Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

peugeot307

12. 5. 2012 22:54
Díky za pěkný článek,

i já jsem si asi před dvaceti lety začal s úžasem ověřovat, že astrologie funguje jako nástroj pro výpočet souvztažností ve složitém řádu Vesmíru, jehož jsme součástí. Nikdo se nediví, že na jaře kvetou stromy a v zimě padá sníh, ale je mnoho lidí, kterým je zatěžko pochopit, že v červnu se narodí zcela odlišný typ jedince než třeba v lednu.Tvrdí racionalisté budou raději věnovat energii hledání protidůkazů, nežli by hledali odborné informace.Důvod je pochopitelný. Nechtějí se připravit o svou zažitou a jednoduchou představu světa.Stejně tak poslušní teologové.Ono řídit se dogmaty je jaksi pohodlnější, než se zamyslet a ustoupit ze svého celoživotního názoru.Každý z nich si v nabídce vybral pouze svou výseč komplexního vědění a teď ji staví proti ostatním.Přitom se vše vzájemně nevylučuje, naopak jednotlivé kamínky(Bůh,matematika,geometrie,chemie, astrologie atd.)do sebe zapadají a tvoří mozaiku všeho vědění.Připomíná to hádky jednotlivých náboženských systémů o jednoho jediného Boha.

1 0
možnosti
PB

poutnikus

13. 5. 2012 7:54
Re: Díky za pěkný článek,

Děkuji. Hezky napsané. Souhlasím.

1 0
možnosti
ZM

zmat

11. 5. 2012 22:33
předpovědi podle horoskopu

mně trochu přopomínají meteorology - počasí vždy souhlasí, jediné v čem se zmýlili, je čas a místo.

1 0
možnosti
PB

poutnikus

12. 5. 2012 8:10
Re: předpovědi podle horoskopu

Meteorologové se občas zmýlí. Přesto výsledky meteorologie jsou průkazné.

1 0
možnosti
PK

dolch

11. 5. 2012 22:21
princip souvztažnosti

a to je jako nějaký axióm, nebo se to dá nějak dokázat? Pokud je to předpoklad, tak na něm můžu vybudovat teorii jakou chci, ale pokud ten předpoklad neplatí, tak se pohybuji čistě ve sféře fantazie.

1 0
možnosti
PB

poutnikus

12. 5. 2012 8:08
Re: princip souvztažnosti

Dokázat? Rozhlédněte se kolem sebe po celé přírodě. Copak ten řád nevidíte? Kdyby tu nebyl, nebyli by jsme ani my.

2 0
možnosti
PB

poutnikus

11. 5. 2012 21:22
Reakce autora článku na diskuzi- pár připomínek

1. Fungování astrologie- Existuje-li ve vesmíru řád, pak logicky se musí projevit v řádu všeho dění, včetně řádu pozemského dění

2. Odlišnost lidí s podobným časem zrodu- Pominu-li fakt, že jen odlišnost několika minut může představovat jiný horoskop, pak je občas dobré se zamyslet jestli ti lidé se od sebe až tak zásadně liší. Budou dva lidi. Jeden bude bezohledný, půjde tvrdě za prachama a ještě bude často pít. Druhý bude obětavý, vše bude dělat pro charitu, bude abstinent a člověk umělecký. Na první pohled naprosto odlišní lidé. Přitom, ale oba budou mít pevnou vůli , oba budou velice citliví ( první to bude řešit utápěním v akoholu, druhý v umělecké činnosti ). Člověk řekne podbné horoskopy a tak odlišní a přitom v tom okamžiku narození byli stejně disponování jen každý se vrhl jiným směrem. Někdy stačí trošku odlišné rozhodnutí a váš život je úplně jiný.

3. Lidé věřící horoskopům jsou hloupí- Pak hlupáky byli i Karel IV, Kepler-  a další myslitelé minulosti které ctíme .

1 0
možnosti
J

ju25

11. 5. 2012 17:43
Veda

Prosim, nepouzivejte slova veda a astrologie v jedne vete. V zadnem pripade Vam nechci upirat pravo na vas nazor, ale veda to opravdu neni.

Dekuji.

2 0
možnosti
PB

poutnikus

11. 5. 2012 20:56
Re: Veda

Ono je velmi diskutabilní co je to vlastně věda. Na jedné straně matematika, na druhé straně umělecké vědy jsou docela rozdílné svým charakterem a postupy. Matematika má zcela objektivní výsledky, umělecké vědy hodnotí umělecké dílo hlavně subjektivně. Astrologie považuji za zčásti vědu a zčásti umění. Vychází z exaktních konstelací, v hodnocení se, ale již uplatňuje subjektivní prvek astrologa.

1 0
možnosti
EH

Amáálie

11. 5. 2012 14:50
Dejte mi několik čísel a slov

a najdu Vám stoprocentně souvislosti s nějakou událostí /zpětně:-P/, že budete koukat. No taky to záleží, jaký kalendář se používá, že...pokud nenajdu v křesťanském, najdu v jiném...pro mayský kalendář ohlašující konec světa existuje několik desítek propočtů, každý vychází na někdy jindy...

