Je MFČR také podvodná firma? Aneb na čí úkor žije náš stát.

Byl jsem zvědavý a pustil jsem si večerní zprávy. Jestli už dopadly volby, kde se kdo zase morduje a tak... Tedy-nebyly to žádné zprávy ale noblesní "Události" ale je to fuk. Bylo už půl osmé a nějak mne zarazila reportáž o auditu útrat. Poněkud mne šokovalo vyjádření náměstka ministra financí. Dokonce  natolik, že jsem si vyhledal příslušnou pasáž i na webu ČT1 a přehrál si jí... Abych neudělal chybu v citaci!

ČT1-Události 25.5.14 cca od cca 19:32

O co šlo: Ministerstvo financí zadalo audit útrat. A zjistilo, že jednotlivá ministerstva nakupují podobné zboží  za odlišné ceny. Oktávky se liší o pár stovek tisíc, notebooky o desítky tisíc atd. Nechci zkoumat rozdílnost vybavení aut, odlišné motory a výkony či různé hardwarové konfigurace. Něco na tom asi bude a jistě by mohl stát více šetřit. Možná by chvíli nemusel kupovat žádné nové Oktávky a používat starší notebooky. On by se ten stát nezbláznil. Ale budiž...

Ten skvost, kvůli kterému píši, uvedl jako jeden z prohřešků nalezených při auditu náměstek ministra financí, Lukáš Wagenknecht: "V několika případech došlo k tomu že byly proplaceny faktury firmám, které mají ukončenu svoji činnost. Nebo že dodavatelé byly v insolvenci...".

 

Platit faktury je opravdu hanebnost?

Představuji si to asi takto: dodavatelská firma dodává třeba papír nebo tiskárny. Dluží svým dodavatelům, výrobcům tiskáren i papírnám. A protože jí zákazníci neplatí, je možná dokonce v insolvenci. Možná na pokraji krachu. Říká se tomu druhotná platební neschopnost. Nu a je-li jejím  zákazníkem i ministerstvo, tak jí také nezaplatí. Proč také, že? Možná, že firma kvůli tomu zkrachuje. A ukončí svou činnost. Proč by mělo ministerstvo platit své dluhy? To, že za firmou je řada dalších věřitelů, to už státní úředníky asi nezajímá.

Pochopil jsem to správně, pane náměstku? Když má firma dluhy, tak její zákazníci jí už nemusí platit? A zejména státní ministerstvo??? 

Nefungují nějak takto podvodné firmy využívající bílých koní? Nakoupí zboží, nadělá dluhy, nezaplatí svým dodavatelům... A zmizí... Není také ministerstvo podvodná firma řízená bílým koněm? 

Když si vezmu v obchodě čokoládu a nezaplatím, není to náhodou krádež? To hodlá takto ministerstvo financí postupovat oficiálně???

 

P.S.: vysvětlení pro ty, kteří netuší: audit zjistil, že ministerstvo proplatilo faktury firmám v insolvenci nebo firmám, které již ukončily činnost. A uvedl to jako chybu. Prostě dle náměstka se takovýmto firmám asi platit nemá. Nebyla řeč o tom, že by firmy nedodaly co měly, neexistovaly v době dodání, dlužily daně, porušily nebo jinak nesplnily podmínky výběrového řízení...

 

Autor: František Novotný | neděle 25.5.2014 21:22 | karma článku: 17,05 | přečteno: 1367x