Údajný dětský rasismus na Letné je jen zástěrkou skotské fotbalové neschopnosti

Když neporazíte soupeře na trávníku, tak mu to aspoň znepříjemníte po zápase.Co na tom, že diváky byli pouze děti, ale účel přece světí prostředky, tak toto dětské fotbalové publikum označíme jako údajně rasistické a je to hotovo.

Možná je dobře, že pražská Sparta měla zavřený stadión za rasismus v předkole Ligy mistrů proti Monaku. Na Letné se utkání zúčastnily děti a mělo to být publikum, které ve čtvrtečním zápase Evropské ligy proti skotskému týmu Glasgow Rangers udělá takovou kulisu, na kterou se bude dlouho vzpomínat. Pořád lepší, aby byly na zápase děti, než aby Letná zela prázdnotou.

To by bylo všechno velmi pěkné, kdyby do Prahy nepřijel tým, který má snad u všech českých fotbalových fanoušků bez rozdílu klubové příslušnosti velmi špatnou pověst a není se co divit. Hlavně dva hráči tohoto týmu Kemar Roofe a Glen Kamara. Ten první brutálně zranil slavistického brankáře Ondřeje Koláře a ten druhý se stal jedním ze dvou fotbalistů v kauze Kúdela – Kamara, která skončila mnohonásobným trestem pro hráče pražské Slavie.

Samotný průběh zápasu, ve kterém Sparta porazila Rangers 1:0 byl velmi zajímavý, a kdyby letenští proměnili své dvě vyložené šance, tak zvítězili vyšším rozdílem a nemuseli se strachovat o výsledek do konce utkání. Hosté měli také své šance, ovšem s jejím proměňováním byli také na štíru a tím pádem žádnou branku nevstřelili a zaslouženě prohráli. Co čert nechtěl, tak Glen Kamara dostal ve druhém poločase druhou žlutou kartu a byl vyloučen.

Ovšem po březnovém zápase Glasgow Rangers – Slavia se hlavně v britském tisku řešilo chování diváků, tedy dětí na sparťanské Letné. Když už se děti dostaly na takový zápas, tak to se měly chovat jako v divadle, být ticho a sem tam způsobně zatleskat? Jistě, když se Glen Kamara dostal k míči, tak bučely, ale to je přece normální, protože tento hráč je momentálně asi nejvíc nepopulární fotbalista v celé České republice. To přece není žádný rasismus, to jen prosté vyjádření k někomu, koho prostě fotbalově vůbec nemilujeme. Takže, když v Británii ve finále Eura v Londýně při italské hymně se domácí fanoušci chovali hanebně, to už britská media dávno zapomněla, ovšem,  když se píská a bučí na hráče z britských ostrovů, to už v pořádku není, protože se mu ubližuje. Glen Kamara to utkání nezvládl a za dvě žluté karty se nechal vyloučit a tím pádem svůj tým nesmyslně oslabil a nemůže se divit, že při vyloučení se děti, chovaly, tak jak se chovaly. Sám jim k tomu dal příčinu, když tento zápas nezvládl psychicky. Jestli si myslel, že ho v Praze čeká krásné přijetí, tak byl velmi hodně naivní a je úplně jedno, jestli by hrál na Letné, nebo v Edenu.

Ovšem za mnohé můžou i česká media, která v honbě za jakoukoliv senzací, poskytují vyjádření právníkovi Glena Kamary, kterým je Aamer Anwar. Tento muž se pouze zviditelňuje a o nic jiného mu ani nejde, ale českým médiím to zřejmě vůbec nevadí, hlavně, že je další senzační zpráva. Co kdyby se vyjádření tohoto právníka vůbec nevěnovala? Dokázala by tím, že jsou schopna se oprostit od účelových vyjádření muže, kterému obec nejde o tuto ale pouze o svoje vlastní ego? Ovšem otázkou zůstává, zda jsou naši novináři tohoto schopni.

Další, obrovskou změnou v utkání Glasgow Rangers se Slavií a se Spartou byli rozhodčí. Kdyby rozhodčí Palabiyik pískal v březnu v Glasgowě, tak by domácí za dvacet minut dvě čevené karty za brutální hru a k žádnému incidentu nemuselo dojít. Ovšem rozhodčí tohoto březnového zápasu Grinfeld byl velmi slabý a podle toho to tak dopadlo.

Když už k tomu incidentu v březnu v Glasgowě došlo, tak teď to přece nemůže Ondřejovi Kudelovi nikdo vyčítat, ani tak renomovaný novinář, jako je Jiří Hošek. Ten na závěr svého dnešního článku na serveru seznam,cz vyčítá slávistickému stoperovi, že se nechal k tomuto k tomuto svému jednání vyprovokovat, Jako by chtěl říci, že si nesmíme Velkou Británii znepřátelit, my z malé České republiky. Češi přece mají svoji hrdost a za své fotbalisty se přece umíme postavit a ne že ne! No, a jestli skotský tým prohrál už podruhé na hřišti s oběma pražskými týmy, tak by měl svoje prohry sportovně uznat a ne si stěžovat na údajný dětský rasismus na Letné, který má jen zakrýt prohru na fotbalovém hřišti.

 

Autor: Antonín Šmejkal | pátek 1.10.2021 19:55 | karma článku: 34,71 | přečteno: 1052x