O půlku víc, či dvakrát víc? Žáci nepoznají rozdíl.

Žáci nepoznají rozdíl. Slovní úlohy jsou pro ně nejtěžší, ukázaly přijímačky... Hádanka pro čtenáře: na obloze letěly vrány. Jedna za druhou. Kolik jich bylo?

Nadpis jsem si vypůjčil z iHNED. A trochu mě zaskočilo, že takové otázky jsou součást slovních úloh z matematiky. Opravdu to je známka toho, že někdo umí/neumí počítat?

Petr má 10,- Kč. Jana má o polovinu víc. Kolik má Jana?
To je přeci jasné: Jana má deset a polovinu k tomu. 10 + 1/2 = 10,50 Kč. To dá přeci rozum, že? :-) Výsledek podtrhněte...  

A jak to je s těmi vránami? Letěla jedna za druhou.  Takže jedna  vrána, pak druhá vrána. A za touto druhou vránou letěla ještě jedna. Čili vrány musely být 3. 

Pokud jste to neuhodli, tak bych navrhoval příště šokující článek o tom, jak neumíme ani do tří počítat...

 

 

 

P.S. 31.5.2017:

V reakci na diskuzi: pro některé tápající (nebo naopak velmi sebejisté či matematikou nepolíbené) samozřejmě se jednalo o mírnou nadsázku. A v běžné hovorové mluvě asi většina chápe "mít o polovinu více" jako mít polovinu toho co má Petr více.

Problém, je že matematika není běžná hovorová mluva a zakládá si na přesnosti.  Matematicky je zásadní rozdíl přičíst k něčemu jednu polovinu a přičíst polovinu z něčeho (Pouze jednu polovinu? Nebo polovinu toho co má Petr?). Výše uvedený příklad je matematicky naprosto korektní. Byť češtinář a laik to asi nepochopí. A tím může být matoucí, protože na "první dobrou" každý odpoví intuitivně jak je zvyklý z hovorového života: Jana má 15,-Kč.

Ale věřím, že zrovna vynikající třídní matematik-takový ten klasický šprt, introvert s tlustými brýlemi, co jej nikdo nemá rád a s nikým si nerozumí, se nad tím může pozastavit. A odpovědět správně. A jinak než zbytek. Díky J.S. také za připomínku naprosto běžné ale ještě více matoucí formulace: "..mít jednou tolik".

Mimochodem (pro paní M.J. neb pana J.D.): má-li firma 60% podíl  na trhu a její podíl se zvýší o 10%, jaký bude její výsledný podíl? Ne ne, 70% to není. A to ze stejných důvodů (pokud nevěříte zjistěte si co je to procentní bod a jak se liší od procenta).

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: František Novotný | pátek 26.5.2017 0:08 | karma článku: 21,64 | přečteno: 2049x