Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co týden dal

Před pár okamžiky jsem si se zájmem poslechl pravidelný rozhlasový rozhovor v pořadu Jak to vidí [1] s publicistou Ivanem Hofmanem. Jeho slova o zbabělé vládě, která bere peníze jen tam, kde se neobává že narazí, mně vedl k napsání tohoto článku věnovaného nejen politické situaci u nás doma.

koaliční idylkaz internetu

Máme za sebou první povelikonoční týden. Týden, který by prý podle staré čínské věštecké metody I ťing, vyjádřené v podobě zvláštního grafu nazvaného Time wave zero[2] měl zahájit další fázi změn u nás a ve světě, směřujícími k symbolickému přelomovému datu 21.12.2012.

Co uplynulý týden znamenal ve světě. Došlo k dvěma mohutným zemětřesením v Indickém oceánu a poblíž Kalifornského pobřeží. To první mělo sílu 8,7, tedy bylo jedno z nejsilnějších v historii. Jen díky nízkému počtu obětí se o něm moc nepsalo.

V rámci okolního světa přišla řeč i na Španělsko[3]. Stále více se ukazuje, že se v EU stane dalším Řeckem, tedy státem kde můžete přijímat jakákoliv úsporná opatření, dávat jakékoliv půjčky a přesto jeho ekonomika dál padá do propasti, nezaměstnanost roste a široké vrstvy obyvatel se propadají do chudoby.

V malé České republice zpravodajství dominovala dvě témata.

Tím prvním byla strana Věci Veřejné. Před 14 dny se vzbouřila a žádala koaliční strany o politiku snesitelnější pro lidi a veřejnost. Když ODS a TOP09 pohrozila okamžitým vypsáním předčasných parlamentních volem, stana se bez reptání vzdala svých požadavků a k tomu ještě schválila další asociální reformy Nečasovy vlády. Dokázala tím, že stranický program se scvrkl na jediný bod. Vydržet ve vládě a v parlamentu co nejdéle to bude možné a zachovat si tím poslanecké či ministerské platy a výhody. Strany Věci Veřejné se týkalo i rozhodnutí pátečního soudu. Nedělám si žádné iluze o panu Bártovi a jeho čistotě a bezúhonnosti, ale přece. Rozhodnutí soudu se mi líbilo. Nepřímo ukázalo, že za celou kauzou stali členové ODS případně TOP09, kteří s pomocí poslankyně Kočí a poslance Škárky se stranu pokusili rozbít, aby zlikvidovali někoho, kdo jím příliš viděl do karet a hrozil, že by tu jejich hru s nimi nemusel hrát podle jejich pravidel.

Druhá událost na české politické scéně se týkala nás všech. Byly schváleny další úsporná opatření. Dozvěděli jsme se, že budou menší důchody, větší daně, u lékaře se budou platit vyšší poplatky, amalgámové plomby budou na tvrdo za 500Kč a studenti budou platit zápisné. Deficit je velký, hospodářský růst malý a tak se musí dál a dál šetřit.

Požadovat víc peněz od těch nejmajetnějších a nadnárodních firem to nejde. Co kdyby se ožebračení chudáčci přesunuli jinam do daňových rájů. Korupci také snížit nejde, neb vlastně není tvrdí v podstatě mnozí ministři. A tak zde zůstávají ti slabší, kteří se neumějí a nebo nedokáži bránit. Těm brát můžeme. Že tím řadu z nich uvrhneme do bídy? Co na tom, nás to nezajímá. Hlavně, že existuje dost peněz na to, abychom vypláceli statisícové odměny svým náměstkům a vyšším úředníkům, abychom si zajistili jejich loajalitu. Jaký je pak rozdíl mezi štědrostí pana Bárty vůči svým poslancům a ministrů vůči vysokým státním úředníkům? Snad jen jeden Bárta dával ze svého bohatého majetku, ministři ze státního rozpočtu.

Minulý týden jsem na internetu narazil na dva články o tématech, které v Událostech jasných a spolehlivých, jasně a spolehlivě v této podobě nenajdete. Týká se osudů těch co jsou na samotném dně společnosti. Jistě často se na dno dostávají lidi vlastní vinou- alkoholici a narkomani. Jsou, ale i vyjímky. Např. lidé kteří zapomněli na dluh 60Kč a dostali se do nemilosrdné pasti exekutorů.  Článek o životě chudého důchodce [4] a o zrušení příspěvku na bydlení[5], je spolu s chováním vůči nezaměstnaným [6] obžalobou současné vlády. Ale i médií a nás všech. Že před skutečnostmi zde uvedenými často i díky naší lhostejnosti a nezájmu zavíráme oči.

Vládní škrty zcela jistě problém deficitu nevyřeší. Naopak postupně krizi ještě prohloubí. Očekávám to, že časem lidem skutečně dojde trpělivost a vládám se věc stále více začne vymykat z rukou. Může to vést až k anarchii na ulici. V roce 2006 vyšla u nás kniha Proroctví o Evropě. Je věnována staroindickému proroctví napsaného na palmové listy. Líčí možný osud Evropy a světa až do roku 2050. Na rok 2016 je zde předpovídáno, že západní evropské státy budou žádat Rusko a Čínu o zaslání vojenských jednotek na zajištění pořádku v ulicích svých měst [7]. Doufám, že až tak smutnému vyústění současné krize západní civilizace nedojde.

Nechci, ale skončit pesimisticky. Vše co nyní prožíváme má hluboký smysl. Je to vlastně životní škola. Těžkými životními prožitky se musíme naučit tomu, že hlavní hodnotou ve společnosti má být soucit a ne vzájemný souboj. Nejen proroctví o Evropě, ale všechna významná proroctví mají na svém konci stejně jako pohádky šťastný konec. Po letech zmatků a neklidu země vstoupí do zlatého věku míru a moudrosti.

 

Zdroje

[1] http://www.rozhlas.cz/praha/jaktovidi/

[2] http://fenomen2012.net/ostatni/jaroslav-krejci/time-wave-zero_brezen-2012.htm

[3] http://www.blisty.cz/art/63019.html

[4] http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Pravnik-radeji-nechal-seniora-krast-a-rika-Lide-jsou-zbidaceni-V-tomhle-zit-nechci-228451

[5] http://www.blisty.cz/art/63002.html

[6] http://bajnar.blog.idnes.cz/c/252811/Co-s-nezamestnanymi-Potrestame-je.html

[7]http://sophia.mysteria.cz/view.php?cisloclanku=2008020012

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Bajnar | pondělí 16.4.2012 12:00 | karma článku: 20,66 | přečteno: 1528x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 80x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  8:13

Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Sevastopol a další přístavní město...

Americkým Houstonem se prohnala mohutná bouře, vyžádala si čtyři oběti

17. května 2024  8:09

Nejméně čtyři lidé přišli o život při silných bouřkách, které se ve čtvrtek přehnaly přes město...

Varšava jako první polské město zakázala kříže na úřadech, opozice se bouří

17. května 2024  7:21

Varšava jako první město v převážně katolickém Polsku zakazuje kříže v městských úřadech a...

Texaský guvernér omilostnil muže odsouzeného na 25 let za zabití demonstranta

17. května 2024  7:04

Guvernér Texasu Greg Abbott udělil milost muži, odsouzenému k dvaceti pěti letům vězení za to, že v...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.