Lhát se nemá, pane premiére

Že politici často spoléhají na krátkou paměť voličů není nic nového, ale sem tam se najde nějaký šťoural, který jim jejich sliby, či lživé výroky připomene.

Nebyl jsem asi sám, kdo sledoval tiskovou konferenci našeho pana premiéra Babiše, po jeho setkání s americkým prezidentem Trumpem v Bílém domě. Řeč přišla i na nákup víceúčelových vrtulníků pro naši armádu, kdy náš pan premiér na otázku, zda tyto vrtulníky nakoupíme v USA, odpověděl, že bude osloveno cirka pět výrobců, a to nejen ze Spojených států, a že důležitým kritériem pro konečný výběr bude i cena. Neuplynul ani měsíc, a čtenáři si mohli v sobotním Právu přečíst rozhovor s náměstkem ministra obrany Landovským, který se vyjádřil v tom smyslu, že již je rozhodnuto o nákupu vrtulníků v USA. Je zřejmé, že rozhodnutí padlo již při Babišově návštěvě ve Spojených státech a že Babiš tedy na tiskové konferenci vědomě lhal. Pan Landovský nákup vrtulníků v USA zdůvodnil opravdu zajímavým argumentem, když řekl, že americké vrtulníky koupíme proto, že jsme v USA již dlouho nic nekoupili.

Dodnes jsem si myslel, že se při nákupech hledí zejména na poměr cena – užitná hodnota, ale je zřejmé, že někdy musí jít racionální rozhodnutí stranou a hlavní housle hraje politika. Nevím, jestli zakázka pro amerického výrobce má být cenou za hodinové přijetí Andreje Babiše v Bílém domě, nebo či to má být výpalné, které platíme Spojeným státům za ochranu, ale jsem docela zvědav, zda tento obchod nenapadne nikdo u českých soudů. Jak se totiž v minulosti proslechlo, tak evropští výrobci byli schopni dodat požadované stroje za výhodnější ceny a měli tedy velké šance uspět v transparentním výběrovém řízení. Možná, že se současní politici už poučili z chyb svých předchůdců a celou věc zaonačí tak, aby neskončili jako oni před soudem, ale zcela se tomuto riziku asi nevyhnou. Ať již to dopadne jakkoliv, tak lidé by měli mít na paměti, že pán premiér je schopen je obalamutit v přímém přenosu, což mu na důvěryhodnosti asi moc nepřidá, ale také zřejmě ani moc neuškodí.

O nákupu vrtulníků také zde: https://alesmerta.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=701709

Autor: Aleš Merta | úterý 19.3.2019 12:53 | karma článku: 19,70 | přečteno: 633x