Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chvála astrologie

Za dob svých středoškolských studií jsem považoval astrologii za pavědu. Zdálo se mi nepochopitelné, jak se někdo může domnívat, že postavení slunce, venuše či marsu na obloze určuje pozemské věci typu kdy vyhraji sportku, najdu-li životní lásku, kdy onemocním závažnou nemocí či zemřu.

mikrosvět a makrosvětz internetu

Netušil jsem tehdy, jak o pár let se můj názor na astrologii radikálně změní. Můj názorový obrat začal setkáním s duchovní filozofie. Začal jsem chápat, že realita světa je mnohem širší než jak svět popisuje současná materialistická věda. Uvědomil jsem si, že za vším co se stane v přírodě, či v našich životech se skrývá neviditelný řád, díky kterému vše souvisí se vším. Někdy v té době se mi do rukou dostala kniha Praktická astrologie. Knihu jsem si přečetl, seznámil se základními astrologickými technikami a začal počítat tehdy ještě ručně první horoskopy.

Od té doby uplynulo řada let. Měl jsem možnost srovnávat charakteristiky řady lidí s jejích horoskopy. Měl jsem také možnost sledovat vztah mezi událostmi mého života a měnícím se postavením nebeských těles na obloze. Závěr který jsem si udělal je jednoznačný. Astrologie je věda založená na objektivních skutečnostech a její výsledky jsou průkazné.

Tento článek chci věnovat této tradiční vědě, která spolu s alchymií patří k tzv. hermetickým naukám. Pokusím se vysvětlit její princip, který nemá s fyzikálními silami, kterými na nás planety působí nic společného. Stručně popíši slavnou historii této vědy, která tak kontrastuje s jejím nynějším pojetím hlavně ve vědecké společnosti. A konečně v závěrečné části článku uvedu pár osobních postřehů a zkušeností z mého dlouhodobého zájmu o astrologii. Je to můj první článek o astrologii a je možné, že časem tomuto tématu budu věnovat i články další.

 

 

Princip astrologie 

Základním principem astrologie je principsouvztažnosti mezi děním na obloze a pozemským děním, jak to vyjádřil legendární zakladatel egyptské moudrosti Hermes Trismegistos  jednoduchou větou  „ Jak nahoře, tak dole“ na tzv. Smaragdově desce. Planety a hvězdy tedy náš osud netvoří, pouze jej svými pohyby a vzájemnými konstelacemi popisují.

Na úvodu Janova evangelia je věta. „ Na počátku bylo slovo“. Tato věta jinými slovy říká to, co je základem všech hlavních světových duchovních nauk.  Na počátku všeho je jediná tvůrčí boží myšlenka ( slovo-z řeckého logos- myšlenka, řád ), která je pouze různě vyjádřená v rozdílných oblastech Bytí. Ve vesmíru je vyjádřená v podobě pohybu planet a hvězd, v jejich stále měnících se konstelacích. Na zemi v podobě geologických, klimatických a meteorologických změn. U člověka je vyjádřena jeho životním osudem se všemi událostmi a příběhy, které jej tvoří. U buňky životními pochody které probíhají na buněčné úrovni atd.

. Pokud se naučíme tuto myšlenku z postavení planet a hvězd na obloze správně dekódovat, pak můžeme popsat osudy všeho. Tedy osudy planety, národů, lidí, zvířat či třeba velkých lidských staveb jako jsou mosty či katedrály, firem, univerzit atd.

 

Historie astrologie

Astrologii se věnovali všechny vyspělé starověké národy a civilizace. Rozeznáváme tak astrologii egyptskou, indickou, mayskou a aztéckou, chaldejskou, helénskou, čínskou.

Ve středověku a raném novověku hrála astrologie v životě společnosti významnou roli. Ač dnes ji církev odmítá, jako jednu z podob škodlivého okultismu, názor řady středověkých církevních autorit byl jiný. Významní středověcí teologové, jakými byli Albertus Magnus a Tomáš Akvinský jí vzali na milost. Astrologie se těšila vážnosti a byla vyučována i na univerzitách.

Asi největším astrologem přechodu středověku a novověku byl francouzský lékař Michael de Nostradamus ze 16 stol. Spojil astrologickou práci s jasnovidnými schopnosti a správně předpověděl řadu události i současné doby. Své předpovědi však tak umně zakódoval, že o jejich naplnění se dozvíme prakticky vždy po proběhnutí události.

