Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se z muže vyrábí Emoční Kastrát

Citlivý chlap. Co Vás napadne jako první, když tyhle slova vidíte nebo uslyšíte? Co si o daném chlapovi pomyslíte, když se dozvíte, že je citlivý?

 Mnozí nic hezkého, napadne je slaboch a chudák, který to nikam nedotáhne. Celá naše společnost vytváří kult necitlivého muže – emočního kastráta. Kult výkonnosti, kde na city, citlivost a prožívání u chlapů není čas. Je tu přece tolik důležitějších věcí, kterých musí dosáhnout a kde city jen překáží. Skvělé známky, skvělé vzdělání, skvělá práce a mzda, skvělá postava – prostě jen ty nejlepší výsledky a výkony.

 

Jak to celé vzniká?

 

Když se procházím nebo cestuji po Čechách, až moc často jsem svědkem jevu, který malé chlapce nenápadně, ale nemilosrdně kastruje. Kastruje jejich schopnost prožívat a být ve spojení sám se sebou. Kastruje jejich schopnost být přímý, otevřený a milující. Kastruje jejich schopnost se otevřeně beze strachu projevovat. Zbavuje je jejich mužské síly a zasévá do nich mindráky.

 

Ukázněné maminky a tatínkové, babičky a dědečkové cíleně utlumují (rozumějte vychovávají) projevy svých synků a snad ani netuší, jaké peklo jim tím připravují. Klučina v parku běhá a radostně pokřikuje. Reakce? Uklidni se a nech toho. Klučina nesouhlasí nebo se vzteká? Uklidni se a nech toho. Klučina brečí? Uklidni se a nech toho. Klučina je hlasitější než si rodiče usmyslí? Uklidni se a nech toho. Buď poslušný a hodný.

 

Musím se změnit, jinak mě nepřijmou

 

Jak si to hoch interpretuje? Nemohu si dovolit být přirozený a svobodně se projevovat. Nemají mě s těmito projevy rádi. Takhle nejsem a nebudu přijatý. Musím se změnit a přijatý budu. A tak to udělá. Uklidní se a nechá toho. Následky jsou devastující.

 

Chybějící sebeláska, odmítnutí sebe sama a svých citů, malá sebedůvěra a sebevědomí, pocit nedostatečnosti, deprese a úzkosti. Z kluků vyrůstají uzavření chlapi bez bohatého vnitřního prožívání. Chlapi odříznutí sami od sebe, chladní k sobě i k ostatním. Chlapi navyklí na bezmoc a omezený život. Chlapi zvyklí se neprojevovat. Sebekritičtí chlapi plní nejistoty a pochyb. Bojácní chlapi bez koulí a bez srdce.

 

Jak se Honza osvobodil

 

Stejný příběh jako u Honzy. Honza byl velmi milý a úspěšný klient, který přišel s tím, že chce pomoci  odbourat blok při seznamování a posílit sebevědomí. Pamatuji si, jak za mnou přišel na úvodní sezení, usadil se na křeslo a omluvil se –  začal si mazat ukazováček a palec mastičkou. Nedalo mi to a zeptal jsem se, co se stalo. Honza bez mrknutí oka začal líčit, jak se spálil o hrnec, když cedil vařící těstoviny. Prostě chytl hrnec do ruky a držel, dokud nebylo vše hotovo.

 

Proč jste hrnec nepoložil, když to začalo bolet a pálit? Zadíval se na mě s lehce nechápavým výrazem a řekl mi památnou větu – no přece to vydržím, ne? Ještě chvíli jsme se o tom bavili, než si Honza uvědomil, jak moc necitlivý k sobě je – nejen při vaření. V osobním i pracovním životě. Jak moc je v životě zvyklý to nepříjemné vydržet, i když je to zcela zbytečné. Jako malý kluk se naučil sám sebe potlačovat tak dokonale, že i pitomé špagety byly důležitější než on. 

 

Když pukne brnění, začíná život

 

Když si to uvědomil, rozbrečel se. Byl to pláč velké úlevy, úplně jsem cítil jak v něm puklo velké omezující brnění a v podobě slz ho opouštělo. Začal ze sebe vypouštět to, co v něm bylo po léta pečlivě udusáno. Co následovalo, byl postupný, leč zcela zásadní osobní přerod, cesta k sobě, cesta k vnitřnímu chlapovi, bojovníkovi.

