Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nespokojenost v Česku na nesprávném místě

Česká společnost se před volbami silně polarizuje a radikalizuje – často údajně z materiálních důvodů. Přitom to je právě jedna z věcí, která v Česku zpravidla funguje dobře. Skutečné problémy, které zemi hrozí, naopak nechávají mnoho lidí chladných. Otázka je – proč?

Norsko je pro Evropany něco jako Amerika v devatenáctém století. Místo, kam se dá jet, když doma je zle. Člověk tu chtě nechtě uslyší životní příběhy mnoha lidí z různých zemí, kteří sem odjeli proto, že doma nebylo za co žít – to je případ mnoha Poláků, Španělů, Litevců, Lotyšů, Portugalců, Italů, Švédů, Angličanů i mnohých dalších; přesto si tito lidé nestěžují, nenadávají, pouze řeknou svůj příběh a snaží se své potíže řešit sami – tím, že jedou tam, kde práce je, a posílají peníze domů. Ze zkušeností vím, že výše uvedené skupiny lidí by se daly bez problémů doplnit o Řeky, Francouze, Chorvaty či Iry, avšak tito zpravidla nechodí sem, ale do Německa, či v případě Francouzů do Kanady či Austrálie. Je jen pár zemí v EU, kde je natolik dobře, že lidé nemusejí zvednout kotvy a jet na druhý konec kontinentu, aby měli na chleba. Česká republika je jednou z nich. Proto mě nesmírně diví, když slyším nářky na to, jak je zle, a když slyším lidi, jak by nejradši volili komunisty jen proto, že nemají tolik peněz, co soused. Ano, v Česku není ideálně, ale řekněte to slečně, která se nám občas stará o synka – holka ze španělské Malagy, oba rodiče přišli o práci, bratr přišel o práci, nezaměstnanost je tam mezi mladými téměř k sedmdesáti procentům, stát je švorc a tak na jakoukoliv podporu mohou zapomenout a celá rodina tam žije z jejího platu au-pairky a z toho, co si přivydělá bokem, čehož dohromady nemůže být měsíčně víc než 8000 norských korun (asi 1000 EUR – a ve Španělsku je dráž než v ČR). A to není ojedinělý případ, takových jsou tu statisíce, ze všech zemí jmenovaných výše.

 

Klišé, které mi neskutečně leze na nervy a za které bych fackoval, je „za komunistů se nikam jezdit nesmělo a dnes na to nikdo nemá peníze“. Bydlíme v městečku, kde je letiště pro nízkonákladové letecké společnosti a tak se stává dost často, že sem přiletí lidé různého věku prakticky odkudkoliv z Evropy, projdou si tu okolí pěšky, spí ve stanu, jídlo si vezmou s sebou, případně se tu svezou stopem – sám jsem takové stopaře bral už mnohokrát – a vidí kus světa! Celá věc je může stát na týden 25 EUR a zážitků je plno. Sám jsem tak jezdíval a mohu to jen doporučit. Každý může, ne, že ne. V roce 2005 jsem takhle s kamarádem kompletně procestoval Maďarsko včetně příhraničí všech jeho okolních zemí – dva týdny za 4000 Kč. A užili jsme si to náramně. To, že se cestovat nedá, protože nejsou peníze, je sprostá lež, protože cestovat může každý, chce to jenom nebýt líný a nechtít všechno na podnosu od cestovní kanceláře.

 

Slyšel jsem vynikající názor, že krize v Česku začíná tehdy, když se za prací člověk musí přestěhovat 50 kilometrů od místa bydliště – od člověka, který tam žije a který sleduje, co se kolem něj děje. Sám si našel práci v Praze a nemůže vystát, jak mu lidi v okolí závidí, i když není co – taky mohou zvednout kotvy a aspoň o ten kousek se posunout. Chápu, že pro někoho je mobilita problém, když neumí jazyky (to ti Poláci nebo Španělé například často také neumějí a stejně jedou), ale v rámci České republiky? Rozumím, že je pohodlnější nadávat na Slováky, co Čechům „berou práci“, ale nejsou ti Slováci prostě jen o něco flexibilnější?

 

V Česku stále ještě platí, že když člověk není počítačový analfabet a mluví na vysoké úrovni anglicky (tak, aby dejme tomu kromě přízvuku nebylo poznat, že dotyčný není rodilý mluvčí), tak práci najde a není špatně placená. Tohle ve většině Evropy už dávno neplatí, protože to zdaleka nestačí. Aby člověk prorazil například už jen v Polsku, tak se očekává, že bude znát jazyků na takové úrovni více, bude mít zahraniční pracovní zkušenosti a několik různých certifikátů k tomu. Když se podívám, jaké podmínky mají mladí Poláci a čím vším musejí v Polsku projít, aby uspěli (a za výrazně menší nástupní plat – běžně za 2000 zlotých hrubého, čili nějakých 12 000 Kč), tak mi nezbývá, než říct všem stěžovatelům na poměry v Česku: jste rozmazlení.

