Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Budu mít hodně postižené dítě, (ne)mám jít na potrat?

Tuhle otázku si občas musí některá žena položit. Není o případ můj, ale občas se na toto téma s přítelkyněmi bavím. Jak by kdo asi reagoval. Vím, že je to hodně tenký led, dokud v takové situaci nejsme, nikdo přesně nevíme, jak bychom reagovali. Ale jak se díváte na rodiče, kteří předem vědí, že budou mít mentálně nebo fyzicky postižené dítě a přesto se ho rozhodnou vědomě přivést na svět?

A jak se díváte na potrat všeobecně? Má mít žena právo na potrat nebo mají být nelegální?

Případ postižených dětí

V dnešní době je možné zachránit děti, které dřív nepřežily. V dnešní době je možné prodloužit a zlepšit život mnohým postiženým. Je něco jiného přivést na svět dítě, o kterém si myslíte, že bude zdravé a pak zjistíte, že má  x postižení a něco jiného je přivést na svět dítě, o kterém předem víte, že bude postižené. Tzv. tripl testy se dnes dělají relativně běžně ve většině civilizovaného světa. Mnohdy indikují problém, ač později se zjistí, že problém nebude. Ale někdy předvídají problém, ten se dále potvrdí ultrazvukem a vyšetřením plodové vody.

Zjistí li žena, že bude mít postižené dítě, má možnost přerušení těhotenství. Lékaři se k tomuto staví všelijak, stejně tak muži a ženy v této situaci. Někdy se manželé dohodnou, že je lepší ono dítě nemít, vědí, že by to nezvládli, psychicky i fyzicky. Někdy muž tlačí na ženu, ať takové těhotenství přeruší. Někdy dokonce lékař sám řekne, že by snad bylo lepší řešit toto interrupcí. Ovšem ne vždy se tak stane. Co když víte předem, že dítě  bude silně retardované mentálně i fyzicky? Bude mít problémy se srdcem, dýcháním, běžnými životními funkcemi a je veliká šance, že zemře během prvních 6 let jeho života...přesto se těhotná žena rozhodne ho mít.

Jsou takové ženy hrdinky nebo blázni? Uvědomují si, jaký zásah do života je mít postižené dítě, třeba s Downovým syndromem? Jsou ale mnohem horší postižení. Takové děti potřebují víc lásky a péče než běžné dítě. Má li ono postižené dítě staršího nebo mladšího sourozence, je onen zdravý sourozenec ochuzen o trochu rodičovské lásky a péče, protože ta jde větší měrou na toho nemocného. Někdy se zdravý sourozenec angažuje v péči o toho méně zdravého, dospěje tak předčasně a nemá úplně "normální" dětství, jindy ten zdravý vyroste s traumaty a zaujetím vůči tomu nemocnému. Rodiče nikdy nedělí lásku mezi děti rovnoměrně, i když mají úplně zdravé děti. Je to fér vůči těm zdravým dětem přivádět na svět silně postižené jedince? Chápu, když někdo řekne NE potratu, protože jsou věřící. Ale co když dotyční nevěří a dají život postiženému dítěti a pak prosí veřejnost o pomoc se zaplacením nemocničních účtů, protože buď nemají pojištění nebo pojišťovna nehradí vše, trošku se nabízí otázka, zda si byli vědomi všech pro a proti. Někdy se takoví rodiče tváří jako hrdinové, že ona nešla na potrat a mají ho, přes všechna varování, ale jak kvalitní život má dítě, které je krmeno nosem, které nemůže pořádně dýchat, které má nemocné srdce a které tráví většinu života doma, v poloze ležáka? Které je víc u doktorů než jinde? Které nikdy nebude mít možnost žít do své puberty, nebo které nikdy nebude moci žít samostatně, vždy bude v pozici trvale nemocného a postiženého. Je to humánní?

