Musela vyhrát fotbalová Anglie semifinále Eura, protože se finále hraje ve Wembley?

Nezaujatý fotbalový fanoušek z celého světa bude mít ještě dlouho před sebou situaci v prodloužení semifinále, po které Anglie porazila Dánsko 2:1.Tato situace ovlivnila výsledek celého zápasu, po kterém Dánům zbyly oči pro pláč.

Penalta, kterou nařídil jinak výborný hlavní rozhodčí tohoto zápasu Danny Mekkelie byla velmi sporná a to i v tom případě, že ji potvrdil VAR. Bylo to to střetu dánského hráče Joakima Maehleho s anglickým útočníkem Raheemem Sterlingem, Tento britský útočník je určitě výborný fotbalista, který má ale velkou rychlost, ale padá při sebemenším kontaktu s protihráčem. No a ještě, když je to v soupeřově pokutovém území, tak jsou jeho pády častější a teatrálnější. Ve 112.minutě prodloužení padl takovém kontaktu samozřejmě velmi ochotně a rád. Představa, že by tento hráč pokračoval ve své akci dále je v jeho případě asi neuskutečnitelná.

Jedna věc je ta, že pokutový kop nařídil hlavní rozhodčí utkání, ale mnohem horší je ten fakt, že toto rozhodnutí potvrdil VAR, což mnoho fotbalových fanoušků dodnes nepochopilo. Totiž vzhledem ke stylu. kterým se píská letošní EURO, to bylo proti všemu dosavadnímu trendu rozhodování. Rozhodčí totiž přehlížejí některé souboje fotbalistů, které by dříve určitě zapískali jako fauly. To je jenom dobře, protože bylo vidět, že to samotnému fotbalu a jeho plynulosti jen prospívá.

Pánové z vedení UEFA určitě s velkým zadostiučiněním naslouchali, že si rozhodčí vedou výborně a neudělali zatím žádné velké chyby. Ovšem přišel tento sporný moment. který příznivci fotbalu nemůžou pochopit, a proto se nabízí najednou spousta otázek.

Fotbalisté Anglie odehráli všechna utkání doma. Kromě čtvrtfinále s Ukrajinou v Římě a byli vůči některým celkům určitě ve velké výhodě. Dánové na tom byli obdobně, ale čvrtfinále odehráli s Českou republikou až v dalekém Baku, což jim na fyzické kondici určitě nepřidalo. Jenomže v prodloužení až do 112.minuty bránili remízu a kdoví co by se stalo, kdyby se kopali penalty? To by do finále mohli klidně postoupit Dánové a ty by asi některým představitelům evropského fotbalu moc nevyhovovalo.

Angličtí internacionálové se vyjadřují rozporuplně, někteří penaltu schvalují a někteří zase ne. Gary Lineker radši mlčí, což je ale úplně nejhorší, co mohl udělat.

Nikdo se potom nemůže divit tomu, že většina nezaujatých fanoušků bude fandit ve finále Itálii. Totiž představa o anglických fotbalových gentlemanech a jejich pověstnému smyslu pro spravedlnost fair play dostala po tom penaltovém verdiktu velkou morální újmu, přes kterou se mnoho nezaujatých fanoušků bude na účast hráčů ALBIONU ve finále dívat.  

Autor: Antonín Šmejkal | pátek 9.7.2021 18:05 | karma článku: 23,35 | přečteno: 536x