 

Životní úroveň ovšem není jen práce. V Česku je zdravotnictví, které je (s výjimkou porodnictví) kvalitnější a všeobecně přístupnější než ve většině Evropy, přesto se na něj jen neustále nadává. Rád bych všem třicetikorunovým kverulantům připomněl, že například my platíme za totéž cca 250 norských korun (vzhledem k platu je to jako 250 Kč v ČR) a je to cena v poměru k platu, jakou je zvyklá platit většina západní Evropy. To, co je v Česku běžné, že si člověk zajde ke specialistovi (myslím tím třeba ORL, gynekologie, dermatologie, apod.) bez toho, aby šel nejdříve k praktickému lékaři, je v mnohých i mnohem bohatších zemích nemyslitelné. Čekací doby na specialistu jsou v Česku proti většině Evropy směšně nízké, totéž platí o čekacích dobách na operace. Přesto slyším z Česka spoustu nářků, jak je zle. Opravdu je?

 

Co je zajímavé, že lidem, kteří nadávají na poměry v Česku od rána do večera, zpravidla nevadí tamní politická kultura, Miloše Zemana považují za sympaťáka, co je „jedním z lidu“ a co mají ke zkorumpovaným politikům asi takový vztah, jako někteří lidé z Hostivice k Davidu Rathovi, když ho hájili s tím, že sice je to nejspíš gauner, ale pro Hostivici udělal dost a tak by ho měli nechat na pokoji. Jak je možné, že lidem nevadí všechny ty nacionalistické žvásty, které se linou od politiků typu Jany Bobošíkové? Jak je možné, že populismus jejího či komunistického typu (o víře ve spásu od stran typu VV a jejích dnešních klonů ani nemluvě) tolik lidí považuje za řešení situace, jaká v Česku panuje?

 

Nejspíš dostanu za tenhle článek pořádně vynadáno, že do toho nevidím, když žiji v zahraničí, ale i já mám v Česku rodinu a kamarády, čtu noviny a hlavně – mám srovnání s jinými zeměmi. I kdyby mi nejradši mnozí vzali volební právo s tím, že „nežiješ tu, tak do toho nekecej“, tak se nenechám a kecám. Jsem totiž českým občanem a jako takovému mi záleží na tom, aby země, jíž jsem občanem a kde žije tolik lidí mně blízkých, prosperovala a fungovala dobře. Jenže jak má fungovat dobře, když má tolik lidí tak zkreslené představy o vlastní situaci?

Autor: Andrej Ruščák | pondělí 7.10.2013 9:00 | karma článku: 30,43 | přečteno: 1822x
  • Další články autora

Andrej Ruščák

Babišova snaha o "potravinovou soběstačnost"? Chudoba pro všechny.

V Norsku je z domácí produkce, kvůli protekcionismu, kolem 40 % potravin v supermarketech. Výsledek je oligarchizace celého potravinového řetězce, vyloučení živnostníků a menších firem a totální oligopol v podobě velkých koncernů.

28.5.2020 v 12:36 | Karma: 31,74 | Přečteno: 1837x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Opozice se musí konsolidovat - už je nejvyšší čas

Je nejvyšší čas na konsolidaci opozice. To, že bude pro mnohé demokratické politiky problém odpískat vlastní "samostatný" projekt, není z hlediska budoucnosti naší země podstatné.

10.5.2020 v 17:41 | Karma: 17,96 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Podstata vězení obnažená na kost

Norsko spustilo ve věznici v Haldenu přesně před deseti lety experiment. Ty nejtěžší zločince zavírá do vězení, které je záměrně tak humánní, jak je to jen možné.

20.4.2020 v 22:17 | Karma: 40,24 | Přečteno: 4901x | Diskuse| Politika

Andrej Ruščák

Dnešní maskulinita je do značné míry toxická. Ale tradiční není ani náhodou

Ačkoliv jsem si vědom toho, že fakt, že se o firmě Gillette bude mluvit, je přesně důvod, proč kontroverzní reklamní kampaň rozjeli, otevřeli tím ve společnosti téma, které je potřeba adresovat a rozebrat.

21.1.2019 v 10:07 | Karma: 29,45 | Přečteno: 2640x | Diskuse| Společnost

Andrej Ruščák

Ohrožují nás konzervativci, progresivisté, obě skupiny najednou, nebo snad nikdo?

Jan Moláček publikoval v Aktuálně.cz velmi dobrý text na téma příkopů v naší společnosti a zabývá se tím, které jsou prospěšné a které nikoliv. Pojďme se ovšem podívat na to podstatné – kde se ty příkopy berou.

26.6.2018 v 13:05 | Karma: 27,80 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

  • Počet článků 211
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6414x
Expert na evropské právo (EU a EEA) a evropskou politiku. Odkaz na LinkedIn
Autor analýz o Blízkém Východě na Dedeníku - http://www.dedenik.cz

***


');
//-->

(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga');

ga('create', 'UA-73590340-1', 'auto');
ga('send', 'pageview');