Kritika Izraele = antisemitismus

Podpora Palestinců = podpoře terorismu. Alespoň tak nějak, v rámci našeho veřejného prostoru, rezonují většinové názory na izraelsko – palestinský konflikt.

Tak jednoznačnou podporu, jako u nás, nemá stát Izrael snad nikde v Evropě, i když v minulých dnech se mu dostalo podpory i od rakouského kancléře a slovinského prezidenta. Česká výjimečnost je zajímavá zejména tím, že podporu, prakticky jakýmkoli krokům izraelské vlády, vyjadřuje nejen náš prezident, naše vláda, značná část poslanců a senátorů, ale i většina novinářů, blogerů i občanů, kteří se tak trochu zajímají o politiku. Pochybuji, že je to tím, že by tito lidé získali náklonost k Židům četbou Olbrachta, nebo byli zděšeni hrůzami Holokaustu, ale spíše si myslím, že za tím je odpor k Arabům a islámu, jenž jsou často stavěni do role protivníků naší křesťansko – židovské civilizace. Právě Izrael je pro mnohé takovou výspou naší civilizace na Blízkém východě, a jeho kritika, a to i oprávněná, se prostě u nás, přinejmenším, nenosí a může vést i k verbálním útokům, což se stalo i našemu bývalému ministru zahraničí Schwarzenbergovi, když kritizoval Trumpův blízkovýchodní plán, jenž přirovnal ke snaze zavádět režim apartheidu v Izraeli, nebo nedávno blogerovi Vítu Hassanovi, který zveřejnil fotoreportáž z nedávných pražských demonstrací.

 Souhlasím, že Izraeli patří obdiv za to, že si dovedl zachovat samostatnost přes neustálé útoky svých arabských sousedů, že dokázal vybudovat moderní stát se silnou ekonomikou a armádou, ale to by přece nemělo znamenat, že automaticky budeme zavírat oči i před jeho „hříšky“, kterých se dopouštěl a dopouští. Bezvýhradní obhájci Izraele budou nejspíše argumentovat tím, že „hříšky“ jako výstavba osad na okupovaných územích, vystěhovávání Palestinců z jejich domovů, či uzurpaci si práva na vytyčování hranic dle vlastní úvahy jsou ničím proti palestinskému terorismu. Jde tu však vždy jen o obyčejný terorismus, nebo je to spíše asymetrická válka, ve které nejde Palestincům, respektive nyní Hamásu, ani tak o způsobení velkých materiální a lidských ztrát Izraeli, na což prostě ani nemá, ale jako spíše o ukázku akceschopnosti Palestinců a jejich vůli vytrvat v boji za vlastní stát.

Jednání o samostatné Palestině jsou však hudbou budoucnosti a současnosti by mělo platit, že je rozumnější zdržet se kategorických soudů, emočních výlevů a zejména pak nepropadat klišé, která jsem uvedl v titulku a perexu. Tato klišé jsou totiž stejně hloupá jako např. ty, které nám podsouvají, že každý kdo nesouhlasí s migrací je hned rasista, či xenofob, nebo ten, kdo není striktně proti ní, musí být okamžitě neomarxistou.     

Zdroje:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/donald-trump-plan-izrael-palestina-karel-schwarzenberg/r~1c5290bc588211ea8c1d0cc47ab5f122/

https://hassan.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=770696   

Autor: Aleš Merta | úterý 18.5.2021 14:06 | karma článku: 19,63 | přečteno: 560x