Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Volební výsledek je uspokojivý – porevoluční vývoj je obhájen

Jistě, nová Sněmovna nevypadá rozhodně ideálně. Populistický Úsvit přímé demokracie, větší podíl komunistů, nevyzpytatelný Andrej Babiš s osmnácti procenty. Přesto jsem spokojen – voliči totiž obhájili zahraničně-politickou pozici, která je pro Českou republiku tím absolutně nejdůležitějším.

Masarykovo rčení, že „tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty“, mělo po roce 1989 ještě mnohem větší význam, než po roce 1918. Náprava morálního rozvratu způsobeného komunistickým režimem – zejména v jeho normalizační fázi – si totiž žádá generační obměnu, a to ne ledajakou. Alespoň dvě generace, tedy čtyřicet let. Není náhodou, že tato doba je zmíněna i v Exodu – kde Mojžíš putuje s osvobozeným židovským národem čtyřicet let po poušti, než dorazí do Země zaslíbené. Mojžíšův důvod byl jasný: ačkoliv je vzdálenost mezi Gízou a Jeruzalémem po dnešních silnicích kolem pěti set kilometrů, čili vzdálenost pohodlně zvládnutelná pěšky i se ženami, starci a dětmi za necelý měsíc, čtyřicetileté putování po poušti smysl mělo. Tak dlouho totiž trvalo, aby se narodily a dospěly děti osvobozených otroků, měly své vlastní děti a ty dospěly a mohly převzít vládu nad Zemí zaslíbenou. Již Mojžíš tedy věděl, že svěřit vládu osvobozeným otrokům nemá valného smyslu. U nás je to podobné – pokud se udrží současný postkomunistický status quo s otevřenými hranicemi ještě dvacet let, bude dobrá šance, že potom politika, ale i společnost, budou značně kultivovanější.

 

Současné volby zároveň ukázaly dvě věci: odpor k buranství čtvrté cenové a odpor k eurofobii. Všechny strany, které byly tak či onak spojeny s jedním či druhým dostaly pořádný výprask. Buranství samozřejmě silně odnesla Zemanova SPOZ, ale i ČSSD. KSČM je sice na procenta silnější, než dříve, ale to je dáno spíše celkově nižší účastí a voličskou morálkou jejích voličů – komunisté se nemají z čeho radovat, pokud jde o absolutní čísla. Drží se jen lehce nad počtem hlasů, které dostávají běžně. Vzhledem k tomu, jak jim nahrávala situace s mimořádně nepopulární pravicovou vládou, jakož i vzhledem k finanční krizi, je to žalostně málo. Na prezidentovo buranství dojela i ČSSD – kdyby nebylo Haškova křídla v sociální demokracii, mohla si připsat mnohem lepší výsledek. Pokud bude předseda Sobotka „odejit“ kvůli volebnímu výsledku ČSSD, bude to silně nespravedlivé, protože on a jeho skupina zachraňovali, co lidé typu pánů Haška či Škromacha v ČSSD poškozovali. Co se eurofobie týče, kdokoliv se s ní oháněl, skončil prachbídně. ODS historicky ztratila, Suverenita a hnutí Hlavu vzhůru skončily hůře, než sedláci u Chlumce. Svobodní sice dosáhli na něco přes dvě procenta hlasů, ale vzhledem k silnému propadu ODS a tedy možnému odlivu ke Svobodným, to moc není. Názor voličů na de facto prezidentské názory Klausovy i Zemanovy je tak velmi jasný – společnost jako celek o ně příliš nestojí.

