Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praktická lekce australštiny pro začátečníky … se vším všudy.

Nedávno obletěla svět zpráva, že Austrálie je nejlepší zemí světa k životu. No, aby taky ne, když je to sem taková dálka!

Tím samozřejmě vzrostla touha mnoha lidí zkusit tady štěstí. Nás Čechů je tu už tak požehnaně, tak proč ne. Ale pozor, být Ozíkem není jen tak jednoduché. Zdejší etiketa je stejně originální a tak trošku exotická jako svůdná Kylie anebo nezaměnitelná Vegemite – buď ji milujete nebo od srdce nenávidíte. A proto, než začnete balit kufry, není na škodu si osvěžit základy Ozíčtiny. Jo, počkejte, vy jste si mysleli, že se tu domluvíte anglicky? Oj joj joj!

Ale netřeba ztrácet hlavu. To snadno napravíme a můžeme začít hned. Asi nejvíc se vám budou hodit slovíčka ... no worries (něco jako: to je v pohodě, to chce klid) jsou to první slova, která uslyšíte ještě na letišti, anebo možná už v letadle, pokud poletíte s Qantas. Tak a máte za sebou vlastně první lekci ozíčtiny. A jestli chcete, klidně i poslední. Víc až zas tak není třeba umět. No vidíte, jak nám to šlo. Ace!

Pro mírně pokročilé, můžeme v druhé lekci se soustředit na správné oslovování převážné většiny zdejší populace. Ne, tady se ani nevyká, ani netyká ani neoniká. Dokonce se ani není třeba vyptávat na jméno toho druhého. Správné oslovení je mate.  A k správné výslovnosti mej- se nejrychleji dopracujete, pokud do sebe z nejbližšího esky na ex hodíte tallie, tinny, stubby anebo rovnou celej slab XXXX, které koupíte hned za rohem v bottleo. To nám to jde. Awesome! 

Takže, abychom to shrnuli. Je jedno, jestli mluvíte s taxikářem nebo policajtem, anebo vás pozvali na vaši první barbie. Pokud budete mít to štěstí a vaše navigace vás do místa oslavy opravdu přiveze (ono to taky může být někde ve woop woop, což je něco jako naše Prčice a hledá se to fakt dost těžko. Tady je to totiž samý Koo Wee Rup, Boing Boing, Woolloomooloo, Waga Waga, Won Wron, Wee Waa, Woy Woy, Baw Baw anebo pak Liverpool, Cambridge, Hastings, Euston, Epping nebo Newcastle, takže se nejednomu z takových názvů pěkně zatočí hlava. A což teprve navigace.)...

Kde jsem to byla?

Jo, až teda přijedete svým ute na tu barbie, nemusíte se vyptávat, kde je Ken, stačí když s sebou přineste nějaký snags a ještě ve dveřích zaburácíte Ow-yah-goin (jen tak mezi námi děvčaty, pokud nejdete na návštěvu do domu důchodců, tak na G´day ala Krokodýl Dundee zapomeňte).

A pak, až budete svým kámošům něco zajímavého vyprávět, je jedno jestli je Ozie, Tassie, Kiwi, Pom anebo Yankie, strčte si do pusy aspoň dva bonpary a prostě se za každou cenu snažte každé slovo nějak zkrátit a udělat zajímavějším buď přilepením koncovky –o , -í  nebo –y anebo spolknutím první a poslední slabiky anebo kombinací všeho uvedeného. No, a máte vyhráno. Ave-ago, mej!

To potom takový obyčejný nákup zeleniny v samošce může znít nějak takto: A-wen-to woolís dis arvo an they had no avos again.

A o čem se tady s vašema mej-s, viz. druhá lekce, bavit? No, všechno je odsud pěkně daleko, o Evropě toho moc neví, každý nový film sem trvá o dva měsíce dýl, než přijde do kin, takže cokoliv je exotika, nové a neznámé. Jelikož tu každý aktivně provozuje alespoň jeden sport, nezahanbíte se ani povídáním o ledním hokeji (no, o hokeji možná zrovna ne).  Třeba se můžete začít vyptávat, proč Flinders nevymyslel pro Austrálii nějaké kratší jméno. Většina jí stejně jinak než Straya neřekne. 

Ale pro inspiraci přidávám úžasné video s dokonalým Dylan Moran, to jen abyste se nechali inspirovat o čem se možná za žádnou cenu NEbavit. Ne, vážně!

