysifos).

Ta druhá skupina jsou vědci, kteří používají vědecké metody a principy, ale mají nějákým způsobem převratné myšlenky (všichni populární velcí vědci, v poslední době třeba nadsvětelná neutrina). V tu chvíli přijde ono stádo strážců starých pravd a snaží se jim to všelijak zpochybnit. Tito lidé se už ale neoznačují za podvodníky ani hlupáky, jde o klasický vědecký spor, který je základem pokroku.

2 0
možnosti
Q

QQ.

23. 3. 2012 13:24
Veda neni demokracie

a odoborne diskuse nejsou zadnou parlamentni zvanirnou. Kazdy clovek nemuze vsemu rozumet, staci kdyz je natolik chytry, aby poznal cemu nerozumi a zeptal se tech, kteri tomu rozumi, tedy jestli tomu rozumite vasnosti....:-)

0 0
možnosti
C

certik_bertik

23. 3. 2012 14:33
Re: Veda neni demokracie

věda není demokracie, ale to nemění nic na tom, že by měli projevit takovou věc jako skromnost a pokoru, protože zatím toho o fungování světa víme jen málo

2 0
možnosti

Johny__S

23. 3. 2012 13:12
Váš článek je hezkou ukázkou argumentace falešnou analogií.

Pokud srovnáváte exaktní vědce, kteří své teorie měli podložené a především testovatelné, a tudíž mohly být prokázány, i když jim zpočátku leckdo nevěřil, s nejrůznějšími šarlatány bez vědeckého vzdělání, jejichž "teorie" prokázat nijak nelze, protože charakter skutečných vědeckých teorií nemají, tak se nezlobte, ale váš článek je naprostý blábol.

Co se týče Detektoru, to byl od České televize hodně velký úlet, prezentovali tam naprosto nepodložené bláboly. A navíc jeden z vědců byl rozhořčen tím, že jeho slova, která pro pořad vyřkl v dobré víře, překroutili a ještě doplnili komentářem nějakého blábolila. Nedivím se mu, že pak pořad kritizoval a požadoval jeho stažení.

2 0
možnosti
C

certik_bertik

23. 3. 2012 12:24
povýšené

chování spolku Sisyfos se mi také nelíbí, že holt někdo má jiný názor , nebo autor zveřejnil něco co se nevešlo do stávajících tabulek to tihle kuliferdové netolerují, přitom je Sisyfos spolek bezvýznamnýchlidí kteří nikdy nic nedokázali a kteří by se neuživili ani u lopaty, musí je královsky vydržovat všechny státní rozpočet na českých ve světovém měřítku bezvýznamných škol, tedy i ten spiritista když platí daně

3 0
možnosti
W

Wolf778

23. 3. 2012 12:32
Re: povýšené

Když si Sisyfos došlápne na "plátce daní" jako např. Foučková a Říhová (viz http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypis&sec=1154533885), tak mi to žíly fakt netrhá. S blbostí je třeba bojovat, zvlášť když si na tom někdo hodlá budovat byznys a škodit ve velkém.

2 0
možnosti
W

Wolf778

23. 3. 2012 12:09
No asi takhle

každý převratný objev si holt musí projít stádiem všeobecné nedůvěry. Jak byste si to představoval jinak - měla by snad věda přijímat kdejakou pitomost za prokázanou? Samozřejmě kritika by měla být věcná a ne primárně zesměšňující. Nicméně když někdo přijde po stoosmé s něčím tak zprofanovaným jako je např. telekineze, tak se nemůže škodolibým úšklebkům příliš divit.

 

Jestli máte telekinezi a telepatii za prokázanou, tak není nic snazšího než přednést nezvratitelné důkazy. Podotýkám, že video na youtube není důkaz. Na prokázání telekineze potřebujete jen osobu s touto schopností. Svolejte tiskovku a začněte novinářům levitovat s kamerami - budete slavný a pomůžete prosadit pravdu. Na co vlastně ještě čekáte?

1 0
možnosti
PB

poutnikus

23. 3. 2012 12:23
Re: No asi takhle

Víte i kdybych tuto schopnost měl, nepředváděl bych jí. A o slávu nestojím. Já si své důkazy našel a to mi stačí.

1 0
možnosti
MP

Martin5.35

23. 3. 2012 11:44
A víte proč se jim přestal svět smát?

Protože se dokázalo, že mají pravdu. Což se o spiritismu a spol. za celou dobu existence prokázat nepodařilo.

3 0
možnosti
PB

poutnikus

23. 3. 2012 12:09
Re: A víte proč se jim přestal svět smát?

Pro mně osobně spiritismus prokázal svojí existenci.

1 0
možnosti
JK

J.K.S

23. 3. 2012 11:37
Prokázané jevy?

Astrologii, spiritismus, telekinezi a podobně za prokázané nepovažuji. Víra není důkaz a experimenty, které se nepodařilo opakovat, důkazy nejsou. To by mohly být za důkaz levitace považovány iluze Davida Copperfielda. Vědci bez problémů změní názor, pokud je jim experimentálně nebo výpočtem prokázáno, že se mýlí. Jenom tvrzení nestačí. Důkazu je třeba.

0 0
možnosti
PB

poutnikus

23. 3. 2012 12:02
Re: Prokázané jevy?

Mým cílem není Vás přesvědčit, že mám pravdu. Já se skutečně možná mýlím. Jen fakta které jsem získal a ještě jednou opakuji vlastní osobní zkušenosti které jsem z některých z těchto oblasti získal a které jsou pochopitelně nepřenosné mně vedly k přijetí těchto jevů jako reálných faktů.

A co se týče rozporuplných výsledků některých experimentů. Ano třeba většina tzv. jasnovidců je nespolehlivých jen nepatrná část poskytuje spolehlivé výsledky. A zároveň výsledky těchto experimentů z povahy jevů souvisejících s psychikou je výrazně ovlivněna přísedícími, kteří snižují úspěšnost experimentu pokud mají výrazně skeptický postoj.

Někteří vědci i mohou změnit svůj názor a mění ho, ale řada z nich o tom raději mlčí z obavy ze ztráty vědecké prestiže.

1 0
možnosti
  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.