Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

DPH a můj starostlivý "táta"-Finančák

Blíží se 25.den v měsíci a tedy další z termínů odvodu DPH státu. Opět je zde radostný svátek všech podnikatelů.

S láskou ke svému druhému téměř "tátovi"-Finančnímu Úřadu-jsem se těšil až opět budu vyplňovat Přiznání k DPH a zejména mé milované "Kontrolní hlášení DPH". Mé nadšení neznalo mezí a hnedle po vyplnění formulářů jsem ještě posbíral zbytky sil abych se s vámi podělal o svou radost.

Vy, co se netrápíte detaily, vězte, že DPH je taková ta utajená daň, kterou platí konečný spotřebitel. Daň z příjmů si každý přečte v daňovém přiznání nebo na výplatní pásce. Ale kolik kdo z vás zaplatil za poslední rok na DPH to jen těžko dopočtete. Ona není dost dobře vidět. Což je fajn, protože lid potom neskuhrá o kolik ho stát obral.

Taky se říká, že DPH je daň ze spotřeby. Ten kdo je chudý, nakupuje málo. A také málo na DPH zaplatí. Ale ten kdo je  bohatý, má velikou spotřebu a kupuje si drahé věci, ten zaplatí na DPH mnohem víc.

Je také pravda, že ten kdo je bohatý má obvykle nějaké to sročko, akciovku či agrofert a nějaké to Porsche či Bentley protočí přes firmu. Takže ono DPH mu stát zase vrátí. Ale tím se nenechte znechutit.

Taky je dobré vidět jak velké jsou úniky a podvody s DPH a kolik peněz a práce stojí stát boj proti nim. Jestli se státu DPH vůbec rentuje. No ale kolem a kolem, když si vezmu třeba korunové dluhopisy Agrofertu, přeprodávání akcií mezi Agrofertem a Agrofert Holdingem, případně prodej firmy Promofrost, tak si říkám, že stát ta starost vlastně nic nestojí. Když se to nechává plavat.. 

Aby i zaměstnanci a neplátci DPH tušili o čem je řeč, nepíši o EET. To je jiná kapitola. Kontrolní hlášení DPH je několikastránkový formulář, kde uvádí podnikatel komu všemu vystavil fakturu. A od koho všeho faktury dostal. Je to vlastně kopie účetnictví s drobným zjednodušením: uvádí se jen částky nad 10 000 Kč. Ty menší se uvádí také ale jako jediné číslo v celkovém součtu.

Takže stát má jasný přehled kdo kdy komu co platil. Vůbec nechápu jak  se na těchto stránkách můžou objevit reportáže o fiktivních fakturách pana Kočky, když má stát vše tak perfektně promyšlené a propracované. A každou fakturu pomocí Kontrolního hlášení eviduje.

Poslední stránka Kontrolního hlášení DPH je dokonce shodná s formulářem přiznání k DPH. To je jednocuchý formulář obsahující jen součty vystavených a přijatých faktur. Vůbec mi není jasné proč tedy ještě přiznání k PDH podávám. Když tytéž údaje v detailu i v součtu jsou v Kontrolním hlášení. Ale čert vem mou neznalost. Taky nemusím vědět všechno..

Na obou přiznáních po mě finančák chce abych uvedl telefonní číslo a mail. Nikdy je nepoužil. I když jsme jej o to opakovaně písemně prosil. Při jakémkoliv  pochybení rád nakráčím svižným krokem na finančák a opravím, podepíšu, zaplatím co jsem zvrtal. Ihned a bez odkladu. Nejde to. Musím dostat doporučený dopis. Vzít si volno-utéct ze zakázky-a dojít si pro něj na poštu. Přečíst si jej. Připravit si  podklady. A pak znovu utéct ze zakázky a vyrazit do budovy finančáku, která je od pošty 30m přes ulici. Nikoho nezajímá, že mi to nikdo nezaplatí. Že musím být na poště před zavíračkou. A pak znovu abych se dostal na úřad. Protože úřad zavírá v 15:00 a v pátek ve 14:00. Představoval bych si telefonát nebo mail: "Máte tady chybu. Zastavte se, opravte to, doplaťte pokutu. Když to nestihnete do 2 dnů, budu vám to muset poslat oficiálně doporučeně..".