Za sebe můžu říct, že znám pár žen, které se vědomě rozhodly jít na potrat, čekaly zdravé děti. Každá se s tím vyrovnala po svém, některé litují víc, některé ne, ale vědomy si svého závažného rozhodnutí jsou. Znám jednu, která čekala dítě s DS a rozhodla se jít na potrat. Měla už jedno zdravé dítě a nechtěla dopředu dítě, o kterém věděla, že bude postižené. Manžel ji jenom tiše podporoval. Dnes jsou šťastní, i když je tam stín nikdy nenarozeného dítěte, ale není veliký. Je drsné jít na potrat v 5. měsíci, ale ona si byla a je svou volbou jistá. Neodsuzuji ji, chápu ji.

Také mohu prohlásit, že si nemyslím, že bych chtěla postižené dítě, kdybych opravdu měla jistotu, že nebude zdravé, nechtěla bych ho. Zní to krutě, možná. Ale když už máte zdravé děti? A podle mého názoru je víc humánní jít na interrupci než porodit nechtěné dítě a pak mu nedat onu lásku, kterou potřebuje nebo ho dokonce odložit někde v ústavu. Nehledě na citové a finanční komplikace spojené s nemocnými a na kvalitu života. Uvědomují si ty "hrdinné matky" někdy, jak bude jejich dítě žít? Jak budou žít zdraví sourozenci? Jaký život bude mít člověk, který je uvězněn v těle, které ho neposlouchá nebo člověk, který není schopen samostatného života?

 

A co potrat všeobecně?

Jsou ženy, které by na něj nešly nikdy. Osobně pochybuji o rozumu žen, které děti mít nemohou, a tak se rozhodnou pro umělé oplodnění a když se uchytí třeba 5 až 7 plodů, tak trvají na tom, nechat si všechny. Většinou říkají, že jsou věřící a nemůžou jít na interrupci. Zajímavé je, že není proti jejich přikázání si "uměle" vyrobit dítě ve zkumavce a manipulovat tak s lidským plodem.

Lůno ženy není zrovna vybaveno na tři děti, natož pět a víc. Děti se vždy narodí s menší váhou, předčasně a často je některé z nich postižené. Starat se o tolik dětí, to je samozřejmě náročné. A znovu se žádá o pomoc stát apod. To opět nespadá v kategorii "proti jejich desateru". Takovým bych dala podepsat papír, že jsou si vědomy risku a že se vzdávají veškeré pomoci. Ať mají svoje sedmerčata, ale na vlastní učet prosím. Je dost jiných lidí, kteří opravdu potřebují pomoc a kteří se v problémech neocitli vědomě a vlastním přičiněním.

Dále jsou ženy, které porodí dítě a odloží ho. Někdy ho jen tak odloží, někdy využijí baby boxu. Někdy se ho vzdají v  porodnici. Někdy se praktikuje odnosit dítě a dá se k adopci. I to nutí k zamyšlení. Nedokážu si představit, že bych měla nosit dítě 9 měsíců, vytvořit si k němu jakýsi vztah, i když bych věděla, že ho dám hned pryč, protože nejsem z kamene, a pak ho mírnixtírnix odevzdala cizí ženě, sbalila si fidlátka a sbohem.

Co těhotné děti? Mají rodit děti děti? 12 leté, 14 leté, atd.? Jejich těla nejsou vyvinutá a už mají mít dítě? A to ještě často bez otce dítěte. Myslí všichni,kteří na potrat navzdory všem nejdou opravdu na život dítěte, jsou schopni uvážit pro a proti?

Věřím, že jsou situace, kdy je potrat ta lepší volba.

r

Když by byly potraty nelegální, vrátíme se dob andělíčkářek, pletacích jehlic, louhové vody a potratové turistiky. Náboženství a stát by měly být odděleny, i papež už uznává, že kondom je jaksi nutný, že nechání jenom před početím, ale před nemocemi, tak proč někteří stále volají po vracení se k zákazu potratů? Už i v tomto církev ustupuje. Kdy se přestane náboženství "montovat" do státních věcí? Stát uznal legální potraty. Jsem ráda, že ta volba je. Doufám, že ji nikdy nevyužiju, ale jsem ráda, že ta volba je. Nikdy neříkejte nikdy. Nikdy nevíte, v jaké situaci se můžete octnout.