 

Co se týče hnutí ANO, znovu podotýkám, že nehodnotím pana Babiše, protože ho neznám. Jeho program je vše/nicneříkající, takže nelze hodnotit ani ten. Přirovnání „český Berlusconi“ ale docela sedí, ne protože by měl pan Babiš rád mladistvé dívky jako „božský Silvio“, ale proto, že je osobou, která propojuje moc ekonomickou, mediální i politickou v jedné (své) osobě velmi podobným způsobem. Celkově ovšem nové rozložení Sněmovny připomíná italskou politiku – hnutí Úsvit přímé demokracie je v některých aspektech podobné straně Lega Nord (a není to separatismus). Co pravda vždy jsem si přál, aby se česká společnost a politika kultivovala po německém či rakouském vzoru, ale ona ani ta Itálie není tak špatná, vezmeme-li v úvahu jiné možné směry: Putinovo Rusko či Miloševićovo Srbsko (Klaus, Zeman a jejich přívrženci). Zatímco v Itálii se za Silvia Berlusconiho, navzdory tomu, jak se za něj mnozí Italové v zahraničí styděli, dalo žít celkem dobře, pošilhávání po vzoru ruském by bylo mnohem horší. Jistě jsou v Evropě i lepší vzory demokracie než je Itálie, ale na zemi tak poškozenou komunistickou zkušeností, jako je Česká republika, to je celkem slušné.

 

To nejpodstatnější na současných volbách je to, že jejich výsledek neznamená změnu zahraničně-politické orientace země ani útok na lidská práva občanů. V nejhorším případě to bude opět znamenat „jen“ hromadu rozkradených peněz, zasahování vůle pana Babiše do věcí, které mu ne zrovna přísluší, ale na ozdravnou výměnu generací by to vliv mít nemělo.

 

Uvidíme, jak dlouho vláda vzešlá z této Sněmovny vydrží – za sebe bych doufal v plné čtyři roky, protože tahle (doslova) ruská ruleta se zahraničně-politickou orientací země pokaždé, když jsou parlamentní nebo prezidentské volby, je značně unavující a stresující. A za čtyři roky už bude zbývat k pořádné společnosti let už jen šestnáct.

Autor: Andrej Ruščák | pondělí 28.10.2013 10:10 | karma článku: 14,11 | přečteno: 585x
  • Další články autora

Andrej Ruščák

Babišova snaha o "potravinovou soběstačnost"? Chudoba pro všechny.

V Norsku je z domácí produkce, kvůli protekcionismu, kolem 40 % potravin v supermarketech. Výsledek je oligarchizace celého potravinového řetězce, vyloučení živnostníků a menších firem a totální oligopol v podobě velkých koncernů.

28.5.2020 v 12:36 | Karma: 31,74 | Přečteno: 1837x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Opozice se musí konsolidovat - už je nejvyšší čas

Je nejvyšší čas na konsolidaci opozice. To, že bude pro mnohé demokratické politiky problém odpískat vlastní "samostatný" projekt, není z hlediska budoucnosti naší země podstatné.

10.5.2020 v 17:41 | Karma: 17,96 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Podstata vězení obnažená na kost

Norsko spustilo ve věznici v Haldenu přesně před deseti lety experiment. Ty nejtěžší zločince zavírá do vězení, které je záměrně tak humánní, jak je to jen možné.

20.4.2020 v 22:17 | Karma: 40,24 | Přečteno: 4901x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Dnešní maskulinita je do značné míry toxická. Ale tradiční není ani náhodou

Ačkoliv jsem si vědom toho, že fakt, že se o firmě Gillette bude mluvit, je přesně důvod, proč kontroverzní reklamní kampaň rozjeli, otevřeli tím ve společnosti téma, které je potřeba adresovat a rozebrat.

21.1.2019 v 10:07 | Karma: 29,45 | Přečteno: 2640x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Ohrožují nás konzervativci, progresivisté, obě skupiny najednou, nebo snad nikdo?

Jan Moláček publikoval v Aktuálně.cz velmi dobrý text na téma příkopů v naší společnosti a zabývá se tím, které jsou prospěšné a které nikoliv. Pojďme se ovšem podívat na to podstatné – kde se ty příkopy berou.

26.6.2018 v 13:05 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');