Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Energetická centra přírody

„Vše vzniká a existuje pouze díky síle. Musíme předpokládat, že za touto silou stojí vědomá a inteligentní Mysl. Tato mysl je zdrojem všeho“. Tento výrok slavného fyzika Maxe Plancka dokazuje, že spojení vědeckého a duchovního pohledu na svět je pro opravdové velikány vědy typický. Jaký kontrast se stanovisky řady samozvaných "strážců čistoty vědy", rozohňujících se nad mícháním vědy a náboženství. 

Max Planc jinými slovy tvrdí, že energie (síla) oživující svět hmoty i ducha, řízená inteligenci nekonečně přesahující inteligenci lidskou tvoří veškerou realitu našeho světa včetně nás samých. Při této tvorbě hrají klíčovou roli energetická, či chcete-li silová centra známá již dlouho všemi velkými duchovními kulturami minulosti. Jsou to místa, kde z centrálního zdroje ze kterého vše vzešlo vyvěrají do našeho vesmíru proudy sil, které se podílí na tvůrčích a řídících procesech v přírodě. Více než kde jinde se zde propojuje náš viditelný svět se světem čtvrté dimenze. I proto, zde častěji než jinde dochází k narušení časoprostorového kontinua, k různým skokovým přesunům předmětů a lidí v prostoru a čase, k propadnutí se vědomí do jiných realit, k optickým iluzím a dalším anomáliím, jak zde bylo mnohokrát pozorováno.

Tato místa se podle zákona analogie a hermetického principu "Jak nahoře, tak dole" nacházejí na různých úrovních neživé i živé přírody. Můžeme tak hovořit o silových centrech vesmírných, planetárních, tělových, orgánových, buněčných atd.

 

Energetická centra vesmíru

Současná vědecká kosmologie předpokládá, že k vzniku galaxií a hvězd v raném vesmíru došlo v důsledku náhodné fluktuace prvotní hmoty, obdobně jako se v horké krupičné kaši se vytvoří hrudky, pokud se kaše přestane míchat.

Existuje, ale i jiná koncepce, kterou v knize Bytí předložil filozof Josef Zezulka. Ta vychází z existence nehmotných silových center, které byly vytvořeny již v okamžiku velkého třesku, jako jakýsi vzor či matrice pro následnou tvorbu celého vesmíru. V určitém okamžiku se tato centra aktivovala a začala k sobě přitahovat okolní vesmírnou hmotu. Tak vznikaly hvězdy a jejich oběžnice uspořádané do struktur, které mimo jiné odpovídají i zákonům teorie chaosu.

Centra se lišila svojí silou (kvantitou). Silnější centra přitáhla více hmoty a dala tedy vzniknout hmotnějším hvězdám a planetám. Slabší centra přitáhla méně hmoty a dala tak vzniknout méně hmotným hvězdám a planetám.

Centra se liší  i kvalitou, tedy vibračním spektrem sil které vyzařují do okolního prostoru. Kvalita vyzařovaných sil se v průběhu časů mění v určitých časových rytmech a dává základ různých kratších či delších vesmírných cyklů.

O tom učí již dávno i astrologové. Každé planetě vedle fyzikálních charakteristik přiřadili i určitou duchovní charakteristiku. Když američtí astronauté navštívili Měsíc měli silné duchovní pocity. Bylo to i proto, že Měsíc je spojen s kladným duchovním vyzařováním a s pojmy jako je empatie či soucit. Je otázkou, jak by na astronauty působil pobyt na Marsu. Tato planeta je již od dávných dob spojená s představou válek a agrese. Možná nejen z důvodů nevhodných fyzikálních podmínek, ale i díky místním silovým vlivům, by trvalý život člověka na této planetě byl nemožný.

Přijetí existence energetických center vesmírů vědou, by změnilo pohled fyziky na podstatu gravitace a všech dalších silových polí. Jejich zdrojem by již nebyla hmota, ale samotná silová centra. Hvězdy, planety, mikročástice hmoty by byly jen zhuštěninou hmoty kolem nich. To by mohlo napomoci i v řešení některých záhad ze světa vědy. Již by nebylo třeba temné hmoty, abychom vysvětlili proč uspořádání a pohyby hvězd a galaxií ve vesmíru neodpovídá prostým zákonům gravitace. Nacházíme zde paralelu s teorií Nikoly Tesly, který vnímal hmotné částice, jako transformátory volné energie v nám známá silová pole.