V novověku pro rozvoj astrologie měly velký význam objevy dalších planet. Ve středověku byly známy pouze merkur, venuše, mars, jupiter, saturn. Díky velkým teleskopům a nalezení uranu, neptunu a pluta se zvýšily možnosti kvalitní astrologické předpovědi.

Ve 20.stol. astrologii nejvíce ovlivnila práce slavného švýcarského psychologa C.G.Junga. Jung spojil astrologii s psychologii. V planetách viděl psychologické archetypy, které na sebe různým způsobem působí a nakonec se projevují ve výsledném chování a osobnostních rysech člověka. V souvislosti s fungováním astrologie hovoří o principu synchronicity, který propojuje akauzálním způsobem události našeho života s děním v našem okolí včetně dění na obloze.

Astrologie jako všechny ostatní obory se rozvíjí a jistě tak tomu bude i v budoucnu.

 

Astrologie v našich zemích

Předpokládá se, že do Čech se astrologie dostala v průběhu 9-11.stol. ze Španělska, tehdy ovládaného Araby. Astrologické ohledy hrály roli v datu korunovace prvního českého krále Vratislava i datu podpisu Zlaté buly sicilské roku 1212.

Astrologie sehrála důležitou roli v životě a práci Karla IV. Řada jeho staveb, včetně univerzity byla zakládána v čase, který vypočetli astrologové.

Nejslavnějším astrologem a astronomem v Čechách byl Johanes Kepler, který pobýval na dvoře císaře Rudolfa II. Vedle zákonů o pohybu planet rozšířil i astrologické poznání. V době třicetileté války se astrologii významně zabýval vojevůdce Albrecht z Valdštejna.

 

Pár osobních postřehů k astrologii 

Astrologické novinové předpovědi, jak se daný den povede jednotlivým znamením jsou k ničemu. Pro astrologický popis je důležité znát umístění nejen slunce, ale i ostatních planet v horoskopu. Také je třeba znát místo a co nejpřesnější čas narození. Odchylka o pár minut již může znamenat někdy již dosti odlišný horoskop.

Astrologie není jen technická disciplína je to i umění. Nestačí si jen vytisknout horoskop a zhodnotit ho podle příručky. Je důležité, aby astrolog měl nadání, intuici která jediná mu umožní na základě pozorovaných konstelací planet správně vyložit problém klienta a jeho řešení. Astrolog také by měl mít cit to správně říci a pokud pozná, že informace může klientovi ublížit jí třeba i zatajit, či říci přiměřenou formou.

Astrologie se nikdy nemýlí. Často se mýlí astrolog. Příčiny omylů jsou tři. První vychází z chybné interpretace astrologické konstelace. Každá konstelace může být vyložena různými způsoby. Záleží na astrologově zkušenosti a umění zda zvolí výklad správný.

Druhá příčina odchylky vyplývá  z povahy samotné osudovosti člověka, kterou horoskop popisuje. Uvedu příklad. Když budu mít sklon k nějaké nemoci, tak jistě, že jí ovlivním svojí životosprávou. Pokud budu žít zdravě,  přijde později a bude mít slabší průběh. Pokud budu žít hodně nezdravě, tak to bude naopak. Takže astrologie popisuje střední průběh osudu. Díky chování člověka a jistým dalším vnějším vlivům se životní události v jejich čase a průběhu můžou v některých případech do určité míry od vlastního horoskopu lišit.

Třetí důvod vychází z toho, že jsou tu faktory s kterými běžně astrologie nepočítá. Za Plutem je pohybují tělesa, která také mají jistě svůj nezanedbatelný vliv na výsledný charakter horoskopu tak jako Pluto. Občas se objeví na obloze jasná kometa, kterou nelze předpovědět, která, ale do konstelací významně zasáhne. V neposlední řadě žijeme v přechodu 2000 leté éry ryb v éru vodnáře. Vliv tohoto přechodu je na dění velice významný, i když v běžném horoskopu ve kterém se počítá pouze s planetami není zaznamenán.

Astrolog by si měl uchovat zdravý selský rozum. Když půjdu na zkoušku a nic se k ní nenaučím, spoléhaje na to, že mám vynikající astrologickou konstelaci, pravděpodobně neuspěji. Před volbami jsou často v novinách astrologické předpovědi výsledků voleb na základě momentální konstelace jejich účastníků. Opět tu platí. Pokud má někdo preferenci 1%, tak i nejlepší astrologická  konstelace v porovnání s ostatními  kandidáty mi stěží nepomůže k vítězství. V posledních prezidentských volbách astrologové často předpovídali porážku Václava Klause. Nestalo se tak, díky tomu, že Klaus byl silnější kandidát než jeho soupeři.