0 0
možnosti
PB

poutnikus

11. 5. 2012 14:54
Re: Dejte mi několik čísel a slov

ano jistě, najdete. Jsem stejného názoru.

0 0
možnosti
TT

žepré

11. 5. 2012 14:38
Za... tracený reformy!

Tak oni už už nám zrušili aji doktora Chocholouška :-(

1 0
možnosti
DK

Fonon

11. 5. 2012 14:46
Re: Za... tracený reformy!

chocholoušek je nadstandard, tarasnice jsou drahý špás;-D

0 0
možnosti
FS

cybob

11. 5. 2012 14:24
Základní otázka

která se nabízí - Už jste vyhrál svoji sportku? Už jste našel svou životní lásku, vedete spokojený (rodinný) život a máte  hodně skutečných přátel? Dost by mě to zajímalo - ano či ne? Pokud ano rád s vámi setkám, pokud ne, zapomeňte na astrologii a běžte milovat skutečný život, lidi, sebe..

1 0
možnosti
PB

poutnikus

11. 5. 2012 14:36
Re: Základní otázka

Astrologie tady není k tomu, aby Vám přinesla bohatství a osobní úspěch. Dotkl jsem se toho trochu v posledním odstavci. Překvapím Vás. Astrologie je tady hlavně pro to druhé píšete. Za tím diagramem je skutečný život a díky astrologii ho můžeme hlouběji pochopit v kontextu celkového Bytí vesmíru.

1 0
možnosti
PH

petrph

11. 5. 2012 14:23
obecně vzato, nic proti

V podstatě i ve vědě je běžné, že se objeví nějaká korelace mezi jevy, a na té korelaci se postaví nový vědecký zákon, který umožňuje postulovat další chování těch jevů, aniž je nám znám mechanismus jejich interakce (na tom je vlastně postavena Occamova břitva).

Takže je to vlastně jen a jen o Vaší poctivosti a důslednosti. Nespolehat se na nějaké údaje v knížkám o tom či onom, že "u něj to sedělo", ale vzít si údaje o větším počtu lidí, naprosto normálních, zjistit si jejich data a časy narození, pak jim vypočítat horoskop, co nejvíc podrobností, a pak to srovnat s jejich skutečnými osudy, a zaškrtávat, tady to sedí, tady jsem se spletl, na nic se nevymlouvat, a říct si - tato metoda je buď spolehlivá a nebo veskrze náhodná..

1 0
možnosti
EH

Amáálie

11. 5. 2012 14:29
Re: obecně vzato, nic proti

Už jsem uvažovala, že si nechám udělat třeba horoskop, věštbu apod., nechám si ji napsat a podívám se do ní až po roce, ALE moje zvědavost je občas velká "-), možná bych do toho nakoukla a nechala se psaným ovlivnit i když třeba podvědomě, tak zatím nic :-), chtělo by to uvědomělý pokusný objekt. A taky bych možná neotevřela, ale pořád na to myslela a určitě by mě to nějak ovlivnilo nebo ne, ale stejně bych si nemohla udělat srovnávací studii s tím, jak bych se byla bývala zachovala. No není to jednoduché ;-)

0 0
možnosti
PM

pavel-m

11. 5. 2012 13:07
Může mi nějaký astrolog vysvětlit pár věcí?

1) Astrologové používají tabulky a vzorečky někdy ze středověku, případně i starší. Prý kdo se narodil s takovým a makovým postavením hvězd, bude mít takový a makový osud. Jakto že stejné vzorečky platí od středověku po dnešek, zatímco postavení hvězd na obloze se od té doby průběžně měnilo?

2) Astrologové určují vše možné podle "postavení hvězd na obloze" - tedy dle toho jak v daný moment viděli hvězdu na obloze. Protože jsou různé hvězdy různě vzdálené od Země a pohybují se různými směry různě rychle, člověk v daný moment vidí kde nějaká hvězda byla _před_mnoha_lety_ a ne kde byla v době narození člověka XY.

3) Proč právě doba narození je tak strašlivě důležitým milníkem rozhodujícím o mém dalším osudu? Dítě resp. plod přece žije již před porodem, jen je v matčině děloze. Navíc, dle blogu se hraje u porodu o minuty. Co když je porod dlouhý? Rozhoduje kdy je venku hlavička, celé tělo, kdy se přestřihne pupeční šňůra, kdy se dítě rozbrečí, kdy se poprvé nadechne?

1 0
možnosti
AS

viveka

11. 5. 2012 13:14
Re: Může mi nějaký astrolog vysvětlit pár věcí?

Ad 1 a 2 v astrologii nejde o působení hvězd, ale o působení vibrací a vyzařování z určitých směrů z duchovních sfér do světa hmotného. Příslušná hvězda ono místo působení označuje ale nevytváří, ono existuje a působí stejně i když se ta hmotná hvězda posune jinam.

Ad 3 nevím.

0 0
možnosti
  • Počet článků 609
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1390x
Jsem obyčejný člověk, který se zajímá o filozofii, vědu i o společenské dění.