Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Znám jednu zemi, kde bych žít nechtěl. Kterou?

Přijel jsem onehdy na návštěvu s kolem. Projíždím pěknou, zvlněnou krajinou mezi úžasně žlutými řepkovými poli, přes vesničky a městečka, v nichž vládne líná pohoda. Zastavím se v hospodě se zahrádkou na dobré točené pivo za pětadvacet, lidé jsou milí a říkám si – idyla. Jenže v každém ráji číhá had a zrovna tady jich je celé klubko.

Země, o které vám vyprávím, má plno pozitiv, ale negativa taková, že žít tam, to je jen pro otrlé. Mezi pozitiva, kromě již zmíněného pěkného venkova, dobrého piva a poměrně dost sympatických lidí, patří i skvělý smysl pro sarkasmus, černý humor, schopnost dělat si ze sebe legraci a podobně. Jenže pak se objevuje ta temnější stránka oné země. Především poměrně všeobecná xenofobie a rasismus. Místní ovšem většinou dělají, jako když to nevidí. Oblíbená reakce je: „My a rasisti? Ani náhodou, já jenom nemám rád ty černý, muslimy a ty, co sem lezou z východu, ale jinak opravdu rasista nejsem“. Nepustit osobu tmavší pleti do hospody? Stává se občas. Do klubu? Skoro pořád. Pokud jde o sousední země, pak v té zemi panuje poměrně silná obsese Německem. Němečtí turisté jsou fajn (přijíždějte a utrácejte eura, to my máme rádi), ovšem aby Němec přišel bydlet, to už moc ne, a kdyby si na dům vyvěsil německou vlajku, nastalo by peklo, a kdyby si ji dal na auto, tak to skončí jen blízkým setkáním koruny s jeho lakem. Prodávat půdu cizincům? Ale kdepak, ani náhodou! To pak „přijdou Němci a všechno zaberou a našinec pak nebude mít na dům“. Co na tom, že v odlehlejších oblastech země je plno domů, které nikdo nechce, začínají chátrat a stěhovat se do nich nepřizpůsobiví občané. Radši takový jeden náš nepřizpůsobivý, než aby přišli Němci, že ano.

 

Pokud místní poznají nějakého cizince osobně, pak už jsou k němu většinou milí a předsudky odloží stranou. Ale jsou pořád schopni nesnášet cizince jako skupinu, třebaže sami mají i blízké kamarády, nebo dokonce i někoho v rodině, kdo je cizinec. Když se místní sejdou v místní útulné hospodě – kterou každá vesnice, o městečkách ani nemluvě, má, jedním z pravidelných témat jsou cizinci, kteří pracují za příliš levně a podsekávají cenu našincům. Z úst politiků sem tam padnou prohlášení o tom, že cizinci jsou jako kobylky, co přicházejí jen krást a žít z podpory, byť všechny statistiky dokládají, že zrovna ti cizinci, o nichž politik mluví, do státní kasy přinášejí o dvě třetiny více, než kolik si z ní berou, nemluvě o tom, že stát nemusel dát ani korunu do jejich vzdělání – a kriminalita mezi nimi není nijak výrazně vyšší, než mezi domácí populací.

 

Dalším oblíbeným tématem je Brusel, potažmo jak je s ním všechno špatně. Zavádět euro – nikdy, i kdyby podnikatelé, a zvlášť exportéři, po tom volali sebevíc. Patří k jistému bontonu u piva vyprávět jiným historky typu „a slyšeli jste, že EU má zakázat to či ono“ – přestože jde většinou jen o mýty – následované svorným souhlasem, že už včera bylo vystoupit pozdě. Že by si země bez EU moc neporadila? Nezájem. Občanovi zejména bulvár předkládá „senzační odhalení“, kterým pak věří, i kdyby se mu stokrát dokázal opak.

 

Myslíte si, že už víte, o které zemi píšu? Píšu o našich sousedech za mořem – o Dánsku.

