Odboráři by si měli hledat nového bosse

Bylo to za třicet stříbrných, nebo za trafiku? Hrála se s voliči komedie už od počátku, nebo se kšeft uzavřel až když se zjistilo, že vlastní ambice zůstanou nenaplněné.

I takové myšlenky proletěly nejspíše mnoha lidem hlavou po oznámení pana Středuly, že se vzdává své kandidatury na prezidentskou funkci. Byl to logický krok, napadne jiné. Preference stály za starou belu, a tak pan Středula hodil ručník do ringu a podpořil kandidátku, která byla jeho srdci nejblíže. No, ale tuto variantu provází pochyby. Panu Středulovi sbírali podpisy levicoví aktivisté, pan Středula se pasoval do role jediného levicového kandidáta a teď nám oznámí, že v souboji o hrad podpoří neoliberální ekonomku paní Nerudovou, obdivovatelku klausovy ekonomické transformace. Pro levicového voliče dosti překvapivé, ale pro toho, kdo dlouhodobě sleduje prezidentkou kampaň, to zas tak překvapivé být nemusí.

 Totiž již dříve pan Středula prohlásil, že pokud on nepostoupí do druhého kola, tak vyzve k podpoře pana Fišera, tedy pokud se on do druhého kola probojuje. Dát svou podporu zástupci liberální pravice, či neoliberální ekonomce toť od člověka, který údajně bojuje za práva těch, které drží pravicoví liberálové obrazně pod krkem je poněkud unikum. Pokud podobně uvažují i ostatní odboroví předáci, tak se není čemu divit, že to s odbory jde od devíti k pěti, že pracující mají svých odborových šéfů už plné zuby, což dali jasně najevo svým bojkotem zpackané odborářské demonstrace.

Když už jsme u té zpackané demonstrace, tak právě zde můžeme nalézt počátek pádu nadějí odborového šéfa na prezidentský post. Zatímco „vlastenci“ mobilizovali masy, tak odboráři místo toho, aby vyšli do ulic a oslovili pracující schůzovali, vydávali prohlášení a nenaskočili tak na protestní vlnu, která se zvedla po skokovém zdražení energií, po růstu cen potravin a dalších základních životních potřeb. A tady napadne člověka další konspirační teorie. Nehrál pan Středula divadlo pro voliče již v této době? Neměl záměr prodat své hlasy již tehdy? Nebyl již tenkrát koupený? Když bych parafrázoval klasika – úkol mohl znít jasně, Babiš se nesmí dostat na hrad a je tedy potřeba vytvořit zde nějakou alternativu, která mu odčerpá hlasy. Konspirační teorie? No možná, ale možná také ne.

Je smutné, že levice nedokázala vygenerovat nějakou charismatickou osobnost, která by byla schopna oslovit velkou část naší veřejnosti, která by na hradě prezentovala obyčejné lidi, a ne zájmy mocenských a podnikatelských skupin, které stojí za většinou zbývajících kandidátů. Současná volba, ať již dopadne jakkoliv, nám rozhodně nepřinese prezidenta, který by lidi spojoval, který bude hájit zájmy těch pověstných dolních deseti miliónu a ne své, či jiných zákulisních hráčů, kteří mu na hrad pomohli. Lidé budou volit menší zlo, nebo nepůjdou k volbám vůbec a bude to i důsledek falešné hry pana Středuly. Pokud mají odbory ještě nějaký pud sebezáchovy tak svého nynějšího šéfa vymění co nejdříve za někoho razantnějšího, za někoho, kdo nehraje své hry v zákulisí, ale pěkně na rovinu.

Autor: Aleš Merta | pondělí 9.1.2023 17:43 | karma článku: 22,48 | přečteno: 587x