 

Zaručený úspěch na party také sklidíte, pokud nějak svedete diskuzi na počasí. Pokud totiž teplota venku klesne pod 20OC mám vyzkoušené si nerudně stěžovat, jaká je venku zima, vytáhnout rukavice a zimní oblečení (ne, vážně!) a jako na Severním (pardón na Jižním) pólu se klepat zimou a pronést it-s frikkin frízin. Své milované thongs ovšem z nohy nesundám. Ty až ve 30 0C vedru vyměním za uggies a mikroskopické bikiny (ehm ehm).

Pak už jen stačí na sebe hodit smugglers, cozzies, swimmers, bathers, trunks a sunnies a můžeme se jít všichni smažit. Teda, pokud se vám někde po cestě neztratil kufr. Taky byste mohli dopadnout, jako tento strýček Příhoda. 

 

Ale co se dá dělat. Austrálie je země zaslíbená a všechno je tu možné, i když vám někde ztratí kufr. Takže určitě přijďte, nebo nám sem někoho pošlete. Jsou tady na to zvyklí ... můžete tady totiž dokonce i nechtěně přijít o život. 

 

 

Šťastnou cestu.

 

Zdroj fotografie: Fotku Vegemite jsem si vypůjčila někde od někoho z Facebůku. A Dundýho vyhledal strýček Gůgl. Díky. 

Autor: Alexandra Synac | úterý 5.11.2013 9:11 | karma článku: 28,59 | přečteno: 5879x
  • Další články autora

Alexandra Synac

Vypadá to jako špína. Chutná to jako špína. Není to špína.

Po cestě domů je už úplná tma. Elektřina je zde na ostrovech jen zřídka. Tady je opravdu tma taková, že si nevidím ani na vlastní dlaň před obličejem. Svítí jen hvězdy a malý srpek měsíce se krčí někde za mraky. Začíná zlehka poprchat. Vzduch je ale i nadále teplý, těžký a něžné kapky vody příjemně chladí. Nastavuji jím obličej a chce se mi křičet radostí z toho, kolik úžasných věcí jsem dneska zažila.

5.3.2015 v 5:03 | Karma: 25,78 | Přečteno: 3021x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Proč je Uluru červené?

Taky vás někdy zajímalo proč je Uluru vlastně červené? A proč se v tolika průvodcích a novinách pořád dokola a dokola píše ten samý blábol, že Uluru je největší monolit na světě, který .... blá blá blá ...? Pořád mě šokuje mě, jak jednoduché je ještě v dnešním světě zmást nějakou hloupostí masy lidí po celém světě. Očividně stačí něco otisknout pod věrohodnou značkou a všechny průvodce, cestovky a webové stránky to budou donekonečna kopírovat.

25.2.2015 v 20:15 | Karma: 19,55 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Tisíc barev Uluru - obrazem

Kdybyste mě paličkou na maso klepli, tak vám nepovím, proč jsem pořád dokola a dokola fotila jednu a tu samou ́věc ́. Fakt nevím. Stál tam, jako neviditelná prostitutka, co z ní nikdo nemůže strhnout oči, přestože na ní vlastně nic k vidění není. Při našem cyklo-výletě okolo Uluru jsem nasbírala neuvěřitelné kvantum fotek. A když jsem se probírala tím množstvím, došlo mi, že se to tam hemžilo barvami víc, než na Michelangelově zástěře. Posuďte sami.

11.2.2015 v 10:10 | Karma: 25,57 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Fotoblogy

Alexandra Synac

S kolem kolem Uluru. Lepší než ho vylézt

Ráno se nám ze stanu lezlo poněkud obtížněji. Zamrzl nám zip na stanu a bylo potřeba ho několika trhavými pohyby rozmrazit. Vystrčila jsem hlavu ven skrz škvír v chlopni a za krk pod mikinu mi spadlo pár malých kousíčků ledu. Není čas na výbavu, jak by řekl Velký Hálí, východ slunce na nikoho nečeká.

10.2.2015 v 10:24 | Karma: 23,74 | Přečteno: 1880x | Diskuse| Cestování

Alexandra Synac

Zimní postelová terapie přežití po australsku

Zima je vypečené období. Zima má asi to jediné štěstí, že by bez ní nebylo jaro a léto; ... Že bychom bez ní ohrnovali nos nad teplem, modrou oblohou, světlem, jarním deštěm anebo čerstvým poupětem.

27.1.2015 v 11:54 | Karma: 21,17 | Přečteno: 854x | Diskuse| Fotoblogy
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Bitva o Kolumbijskou univerzitu. Policie udeřila na zabarikádované studenty

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2572x
srdcem z jižní Moravy; duší v Kanadě; doma ve West Yorkshire; momentálně u protinožců; snící o chaloupce ve Švýcarských Alpách; naivně zamilovaná do krásné Polynésie. Zkrátka na cestě.

https://www.instagram.com/ardna_xella/