Autor: Ivana Ashby | pondělí 29.11.2010 10:31 | karma článku: 26,67 | přečteno: 3585x
  • Další články autora

Ivana Ashby

Ochutnavka Vina “Texas Style”

Rozhodla jsem se podelit o svoji prvni vinovou ochutnavku v Texasu. Nevedela jsem co od ni zde ocekavat, protoze vse je jine nez v UK i v CR a musim priznat, ze jsem byla jsem velmi mile prekvapena! Vlastne to byla zatim ta nejlepsi ochutnavka, na ktere jsem kdy byla! Texas nezklamal!!

25.10.2012 v 20:17 | Karma: 8,92 | Přečteno: 831x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Po roce v USA - je to lepší než v UK nebo Česku?

Tak už je to přes rok, co bydlíme v Texasu. A musím přiznat, že už jsem si zde zvykla a Texas je můj nový domov. Chtěla bych se podělit o celkem zajímavé? postřehy a porovnání s UK. Za tento rok jsme obdrželi zelenou kartu, tak jsme oficiálně trvalí residenti USA.

16.7.2012 v 10:42 | Karma: 20,03 | Přečteno: 2930x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Levá strana už není ta pravá aneb řízení v USA

Jak už jsem psala v předešlých článcích, před zhruba půl rokem se naše rodina přestěhovala do USA. Než jsme se přestěhovali, tak nám náš právník doporučil, ať si uděláme tzv. mezinárodní řidičský průkaz, protože s britským bychom si vystačili maximálně měsíc. Následovali jsme jeho radu, ale po příjezdu do USA jsme stejně zjistili, že budeme muset udělat americký, protože mezinárodní sebou nesl jisté nevýhody. Ale ani Řím nebyl postaven za den, a tak nám to trvalo déle.

26.9.2011 v 9:58 | Karma: 9,84 | Přečteno: 1361x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Očkování, škola, zdraví a tak různě z USA

Naše děti už zahájily školu. Školní rok tady začíná dřív, většinou v srpnu. Protože jsem donedávna žili v Anglii, museli jsme nechat děti doočkovat, než šly do školy. Narozdíl od Angličanů, Američané očkují na trošku víc nemocí. Teda, očkování v USA povinné není, ale bez potvrzení o všech očkováních není možné přijetí dětí do škol. Kdekoliv je dítě v kolektivu, třeba i v mateřském centru, musí mít očkování. Děti to braly celkem sportovně, jako vše tady. Jsme tady sotva půl roku a za tu dobu si zvykly a už je vidět, jak se z anglických dětí stávají děti americké. Slovník a intonace se mění. Děti jsou vůbec úžasné, jak rychle se přizpůsobí. Nedá se říct, že jim chybí Anglie. Prostě jsme teď doma tady. Další očkování nás čeká za pár let.

29.8.2011 v 10:56 | Karma: 16,49 | Přečteno: 2748x | Diskuse| Ostatní

Ivana Ashby

Lidi s tetováním jsou všichni vyrovnaní a vzdělaní a supr

Musím se omluvit tetovaným a jiným lidem, kteří si zdobí tělo. Ano, omlouvám se moc a moc. Jsem totiž mimo. Já jsem netušila, jak moc skvělí lidé mají tetování. Kolik ředitelů, manažerů. Jak je tetování drahé. Jak si ho nemůže žádná nízká třída dovolit, takže to není jasně záležitost nízké třídy. Tetování je taky decentní. Umělecké. A vůbec neříká nic o lidské psyché. Omlouvám se tedy všem tetovaným, netušila jsem, že ani jeden z nich nemá nízký příjem a nízké sebevědomí. Dokonce jsem se dozvěděla, že trpím neurozou a separačním traumatem a měla bych se léčit. Možná si po terapii nechám udělat i nějaké to tetování. Protože tetovaní lidi jsou fakt skvělí:

25.8.2011 v 7:22 | Karma: 38,93 | Přečteno: 26617x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5296x
Typická ženská, která musí kecat do všeho, proto se rozhodla psát blog