DPH a můj starostlivý "táta"-Finančák

Blíží se 25.den v měsíci a tedy další z termínů odvodu DPH státu. Opět je zde radostný svátek všech podnikatelů.

S láskou ke svému druhému téměř "tátovi"-Finančnímu Úřadu-jsem se těšil až opět budu vyplňovat Přiznání k DPH a zejména mé milované "Kontrolní hlášení DPH". Mé nadšení neznalo mezí a hnedle po vyplnění formulářů jsem ještě posbíral zbytky sil abych se s vámi podělal o svou radost.

Vy, co se netrápíte detaily, vězte, že DPH je taková ta utajená daň, kterou platí konečný spotřebitel. Daň z příjmů si každý přečte v daňovém přiznání nebo na výplatní pásce. Ale kolik kdo z vás zaplatil za poslední rok na DPH to jen těžko dopočtete. Ona není dost dobře vidět. Což je fajn, protože lid potom neskuhrá o kolik ho stát obral.

Taky se říká, že DPH je daň ze spotřeby. Ten kdo je chudý, nakupuje málo. A také málo na DPH zaplatí. Ale ten kdo je  bohatý, má velikou spotřebu a kupuje si drahé věci, ten zaplatí na DPH mnohem víc.

Je také pravda, že ten kdo je bohatý má obvykle nějaké to sročko, akciovku či agrofert a nějaké to Porsche či Bentley protočí přes firmu. Takže ono DPH mu stát zase vrátí. Ale tím se nenechte znechutit.

Taky je dobré vidět jak velké jsou úniky a podvody s DPH a kolik peněz a práce stojí stát boj proti nim. Jestli se státu DPH vůbec rentuje. No ale kolem a kolem, když si vezmu třeba korunové dluhopisy Agrofertu, přeprodávání akcií mezi Agrofertem a Agrofert Holdingem, případně prodej firmy Promofrost, tak si říkám, že stát ta starost vlastně nic nestojí. Když se to nechává plavat.. 

Aby i zaměstnanci a neplátci DPH tušili o čem je řeč, nepíši o EET. To je jiná kapitola. Kontrolní hlášení DPH je několikastránkový formulář, kde uvádí podnikatel komu všemu vystavil fakturu. A od koho všeho faktury dostal. Je to vlastně kopie účetnictví s drobným zjednodušením: uvádí se jen částky nad 10 000 Kč. Ty menší se uvádí také ale jako jediné číslo v celkovém součtu.

Takže stát má jasný přehled kdo kdy komu co platil. Vůbec nechápu jak  se na těchto stránkách můžou objevit reportáže o fiktivních fakturách pana Kočky, když má stát vše tak perfektně promyšlené a propracované. A každou fakturu pomocí Kontrolního hlášení eviduje.

Poslední stránka Kontrolního hlášení DPH je dokonce shodná s formulářem přiznání k DPH. To je jednocuchý formulář obsahující jen součty vystavených a přijatých faktur. Vůbec mi není jasné proč tedy ještě přiznání k PDH podávám. Když tytéž údaje v detailu i v součtu jsou v Kontrolním hlášení. Ale čert vem mou neznalost. Taky nemusím vědět všechno..

Na obou přiznáních po mě finančák chce abych uvedl telefonní číslo a mail. Nikdy je nepoužil. I když jsme jej o to opakovaně písemně prosil. Při jakémkoliv  pochybení rád nakráčím svižným krokem na finančák a opravím, podepíšu, zaplatím co jsem zvrtal. Ihned a bez odkladu. Nejde to. Musím dostat doporučený dopis. Vzít si volno-utéct ze zakázky-a dojít si pro něj na poštu. Přečíst si jej. Připravit si  podklady. A pak znovu utéct ze zakázky a vyrazit do budovy finančáku, která je od pošty 30m přes ulici. Nikoho nezajímá, že mi to nikdo nezaplatí. Že musím být na poště před zavíračkou. A pak znovu abych se dostal na úřad. Protože úřad zavírá v 15:00 a v pátek ve 14:00. Představoval bych si telefonát nebo mail: "Máte tady chybu. Zastavte se, opravte to, doplaťte pokutu. Když to nestihnete do 2 dnů, budu vám to muset poslat oficiálně doporučeně..".

Zajímalo by mě kolik ty doporučené dopisy a neschopnost jiné komunikace vlastně stát stojí. Nehledě k ceně té neodvedené práce na mé zakázce. A daně z této ceny zaplacené.

Dneska mi cosi při vyplňování nezafungovalo jak mělo. A dovolím se proto s vámi podělit o jeden z mnoha gramatických skvostů našeho Ministerstva financí.

Rada pro řešení chyby: "... je třeba využít pro podepsání podání pomocí ZAREP (kvalifikovaný certifikát) uloženým v souboru PFX nebo P12, verzi prohlížeče Mozilla Firefox ESR."

Celé znění naleznete na http://epodpora.mfcr.cz/cs/seznam-okruhu/navody-a-nastaveni/instalace-mozilla-firefox-esr-4538>

 Už jen ten obrat: " ...je třeba využít pomocí ZAREP", natož: "..využít ZAREP uloženým..."

Čert vem, že kdo se v tom nepohybuje netuší co je ZAREP. Čert vem, že se tady motají pojmy "kvalifikovaný certifikát" a "elektronický podpis". Což jsou poněkud odlišné věci a těžko jim nějak řemeslník porozumí.

Takový text je opravdu potřeba přečte bedlivě obě očima pomocí přemýšlení. S využitím mozek uložená v hlavě.

Samozřejmě nikdo na stránkách nenajdete ucelený popis postupu. Udělejte A) pak B), C) a nakonec D). Pouze několik vět plné zkratek a s mnoha odkazy na desítky jiných vět. Takže po 30 minutách bloudění se dokonale zacyklíte a netušíte kde jste.

Kdysi se užíval pojem berně a vybíral je Berní úřad. Protože je stát bral.  Ale daně a Daňový úřad vzbuzuje mnohem větší nadšení, protože, jak již sám název říká, daně sami dáváme...

Tož jen jsem si tak chtěl postěžovat...

Autor: František Novotný | neděle 8.7.2018 20:14 | karma článku: 39,87 | přečteno: 2724x