Piškotový jahodový dortík

Dnes pro změnu něco sladkého. Já vím, kdo hubne vánoční kila, mě nepochválí, tohle bude demotivující.

Jelikož moc nevařím podle receptů, protože to vyžaduje zkoušení a zdokonalování, hledám v paměti to, co mi tam zůstalo. A to je třeba těsto na piškot.

Vzala jsem 2 vejce, zvážila, oddělila bílky a žloutky, přidala jsem postupně odpovídající hmotnost cukru a utřela ho se žloutky. Z bílků jsem ušlehala sníh a postupně přidávala po lžičkách na střídačku odpovídající množství polohrubé mouky. V mém případě 130 g vajec, cukru i mouky. S pomocí šlehače je to práce jednoduchá a může se to hned dát do formy.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě (do 180 st.) a odhadem tak půl hodinky. Pro jistotu zkouším špejlí a taky koukám na barvu. Hotový se nechá vystydnout a pak překrojí v půlce.

Vzpomínám na to, jak jsem chodila na praxi do hotelové cukrárny a tam se s dorty zacházelo celkem bez obav. Překrojil se jednou, dvakrát, vznikly z toho 3 vrstvy a nikdy se nic nestalo ani neroztrhlo. Ale doma se vždy bojím, aby to ve finále byl opravdu dort a neutrhla jsem si ostudu. Tenhle malý se ale nakonec povedl, tak už jen krém.

V misce jsem jen ušlehala šlehačku, pak přidala měkký tvaroh a takový prášek, který se jen vysype a vše se krásně spojí a ochutí. Objevila jsem ho mezi potřebami k pečení v běžném obchodě, jmenuje se „Jahodová smetanová náplň“. Využila jsem to již dříve při pečení rolády a všem to moc chutnalo. Dort se namazal krémem uprostřed i navrchu a pak už jen ozdobil ovocem.

 

Roláda s jahodami

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Alice Barešová | čtvrtek 10.3.2022 8:23 | karma článku: 8,76 | přečteno: 188x
  • Další články autora

Alice Barešová

Mrkvové řezy

24.2.2024 v 18:35 | Karma: 13,63

Alice Barešová

Na co při tom ženy myslí

8.2.2024 v 8:16 | Karma: 17,35

Alice Barešová

Čas pro sebe

4.2.2024 v 11:42 | Karma: 10,94

Alice Barešová

Nezvaní hosté

21.1.2024 v 13:55 | Karma: 12,72

Alice Barešová

Tři na jednom pokoji

6.1.2024 v 16:25 | Karma: 23,10