Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Superbič na supertělo

Kdo chce supertělo nemusí na něj používat superbič protože si taky může uhnat superproblém. Nejen pro nastávající jaro a probouzející se supersporťáky...

Začíná nám jaro. To pro ty méně vnímavější, kteří ani nestíhají vnímat svět za oknem. A s jarem nastane odkládání vrstev oblečení. A nebude trvat tak dlouho a nastane druhá vlna "musím se sebou něco do plavek udělat". První vlna proběhla v rámci novoročních předsevzetí. Není lepší si udržovat fyzickou kondici pravidelně, stačí méně než více, ale opravdu pravidelně během celého roku? Než se ve vlnách nárazovitě pokoušet o záchvaty aktivity po vzorech výkonnostních fitness nadšenců? Tedy, nevyhodnoťte si to, jakože nejlepší sport je kafe a dort a kdo nic nedělá, nic nepokazí. Ale není v pohodě ani druhý extrém, rvát se najednou do vyčerpávajících výkonů, ke kterým máte nechuť a samo se práskat superbičem ve snaze o supertělo a superkondičku a hlavně nejvíc superfotky co se budou vyjímat na Instáči. Prostě zakomponujte do svého programu pohyb tak, aby přinášel benefity a eliminoval negativa. Je fajn se u tvorby pohybového rozvrhu ( schválně nepoužívám termín "tréninkový plán", ten využijete, když máte konkrétní cíl) zamyslet nad pár body:

 

Zdravotní stav

Nejdůležitější položka. Asi můžu vynechat, že na několikrát vymknutý kotník nebude nejlepším nápadem se několikrát týdně vrhnout na squash. Spíše mám na mysli aktuální zdravotní stav, třeba při braní antibiotik nechat tělo odpočívat. Vyplavená kyselina mléčná po silovém tréninku den dva předtím se lépe odbourává lehkým kardiem, ale není třeba  to pojmout jako přípravu před maratonem. Bolestivé klouby z běžeckého tréninku není dobrý nápad zkoušet ještě víc rozběhat. Prostě naučit se naslouchat signálům vlastního těla.

Celkově zhodnotit svůj zdravotní stav a v případě pochybností se obrátit na odborníka, buď lékaře, který vás má v péči, anebo existuje sportovní lékař, který není pouze pro vrcholové sportovce, naopak si z center sportovní medicíny můžete odnést výborný obrázek vaší tělesné schránky. Například kapacitu plic v zátěži. 

 

Svůj temperament 

Když jsem vyhraněný introvert a rychle se mi překročí laťka ideálního množství sociálních interakcí, tak mě bude jen stresovat ještě další zatížení ve skupinovém sportování, v prostředí s hlasitou hudbou, na místě kam se musím dopravit přeplněným dopravním prostředkem. "Ideálně" po dni stráveném v rušné kanceláři. Naopak když jsem extravertní povahy a jsem na home office, uvítám skupinové lekce ve fitku a klidně si tam dojedu s přestupem ve špičče přes půl města.

 

Časové možnosti

Nemít čas na sebe a na svoji tělesnou schránku je pouze výmluva. Nebo špatná organizace času a priorit. Nemusí to být dvouhodinový trénink několikrát do týdne, lepší půl hodiny, než vůbec. Mimochodem, do půl hodiny se dá sestavit velice "výživný" trénink.

Pokud jste ranní ptáče, můžete si přivstat a věnovat se pohybu ráno. Je to lepší, než se přihlásit na lekce po práci, po kterých budete mít problém usnout. 

 

Spánek 

Spánek je jedním z nejdůležitějších biologických potřeb. A je třeba ho chránit stejně jako oko v hlavě. Nesnažte se o zkracování spánku na úkor aktivit. Bez dostatečně dlouhého a kvalitního spánku nebudete mít energii nejen na pořádné hýbání se, ale ani na ostatní aktivity. Spánkem se regeneruje a restartuje nejen tělo, i psychika. Pozor na intenzivní sportování ve večerních hodinách, může způsobovat nemožnost usnout. 

 

Věk

Vhodná fyzická aktivita se mění věkem. málokterého teenagera osloví jóga a ve středním věku si možná řeknete, jestli máte zapotřebí mít zlomeniny z fotbalu, který jste hráli od mala. Také může překvapit, že se v jistém věku tělo pomaleji regeneruje než dříve. Není důvod rezignovat, ale chce to sofistikovanější přístup a také nezanedbávat regeneraci. 

 

Říká se, že pohyb je život. Pro mě je pohyb nezbytnou součástí života. Najděte a vylaďte si svojí součást života ke své spokojenosti. A hlavně, naslouchejte svému tělu a starejte se o něj. Lidské tělo při dobré péči vydrží až do smrti. :-)

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alice Havlíčková | středa 15.3.2023 15:52 | karma článku: 8,13 | přečteno: 222x
  • Další články autora

Alice Havlíčková

Výběr PPPostřehů

Poruchy příjmu potravy (PPP) přinášejí ne/veselé situace v běhu všedních dnů. Jestli se v následujícím poznáváte, nebojte se udělat první kroky k tomu, aby se PPPostřehy staly i Vaší ne/vtipnou minulostí.

10.3.2023 v 10:20 | Karma: 5,36 | Přečteno: 200x | Diskuse| Ona

Alice Havlíčková

Poruchy Příjmu Potravy (PPP)

Co charakterizuje poruchy příjmu potravy? Jaké jsou nejčastější druhy? Koho se týkají? Jsou jen o potravě?

8.3.2023 v 11:56 | Karma: 7,57 | Přečteno: 255x | Diskuse| Ona

Alice Havlíčková

Když se z jídla stává nepřítel

Kdy se z jídla stává nepřítel. Jídlo není jen prostředek k utišení hladu. Tak proč ještě jíme? A kdy dochází k problémům?

6.3.2023 v 10:49 | Karma: 9,85 | Přečteno: 408x | Diskuse| Ona

Alice Havlíčková

Jídlo není nepřítel

Proč se ze základní biologické potřeby stává nepřítel? Proč a jak svádíme boje s jídlem, svým tělem a se svojí psychikou.

3.3.2023 v 8:17 | Karma: 11,81 | Přečteno: 418x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Operace Vrbětice: divné náhody a záhady. Jakou roli hrál majitel firmy

10. května 2024

Premium Třetí díl seriálu MF DNES popisuje podivné jednání šéfa firmy Imex Group, Petra Bernatíka, která...

Zavřené školy, letiště i banky. Argentinu zasáhla generální stávka

9. května 2024  22:28

Odbory v Argentině organizují generální stávku. Protestují proti úsporným opatřením a dalším...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 300x
Jsem optimista, introvert, milovnice zvířat a krás života. Věnuji se tématům vztahu k jídlu, poruchám příjmu potravy, seberozvoji. Jak a proč být v souladu sám se sebou, svým tělem, myšlenkami a emocemi. Bližší informace a poradenství: alihakomunikace@gmail.com

 

Seznam rubrik