Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dvě podoby strachu

Již odpradávna mocní tohoto světa pochopili, že nejlepší cestou jak ovládnout lid, je šíření strachu.

Strach je silná emoce, která má původ již v živočišné říši. Je zde podmínkou uchování života. Bez strachu by evoluční vývoj rozhodně nedospěl až k člověku. Na druhé straně pokud strach překročí určitou míru, stává se zpravidla u lidí velmi destruktivním a stává se mimo jiné i účinným nástrojem, jak z demokratické společnosti učinit společnost totalitní bez toho, že by musel být proveden státní převrat.

Žijeme v době covidové. Ne, nezpochybňuji závažnost choroby a tisíce obětí, které si vyžádala. Na straně druhé nemohu nevidět, jak celou dobu epidemie provází šíření strachu ze „strašlivého viru“ ze strany mocenských struktur a jimi řízených médií. V důsledku toho ještě více klesá imunita lidí podléhajících strachu, zvyšují se čísla těžkých průběhů nemoci a tím i konečné počty obětí, než by byly, kdybychom k  viru přistupovali s respektem, ale bez zbytečné hysterie.

Strach má mnoho podob. Ten nejběžnější je strach existenciální. Patří zde strach o život, o ztrátu domova či o ztrátu práce.

Existenciální strachy jsou dobře známy a způsoby jak je využít k nastolení totality rovněž. Já bych se spíše v tomto článku zamyslel nad dvěma zcela odlišnými podobami strachu aktuální i v současné době.  

 

Strach z ponížení ega

Ve starověku a středověku byly proti odpůrcům daných pořádků používány klasické násilné metody: věznění, mučení a popravy. Byly to jistě metody efektivní a pro většinu lidí odstrašující, ale měly jednu slabinu. Ten, kdo dokázal hrozbě odolat, šel na smrt s pocitem mučedníka. A skutečně velmi často se i mučedníkem pro významnou část lidu stal.

Moderní doba pokročila. Psychologie a lidský život nám názorně ukázala, jak zranitelná zvláště v dnešní době dokáží být lidská ega.  A tak zde máme nové metody jak nahnat lidem strach. Jsou  mírnější, o to však rafinovanější a účinnější. Daleko lepší než oponenta zlikvidovat, je jej zesměšnit. Ukázat jej prostému lidu jako hlupáka. Místo nebezpečného mučedníka je tu pak někdo, kdo začíná budit veřejný posměch a jen málokterý z lidí jej bere vážně.

Před časem jsem psal článek o rizicích a nebezpečích očkování středně a dlouhodobě neověřenou vakcínou. Pod článkem v diskuzi bylo několik příspěvků čtenářů, kteří prostě jen papouškovali to, jak se dnes k názorovým oponentům velmi často přistupuje ve veřejném prostoru.

"Máme demokracii a blogovat může kdejaký blábola. A to je dobře.

Šíření konspiračních a nesmyslných teorií mne u vás nepřekvapuje, není to u vás nic nového a nečekaného. To, co se snažíte podsouvat, bylo již mnohokrát fundovaně vyvráceno a popřeno… Baví vás šířit nesmysly? Ačkoliv já se domnívám, že jim hluboce věříte a zcela jste rezignoval na mozek."

 

Strach z těch co nemají strach

Je to zvláštní, ale i takový existuje strach. Postihuje různé skupiny lidí. Jsou to například přesvědčení materialisté, ve kterých zvláště spirituálně založení lidé vytváří pocity jakéhosi hlubokého vnitřního znejistění. Nebo lidi z mocenských struktur, kteří lidi beze strachu vnímají jako ohrožení svého výlučného postavení. 

Svým způsobem jsou tyto jejich obavy oprávněné. Jediný člověk, který odolá manipulaci a nesesype se před strachem, má větší sílu než tisícihlavý vrtkavý dav lidí, který se obrátí tu na jednu, tu na druhou stranu podle toho, kterým směrem zrovna vítr vane. Historie zná příklad prvních křesťanů. Ani mučení, ani masové popravy nedokázaly jejich víru zlomit. Když si naplno uvědomíte, že ve své podstatě nejste tělem ale nesmrtelným duchem a jste vnitřně opravdově přesvědčeni o své pravdě, není síla, která by vás dokázala zlomit. Co se nám všem ostatně tak hrozného může stát? Dříve či později všichni stejně zemřeme, tak nač se stále mučit strachem?

Pod jedním z minulých článků jeden z čtenářů komentoval postoj mladé ženy z Izraele, která v zemi kde se nenaočkovaní proti covidu těší velké diskriminaci, odmítla naočkovat. Uvádím jej zde proto, neboť krásně ilustruje tuto podobu strachu.

„Já se těchle lidí bojím a bojím se, že začínají mít silné slovo a táhnou náš svět od osvícenosti, vědy, demokracie do světa pověr, náboženského fanatismu, tmářství a vlády pevné ruky.“

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bajnar | neděle 2.5.2021 15:29 | karma článku: 21,73 | přečteno: 505x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 18x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 80x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:39

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.