 

Poměrně dost mi vadí, když lidem v Česku imponuje úspěch Dansk Folkeparti v evropských volbách. Představitelé této strany nemají žádný problém navrhovat v rámci „boje s politickou korektností“ říkat černochům negři, o Polácích, Češích a dalších obyvatelích nových členských zemích mluvit jako o „kobylkách“, Němcům ještě dodnes vyčítat prohranou prusko-dánskou válku (při níž Dánsko přišlo o Šlesvicko), o druhé světové válce nemluvě, z té v Dánsku panuje ještě pořádné trauma, nesnášet Švédy, o postoji k muslimům ani nemluvě. Tuto stranu a pak ještě jednu, která se od DF moc neliší, volilo přes 30 procent lidí v posledních eurovolbách. A abych nezapomněl – přes deset procent pak ještě navrch volilo komunisty. Expati žijící v Dánsku píšou o zkušenostech s tím, jak když třeba mluvili s někým ve vlaku anglicky, vedle sedící Dánové si mezi sebou říkali, jak je to hrozné, že tu jsou cizinci a mluví mezi sebou anglicky a ne dánsky – v domnění, že dotyčný nerozuměl. Samozřejmě ne všichni Dánové jsou rasisti a xenofobové, většina není a většina Dánů jsou milí a slušní lidé, velmi poctiví a velmi zdvořilí a pohostinní. Problém je v tom, že těch rasistů a xenofobů už je tolik, že když začnou mluvit o „negrech“ nebo „kobylkách“, tak se to bere jako normální stav věci a nikoho to už moc nevzrušuje. Většina Dánů stále ještě považuje tuhle skupinu za spodinu (sic), která jenom hloupě mluví a kterou není třeba brát vážně, protože ti lidé na to, být lepší, nemají.

 

Až do momentu, kdy vyhráli volby. Teď nastal v Dánsku šok, novináři, i ti, kteří pomáhali „senzačními“ titulky takovou atmosféru rozdmýchávat, se ptají, jak je možné, že se to stalo. Trochu pozdě, řekl bych.

 

PS: volební lídr Dansk Folkeparti, strany, která bazíruje mimo jiné na strachu z Němců, se jmenuje Morten Messerschmidt a sám má ve své osobní historii věci jako hlasité zpívání nacistických písniček v kodaňském Tivoli či nazývání východních Němců jako „středních Němců“ (samozřejmě myšleno jako útok na Poláky). Pěkná sebranka, že?

Autor: Andrej Ruščák | středa 28.5.2014 8:45 | karma článku: 21,03 | přečteno: 4063x
  • Další články autora

Andrej Ruščák

Babišova snaha o "potravinovou soběstačnost"? Chudoba pro všechny.

V Norsku je z domácí produkce, kvůli protekcionismu, kolem 40 % potravin v supermarketech. Výsledek je oligarchizace celého potravinového řetězce, vyloučení živnostníků a menších firem a totální oligopol v podobě velkých koncernů.

28.5.2020 v 12:36 | Karma: 31,74 | Přečteno: 1839x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Opozice se musí konsolidovat - už je nejvyšší čas

Je nejvyšší čas na konsolidaci opozice. To, že bude pro mnohé demokratické politiky problém odpískat vlastní "samostatný" projekt, není z hlediska budoucnosti naší země podstatné.

10.5.2020 v 17:41 | Karma: 17,96 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Podstata vězení obnažená na kost

Norsko spustilo ve věznici v Haldenu přesně před deseti lety experiment. Ty nejtěžší zločince zavírá do vězení, které je záměrně tak humánní, jak je to jen možné.

20.4.2020 v 22:17 | Karma: 40,24 | Přečteno: 4901x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Dnešní maskulinita je do značné míry toxická. Ale tradiční není ani náhodou

Ačkoliv jsem si vědom toho, že fakt, že se o firmě Gillette bude mluvit, je přesně důvod, proč kontroverzní reklamní kampaň rozjeli, otevřeli tím ve společnosti téma, které je potřeba adresovat a rozebrat.

21.1.2019 v 10:07 | Karma: 29,45 | Přečteno: 2640x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Ohrožují nás konzervativci, progresivisté, obě skupiny najednou, nebo snad nikdo?

Jan Moláček publikoval v Aktuálně.cz velmi dobrý text na téma příkopů v naší společnosti a zabývá se tím, které jsou prospěšné a které nikoliv. Pojďme se ovšem podívat na to podstatné – kde se ty příkopy berou.

26.6.2018 v 13:05 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

Prezidentské volby v Panamě vyhrál spojenec exprezidenta odsouzeného za korupci

6. května 2024  6:18

Prezidentské volby v Panamě vyhrál pravicový politik José Raúl Mulino, jehož kandidaturu teprve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');