- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jelikož moc nevařím podle receptů, protože to vyžaduje zkoušení a zdokonalování, hledám v paměti to, co mi tam zůstalo. A to je třeba těsto na piškot.
Vzala jsem 2 vejce, zvážila, oddělila bílky a žloutky, přidala jsem postupně odpovídající hmotnost cukru a utřela ho se žloutky. Z bílků jsem ušlehala sníh a postupně přidávala po lžičkách na střídačku odpovídající množství polohrubé mouky. V mém případě 130 g vajec, cukru i mouky. S pomocí šlehače je to práce jednoduchá a může se to hned dát do formy.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě (do 180 st.) a odhadem tak půl hodinky. Pro jistotu zkouším špejlí a taky koukám na barvu. Hotový se nechá vystydnout a pak překrojí v půlce.
Vzpomínám na to, jak jsem chodila na praxi do hotelové cukrárny a tam se s dorty zacházelo celkem bez obav. Překrojil se jednou, dvakrát, vznikly z toho 3 vrstvy a nikdy se nic nestalo ani neroztrhlo. Ale doma se vždy bojím, aby to ve finále byl opravdu dort a neutrhla jsem si ostudu. Tenhle malý se ale nakonec povedl, tak už jen krém.
V misce jsem jen ušlehala šlehačku, pak přidala měkký tvaroh a takový prášek, který se jen vysype a vše se krásně spojí a ochutí. Objevila jsem ho mezi potřebami k pečení v běžném obchodě, jmenuje se „Jahodová smetanová náplň“. Využila jsem to již dříve při pečení rolády a všem to moc chutnalo. Dort se namazal krémem uprostřed i navrchu a pak už jen ozdobil ovocem.
Další články autora |
Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...