 

Energetická centra  planety Země

Na počátku své existence byla Země žhavou koulí. Jak chladla, tak se její původně homogenní hmota členila do pestrosti prvků, sloučenin, minerálů a hornin. Tvořila se zemská kůra a členitý georeliéf. I v tomto vývoji hrála klíčovou roli zemská silová centra, která jsou analogická centrům vesmírným. Vytvářela stále se měnící systém silových polí, který určoval a určuje geologický vývoj naší planety.

V některých podáních je planeta vnímána spíše jako obří krystal než koule. V jednotlivých jejich uzlech se nachází příslušná silová centra propojená systémy silových polí a energetických drah. Pro pozemšťany jsou zvlášť významné povrchová centra Země a to z duchovního hlediska.

Již odpradávna člověk nadaný citem poznal, že v přírodě jsou místa na kterých se cítí lépe, vnímá zde přísun energie a osvěžení, jeho mysl se pozvedává k Bohu a po delším pobytu se lepší i celkový zdravotní stav. Na jiných místech zase cítili opak. Ztrátu energie, pocity tíže a postupné zhoršování psychického a tělesného stavu při dlouhodobém pobytu. Ta první místa byla později nazvána místy svatými, ta druhá místy klatými.

Posvátná místa se stala již v pravěku centry, kde se lidé pravidelně shromažďovali k modlitbám a duchovním obřadům. Později zde stavěli menhiry, pyramidy a další chrámové stavby, jejichž cílem bylo ještě více zesílit duchovní sílu daného místa.

Energetická centra se vyskytují na všech kontinentech a vytváří neviditelnou síť. Rozmístění posvátných staveb naznačuje, že  lidé dávnověku tuto síť velice dobře znali a využívali.

Tato centra se v nemalé míře vyskytují i u nás. Nejsilnější pozitivní centrum se nachází na hoře Říp, jedno z nenegativnějších míst je podzemí hradu Houska, kde se údajně nachází brána do pekel=místo vývěru negativních energií.

 

Energetická centra člověka

Na mladé planetě Zemi se postupně vytvořil život, který se po několika miliardách let vyvinul až do podoby člověka. I v tomto vývoji hrála významnou roli energetická centra buněčná, orgánová a celotělová. Ta vytváří vysoce strukturovaný systém bioenergie, který řídí vývoj a strukturu živého organismu od buněčné až po celotělovou úroveň.

To velmi dobře pochopila především tradiční čínská medicína, která zmapovala stovky energetických bodů (center) ve všech místech těla a jejich propojení energetickými drahami. Popsala vztah mezi narušením toku životní energie čchi mezi těmito centry a poruchami funkcí organismu. Vytvořila léčebný systém akupunktury a akupresury, kdy zapichováním jehliček či masáží těchto center stimulujeme jednotlivé části organizmu a odstraňují energetické bloky, které jsou často příčinou řady tělesných či psychických problémů.

Energetická centra se staly klíčovými i v učeních indické jógy. Jóga popsala sedm hlavních center-čaker. Ty jsou spojeny energetickým kanálem procházejícím páteři. Každá z čaker ovládá určité orgány a funkce organismu. Přemisťování vědomí do určité čakry ovlivňujeme i emocionální ladění organismu. Dolní čakry jsou spojeny s pocity hmotného zakotvení, sexualitou či silou ( bod Hara mající klíčový význam u bojových umění). Srdeční čakra je spojena s emoci lásky. Čelní čakra je spojena s myšlením, či s intuitivním vnímáním (třetí oko). Jedním z cílů jógy je transformovat hmotnější energie z nižších čaker na duchovnější a jemnější energii čaker vyšších.  K vědomé cílené duchovní práci se by mněl přistoupit jen člověk eticky čistý, vegetarián nejlépe pod vedením zkušeného učitele. Jinak hrozí, že si může fyzicky i psychicky ublížit.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bajnar | čtvrtek 13.3.2014 6:39 | karma článku: 19,70 | přečteno: 900x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 11x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 79x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.