 

Počátek objevování svojí přirozenosti, objevování svobody a vlastní síly. Byla radost celý proces sledovat a být mu nápomocen. Najednou bylo mnohem lehčí kráčet světem s otevřeným hledím. Beze strachu a pochyb sám o sobě. Sebevědomí narostlo. Otevřel se světu a ženy se otevřely jemu. 

 

V ulitě Vás štěstí nepotká

 

Jak jste spokojeni se svým prožíváním, otevřeností a autenticitou Vy? Pokud ne – vylezte z ulity a změňte to. Honza se vydal na cestu, na kterou by se měl vydat každý chlap, který se chce osvobodit od omezujících bloků. Každý, kdo chce být nejen bojovník, ale i milovník. Každý, kdo se chce přestat vědomě či podvědomě potlačovat. Každý, kdo si chce dovolit cítit sám sebe, cítit svou ženu i děti, cítit a vnímat svět jako jedno velké pulzující místo plné života a radosti. Každý, kdo chce v sobě cítit tu hřejivou sílu, která slouží nejen jemu, ale i blízkým. Každý, kdo chce žít naplno, ne pouze přežívat.

Autor: Aleš Vavřinec | úterý 28.2.2017 9:25 | karma článku: 31,08 | přečteno: 5518x
  • Další články autora

Aleš Vavřinec

Osvobození mužské síly

Nějakou dobu jsem teď pracoval s jedním mužem a chtěl bych dnes část jeho příběhu s jeho svolením převyprávět. Celý život ho provázel pocit takové zvláštní úzkosti. Nebyla akutní nebo intenzivní, spíše nenápadná, ale zato ...

14.2.2022 v 7:10 | Karma: 9,50 | Přečteno: 408x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Muži pod tlakem

U nás doma jsme se nedávno dostali z fáze Dinosauři do fáze Vláčky a tak se po bytě pohybujeme nanejvýš opatrně, abychom náhodou nešlápli na hustou železniční síť kolejí a nebyli jsme pokáráni od syna ...

12.2.2022 v 6:15 | Karma: 8,11 | Přečteno: 442x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Už nemusím být silný muž

Byla to moje první potní chýše. Nahý jsem se tiskl ke studené zemi a snažil se narůstající vedro vydržet. Při třetím kole jsem už mohl jen zhluboka dýchat a modlit se. Moje mysl se upínala k jedinému – kdy už tenhle horoucí ...

4.2.2022 v 13:23 | Karma: 9,22 | Přečteno: 283x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Proč už nejsem zachránce žen

Byl jsem vynikající lovec žen. Hlavně těch raněných. Měl jsem na ně čuch. Mezi 50 bych si s neochvějnou jistotou vždycky vybral tu nejvíce „rozbitou“ a jen s ní bych zatoužil tvořit láskyplný a harmonický vztah.

2.2.2022 v 16:11 | Karma: 17,73 | Přečteno: 785x | Diskuse| Společnost

Aleš Vavřinec

Udělat tlustou čáru za minulostí nefunguje

Čas od času při hovoru s lidmi slyším radu “udělej za minulostí tlustou čáru a jdi dál”. Jednoduchá a líbivá rada, bohužel nejen totálně nefunkční, často dost škodlivá, protože lidi (pod)vědomě nabádá k sebe-potlačení, popření ...

25.1.2022 v 16:38 | Karma: 12,98 | Přečteno: 422x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Z Kolumbie pašoval tašku plnou kokainu, v Praze na letišti ho zadrželi celníci

2. května 2024  10:32

Na konci minulého týdne zadrželi celníci na pražském Letišti Václava Havla cizince, který měl ve...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 48 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23,  aktualizováno  10:28

Nejméně 48 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20,  aktualizováno  10:24

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 977x
Vedu muže k jejich vnitřní síle a smyslu života. Individuálně i skupinově. Tvořím videa a podcasty - vzmuz.se

alesismail.cz

 

 

Seznam rubrik