„Konečně“ dálniční e-známky

Nový rok 2021 přinesl i jednu zásadní změnu v placení a užívání dálničních známek. Konečně jsme se více přiblížili novými technologiemi i k modernímu používání dálničních známek.

 Po přehmatech bývalého ministra dopravy v předražení systému dálniční e-známky, jsme se dostali ke kýženému úspěchu zavedení elektronických známek. I když i nový systém zavedený novým „superministrem“ se svou cenou přes 300 miliónů korun nebyla levná záležitost, byl nový systém alespoň zavedený v původně slibovaném termínu nového ministra dopravy. Zatěžkávací zkouška systému nás však teprve čeká. Nově jsou totiž dálniční známky platné pouze 12 měsíců od data platnosti. To znamená, že dřívější platnost od počátku prosince předešlého roku do konce ledna následujícího roku, tedy 14 měsíců, je již minulostí. A protože loňské dálniční známky platí až do konce ledna, nikdo s novým nákupem nespěchá a nechává to na poslední den ledna. Přitom však je možno zakoupit e-známky i dříve s odloženou platností. To by však zavedení nových e-známek musela provázet lepší osvěta, aby to řidiči věděli.

Za rok 2020 bylo prodáno cca 2 milióny dálničních známek. K dnešnímu dni je jich prodáno na rok 2021 pouze 500 tisíc. Ostatní uživatelé vyčkávají. Je tak možno očekávat, že poslední lednový den si bude chtít zakoupit známku 1,5 miliónu uživatelů. Je velkou otázkou, co se bude dít s novým systémem. Já osobně to nevidím optimisticky. Když ministerstvo dopravy nebylo schopno kapacitně zvládnout ani náběh nového systému, když ministerstvo zdravotnictví nebylo schopno zvládnout ani rezervační systém pro vakcinaci seniorů nad 80 let (jejichž počet není v řádech milionů), tak mne ani nově zavedený systém elektronických dálničních známek nemůže naplňovat optimizmem. Nutno rovněž počítat s tím, že prodej známek i v budoucnu bude probíhat vždy až poslední den v lednu daného roku, kdy bude vždy končit většina prodaných dálničních známek. Pokud se mýlím a prodej známek bude poslední dny v lednu probíhat bez problémů, tak budu pouze mile překvapený. Držím palce, aby se to ministru dopravy povedlo.

Ing. Antonín Fryč, CSc.

Garant pro dopravu

Hnutí TRIKOLÓRA

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Antonín Fryč | sobota 23.1.2021 8:21 | karma článku: 9,86 | přečteno: 403x
  • Další články autora

Antonín Fryč

Nejsou lidi

5.10.2021 v 20:12 | Karma: 17,90

Antonín Fryč

Propadák ve výstavbě dálnic

20.9.2021 v 19:49 | Karma: 18,75

Antonín Fryč

Chtějí nás umlčet. Nedáme se!

24.8.2021 v 20:28 | Karma: 31,75