Svůj život, by jsme měli řídit my sami, jak nejlépe dovedeme s využitím rozumu a citu a všeho co nám život nabízí. K tomu jistě může a často je vhodná i astrologická předpověď jako poradní hlas. Ale i když bude tento hlas sebehodnotnější  neměl by být tím hlavním, co bude řídit naše životní kroky. Kdyby za nás rozhodoval jen astrolog přestali by jsme se vyvíjet.

Na závěr pár životních zkušeností s astrologii, které vypovídají o tom, že co se má stát, se i stane navzdory všem našim snahám se tomu vyhnout.  Byl jednou jeden zloděj perfektně ovládající astrologii a s jejím využitím i kradl. Jednou udělal chybu v astrologickém výpočtu a v domnění, že mu hvězdy přejí šel krást. Byl dopaden a skončil ve vězení. Jednou bylo jednomu horníkovi předpovězeno, že v konkrétní den mu hrozí v dole velké nebezpečí. Zůstal proto doma a do práce nešel. Spadla, ale na něj polička s knihami, tak nešťastně, že byl na místě mrtev. Poslední zkušenost s dobrým koncem bude má. Před řadou let jsem v jeden den měl katastrofickou astrologickou konstelaci. Byla neděle a já se rozhodl být celý den doma. Jistá neodkladná záležitost mně, ale donutila vyjet ven na kole. Celou cestu jsem se snažil co nejvíce soustředit. Dařilo se mi to až najednou přišla chvilička nepozornosti. Ani nevím jak a už jsem letěl přes kolo. Naštěstí až na drobnou odřeninu se mi nic nestalo. Měl jsem obrovské štěstí, že auto jedoucí za mnou ještě stačilo zabrzdit.

 

 

 

 

 

Autor: Petr Bajnar | pátek 11.5.2012 11:50 | karma článku: 14,04 | přečteno: 1971x
  • Další články autora

Petr Bajnar

Co měsíc duben 2024 dal?

Duben roku 2024 se pomalu blíží ke svému konci a mně napadlo zamyslet se nad tím, co se v tomto období ve světě a v našich luhách a hájích stalo.

28.4.2024 v 12:10 | Karma: 0 | Přečteno: 19x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Reportáž z času velikonočního

Je boží hod velikonoční, den kterým vrcholí oslava velikonoc, svátků které již tradičně připadají vždy na první víkend po prvním jarním úplňku.

31.3.2024 v 9:48 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Chcimírové a chciválkové

Minulý týden uplynuly dva roky od zahájení ruské invaze na Ukrajině. Z projevů které k výročí zazněly, nejvíce vzbudil pozornost projev slovenského premiéra Roberta Fica.

3.3.2024 v 11:20 | Karma: 8,08 | Přečteno: 80x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Rok 2024: rok zásadních změn

Rok 2024 začal. Někteří lidé jej přivítali s nadějí, že půjde o lepší rok než 2023, jiní se do budoucna dívají s obavami.

1.1.2024 v 10:18 | Karma: 0 | Přečteno: 83x | Diskuse| Společnost

Petr Bajnar

Zřiďme pro politiky speciální ZOO!

Po krátké přestávce jsem se letos vrátil k učitelskému povolání. A to víte, není to vždy snadné. Jsou žáci klidní a hodní, někteří však zlobí. Občas se stávají v hodinách i nejrůznějšími zvířátky.

31.12.2023 v 9:06 | Karma: 5,63 | Přečteno: 107x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fanoušci versus hooligans. Do kotle chodí tátové, Jude Slavie je štve

17. května 2024  17:36

Fotbalová liga vrcholí, v sobotu se hrálo pražské derby, v úterý zase vypjatý zápas Sparty s...

Vatikán jde s dobou, vydal nová pravidla pro potvrzování zjevení

17. května 2024  16:51

Vatikán vydal nová pravidla pro potvrzování, ověřování a případné zamítání nadpřirozených jevů,...

Děti se ztratily v davu u hokejové haly, hledali je policisté i se čtyřkolkou

17. května 2024  16:40

Dvě malé děti hledali ostravští policisté ve čtvrtek večer u ostravské hokejové haly, kde se hrají...

Izraelští vojáci ukazují ponižující záběry Palestinců, může jít o válečný zločin

17. května 2024  16:38

Izraelští vojáci zveřejňují dehonestující videa a fotografie ze zadržování Palestinců na Západním...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 607
  • Celková karma 2,69
  • Průměrná čtenost 1405x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.