Zajímalo by mě kolik ty doporučené dopisy a neschopnost jiné komunikace vlastně stát stojí. Nehledě k ceně té neodvedené práce na mé zakázce. A daně z této ceny zaplacené.

Dneska mi cosi při vyplňování nezafungovalo jak mělo. A dovolím se proto s vámi podělit o jeden z mnoha gramatických skvostů našeho Ministerstva financí.

Rada pro řešení chyby: "... je třeba využít pro podepsání podání pomocí ZAREP (kvalifikovaný certifikát) uloženým v souboru PFX nebo P12, verzi prohlížeče Mozilla Firefox ESR."

Celé znění naleznete na http://epodpora.mfcr.cz/cs/seznam-okruhu/navody-a-nastaveni/instalace-mozilla-firefox-esr-4538>

 Už jen ten obrat: " ...je třeba využít pomocí ZAREP", natož: "..využít ZAREP uloženým..."

Čert vem, že kdo se v tom nepohybuje netuší co je ZAREP. Čert vem, že se tady motají pojmy "kvalifikovaný certifikát" a "elektronický podpis". Což jsou poněkud odlišné věci a těžko jim nějak řemeslník porozumí.

Takový text je opravdu potřeba přečte bedlivě obě očima pomocí přemýšlení. S využitím mozek uložená v hlavě.

Samozřejmě nikdo na stránkách nenajdete ucelený popis postupu. Udělejte A) pak B), C) a nakonec D). Pouze několik vět plné zkratek a s mnoha odkazy na desítky jiných vět. Takže po 30 minutách bloudění se dokonale zacyklíte a netušíte kde jste.

Kdysi se užíval pojem berně a vybíral je Berní úřad. Protože je stát bral.  Ale daně a Daňový úřad vzbuzuje mnohem větší nadšení, protože, jak již sám název říká, daně sami dáváme...

Tož jen jsem si tak chtěl postěžovat...

Autor: František Novotný | neděle 8.7.2018 20:14 | karma článku: 39,87 | přečteno: 2724x
  • Další články autora

František Novotný

Hyenismus? Chyba trojské lávky...

TSK nechce říci, zda měla zprávy o blízkém konci životnosti lávky v Troji. Začetl jsem se do zpráv nsa Novinky.cz. A poněkud mě to vybudilo.

4.12.2017 v 16:39 | Karma: 19,36 | Přečteno: 1058x | Diskuse| Praha a střední Čechy

František Novotný

Politici jsou šokováni výroky Vondráčka. Já jsem šokován politiky...

Politiky šokovaly výroky Vondráčka k vydávání Babiše v kauze Čapí hnízdo. Myslí to iDnes vážně?? myslí to politici vážně? Nepřehání trochu??

28.11.2017 v 15:10 | Karma: 38,90 | Přečteno: 2083x | Diskuse| Politika

František Novotný

Jak učíme? Nejen žáci. Ani učitelé často neumí matematiku a fyziku.

Minule sem komentoval, jak je snadné udělat chybu v samotném zadání slovní úlohy. Jak nesprávnou formulací zmást žáka s matematickým myšlením. Dnes něco o neznalosti učitelů. A o rozporu mezi pokusy a jejich interpretací.

12.6.2017 v 7:00 | Karma: 22,50 | Přečteno: 878x | Diskuse| Věda

František Novotný

O půlku víc, či dvakrát víc? Žáci nepoznají rozdíl.

Žáci nepoznají rozdíl. Slovní úlohy jsou pro ně nejtěžší, ukázaly přijímačky... Hádanka pro čtenáře: na obloze letěly vrány. Jedna za druhou. Kolik jich bylo?

26.5.2017 v 0:08 | Karma: 21,64 | Přečteno: 2047x | Diskuse| Společnost

František Novotný

Bezzubý stát a nelegální podnikání se stářím

Ministerstvo práce si posvítí na nelegální podnikatele se stářím. Alebržto se neřídí zákonnými standardy. A mnohdy drží klienty v nedůstojných podmínkách.

16.3.2015 v 10:05 | Karma: 13,45 | Přečteno: 348x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1433x
Osmý trpaslík se jmenoval Remcal.

Seznam rubrik