Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Den české státnosti

Je paradoxem, že den který slavíme jako jeden ze státních svátků je dnem spojeným s dvěma vraždami. Ta první se stala roku 929 nebo935 ajejí obětí se stal český kníže Václav. Ta druhá proběhla v roce 995 v Libice a její obětí se stal rod Slavníkovců.Vražda v té době nebyla žádnou raritou. Byla to běžná součást politického boje- způsob jak se zbavit politického oponenta. V rámci tohoto článku bych se chtěl zamyslet nad oběma událostmi ranných českých dějin trošičku hlouběji.  

socha svatého Václavaz internetu

Svatý Václav a Boleslav

Konflikt který vyvrcholil vraždou ve Staré Boleslavi vidím, jako konflikt dvou ideových a politických koncepcí symbolizovaných rozdílným charakterem a povahou obou bratrů.

Václav byl hluboce duchovní a věřící člověk. Díky výchově babičky Ludmily byl vzdělaný i ve staroslověnštině. Hájil úctu k životu, pravdě. Zrušil trest smrti a postavil se proti tehdy běžnému otroctví. Jeho politika se zároveň vyznačovala pragmatismem. Když Čechy napadl Německý císař Jindřich I při vědomí přesily raději se svolil poskytovat německé říši jakýsi druh „výpalného“ v podobě volů a stříbra, jak bylo v tehdejší době zvykem (samotné Německo tehdy platilo podobný poplatek útočným Maďarům).

Boleslav i když jistě byl také křesťanem, svou mentalitou byl výrazně blíže tehdejší a vlastně i dnešní brutální společnosti, která si více váži dravosti, moci a síly než duchovna a laskavosti. Proto v něj vkládali naděje na jedné straně stále početní stoupenci mocného pohanského kultu ohrožení nastupujícím křesťanstvím, na druhé straně ti, co se nechtěli smířit s jeho smířlivou říšskou politikou, kterou považovali za projev slabosti.

Oponenti Václavovi zvítězili. Václav, jeho rodina a stoupenci byli pobiti. Na knížecí stolec nastoupil Boleslav I. Ukázalo se, ale že jejich vítězství bylo jen Pyrrhovo. Po řadě let bezvýsledných bojů s Německým císařem Otou I i Boleslav se nakonec musel zavázat platit poplatek říši. I přes jisté světské úspěchy panování ( sjednocení země, vytvoření státní správy, ražba mincí ) pravděpodobně sám Boleslav stále více pociťoval duchovní prázdnotu a vykořeněnost. Možná proto nechal převést bratrovy ostatky do Prahy a sám osobně podporoval zárodky pozdějšího kultu svatého Václava. To co platí o Boleslavovi, platí i pro většinu z nás. Pod povrchem módního obdivu a klanění se moci a síle, v hloubi duše podvědomě cítíme, že jen život postavený na duchovním základě může být smysluplný a naplněný. I přes stále hlásané ideje o tom, že Český národ je nejmaterialističtější a nejateističtější v Evropě, ve skutečnosti jsme  nejduchovnějším národem Evropy. Vypovídá o tom i síla svatováclavské tradice, která se staletí nese dějinami, zvlášť posílená nejslavnějším z králů a dalším velkým duchovním českým panovníkem navazujícím na Václavův odkaz Karlem IV, který budoval Prahu jako budoucí Jeruzalém-duchovní centrumsvětového významu.

 

Přemyslovci a Slavníkovci

Vyvraždění Slavníkovců roku 995 na hradišti v Libicích jistě nebyl čin který přišel ze vzduchoprázdna, ale předcházely mu roky a možná staletí vzájemného soužití těchto dvou rodů na území české kotliny. I když čin vyvraždění nelze označit jinak než zločinný, nelze nevidět, že mu předcházely slavníkovské ambice, které ohrožovaly stabilitu mladého přemyslovského knížectví. Svědčí o tom i mince, které nechal poslední slavníkovský kníže Soběslav razit. Na přední straně mince dal symbolicky zobrazit útočného orla, na druhé straně krátký útočný meč.

Jeden z mála Slavníkovců, který byl době masakru mimo zemi byl později svatořečený Vojtěch. Stal se nejvýznamnější postavou rodu. Vzdělaný a duchovní muž si získal věhlas po celé Evropě. Přesto, ale ani jeho postava nevyznívá jednoznačně. Jako biskup dvakrát utekl z Čech, což je na jedné straně při pohledu na obtíže jeho práce v Čechách pochopitelné. Na druhé straně lze však v tomto činu vidět i určitý projev slabosti a vyhýbání se plnění osudového úkolu. Je paradoxem, že svůj  život zakončil smrtí při ještě nebezpečnější misí u pohanských Prusů roku 997.

V postavě a životě svatého Vojtěcha osobně vidím předobraz jiného významného Čecha a Evropana, bývalého prezidenta Václava Havla. I on byl člověk duchovní. I jeho život byl spojen s bojem za pravdu, osobní statečností. A i on zčásti selhal. Bohužel v roli prezidenta více než české národní zájmy hájil zájmy cizích velmocí, především USA a to i tehdy, když tyto zájmy byly v základním rozporu s mezinárodním právem- viz. podpora tzv. humanitárního bombardováni Jugoslávie.

Události spojené se vznikem České státnosti, které se udaly v 10.stol budiž nám ponaučení. V našem osobním ani politickém životě nedosáhneme nikdy ničeho hodnotného, pokud naše úsilí nebude mít duchovní základ a nebude zohledňovat zájem celku. Prosazování všeho, co je na úkor druhých lidí či celého národa je vždy krátkozraké a v konečném důsledku plnou silou dopadá na tvůrce takového konání. To by si měli plně uvědomit, zejména ti co mají spravovat tento stát. Tedy lidé kteří daleko více hájí zájmy různých domácích a ještě více zahraničních lobbyistických skupin než zájem vlastního státu a jeho občanů.

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | pátek 28.9.2012 8:40 | karma článku: 13,94 | přečteno: 1352x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 8x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 34x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 79x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Sabotáže a jiné útoky. Rusko chystá Evropě perné chvíle, varují tajné služby

5. května 2024  15:40

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.