Zbabělí Viktoriáni zaslouženě vypadli z evropské soutěže.

Po domácím vítězství nad CSKA Sofia 2:0 upozorňoval trenér plzeňského mužstva Michal Bílek že útočný potenciál hosté nepředvedli v plné síle a jeho tým bude muset na toto být v odvetném zápas v bulharské metropoli Sofii připraven

Po těchto slovech si fotbalový fanoušek myslel, že Viktoria bude z velmi dobře zajištěné obrany vyrážet k rychlým proti útokům, ze kterých si budou vytvářet šance. Je pravda, že v začátku utkání měl obrovskou šanci Tomáš Chorý, když postupoval sám na domácího brankáře. Ten ovšem dobře vyběhl, zmenšil střelecký úhel a tato příležitost zůstala neproměněna. Byla to největší šance hostujícího mužstva, ale to nic nemění na tom, že z dalšího průběhu zápasu byl nezaujatý fotbalový divák a ještě více příznivci plzeňské historie velmi zklamáni.  Hned potom V 6.minutě totiž domácí hráč Graham Carey z poměrně velkého úhlu překonal brankáře Aleše Hrušku. Ten na této brance nebyl zcela bez viny, protože kdyby zůstal delší dobu stát, tak měl mnohem větší šanci balon směřující do jeho svatyně chytit. Po této brance se Viktoriáni ještě v prvním poločase vzpamatovali a byli domácím vcelku vyrovnaným soupeřem. Ovšem některým hráčům tento zápas nevyšel od samého začátku a měli být střídáni mnohem dříve. Třeba takový mladík Pavel Šulc, velký příslib našeho fotbalu, se od začátku zápasu velmi herně trápil. To se sice může stát, ale trenér Michal Bílek to měl okamžitě postřehnout a včas zareagovat a ne až v 51.minutě utkání.

Co se dělo v přestávce v plzeňské kabině nevíme, ale bylo vidět, že do druhého poločasu přišlo mužstvo Viktorie, která si myslelo, že tento výsledek 1:0, který jí zaručoval postup do skupiny Konferenční ligy, ubrání. Postavilo před svoji šestnáctku „autobus“ a přenechalo veškerou aktivitu domácím. Jestli to byla taktika trenéra, nebo hráči prostě navíc neměli, to je otázka. Každopádně domácí se chytli nabízené příležitosti a zle hostům „zatápěli“.Z mnoha příležitostí využili jednu v 63.minutě, kdy obrana nechala proniknout na dostřel branky Georgi Jomova, který střelou po zásahu plzeňského hráče vstřelil druhou branku a tím pádem z obou zápasů bylo srovnáno.  V tomto druhém poločase bylo s podivem, že plzeňští s průměrným evropským soupeřem nebyli schopni držet krok.

Buď neměli síly, což by bylo s podivem, protože sezóna je teprve na začátku, nebo dostali strach a mysleli si, že to utkání dovedou přes prodloužení do penaltového rozhodnutí. Ať už to bylo tak, nebo tak, předvedli do konce zápasu (včetně prodloužení) ostudný výkon, za který by se měli stydět. Kalich hořkosti si totiž vypily až do dna, neboť v prodloužení ve 110.minutě byl vyloučen po druhé žluté kartě domácí útočník Jordy Caseido a hosté hráli deset minut přesilovku o jednoho hráče více. Nejenže nedali gól, ale minutu před koncem si nechali dát branku, kterou vstřelil Jurgen Mattheii a fiasko bylo dokonáno.

Hlavně jde o to, jakým způsobem Západočeši opustili evropskou scénu. Ofenzivní fotbal na hřišti soupeře jim nic neříkal, zatímco urputná defenzíva byla druhý poločas jejich hlavní náplní. S tímto soupeřem měli jasně postoupit, ale k vůli vlastní zbabělosti nemají ani peníze za účast ve skupině Konferenční ligy a ani nesehrají minimálně šest zápasů ve skupině, které by jim pomohli určitě k fotbalovému růstu.  Viktoria je sice v čele naší ligy, ale bez účasti na evropské scéně v této sezóně bude mít problém jak s udržením stávajícího kádru, tak i s pokrytím rozpočtu. Ovšem může si za to jen ona sama a bude zajímavé sledovat, jak se její situace bude dále vyvíjet.

Autor: Antonín Šmejkal | pátek 27.8.2021 16:58 | karma článku: 13,67 | přečteno: 326x