Ideální doba pro dostavbu Dukovan, či Temelína

Ten titulek zní v dnešní, „zelené“ době asi poněkud provokativně, ale ač jsem byl dlouho k budoucnosti jádra skeptický, tak nyní jsem změnil názor.

Rozhodnutí vlády o dostavbě Dukovan, či Temelína bylo vždy oddalováno z důvodu nejisté rentability takového kroku. Ceny elektrické energie však začaly růst, a jak se zdá, tak tento trend je pravděpodobně dlouhodobý. Příčinnou je zvyšování cen emisních povolenek a tedy snaha o omezování používání fosilních paliv k výrobě elektrické energie a plány na odstavení jaderných bloků v sousedním Německu do roku 2022. Německý ambiciózní plán na přechod k „zeleným“ energiím ovšem nemíchá s cenami za elektřinu jen v Německu, ale i v celém regionu a tudíž se bytostně dotýká i České republiky. Kromě jaderných elektráren, které produkují asi 13% německé elektřiny, totiž Němci plánují i ukončení její výroby v uhelných elektrárnách, které vyrábí 42% jejich elektrické energie, tedy suma sumárum Němci přijdou o 55% své výrobní kapacity, kterou musí nějak nahradit.

 Tvrdohlavost s jakou Němci hájí dostavbu plynovodu Nord Stream je vedena právě nutností dovést dostatečné množství plynu, který by se spolu s obnovitelnými zdroji energie měl stát hlavní součástí německého energetického mixu. Pěkná vize, která má v současnosti bohužel jisté slabiny. Pokud si odmyslíme obrovské částky, které již dnes Němci vynakládají na podporu obnovitelných zdrojů a v budoucnu budou muset vynakládat jako odškodné pro současné výrobce elektřiny z uhlí, tak tu jsou i významné překážky technického rázu, který jejich projekt zpochybňují.

Co to znamená pro nás? Jak již jsem uvedl, tak i náš trh s elektrickou energií částečně kopíruje ceny tvořené na komoditní burze v Lipsku a tedy i nás pravděpodobně bohužel čeká její růst. I u nás se mluví o útlumu výroby elektřiny v uhelných elektrárnách a tedy i my se budeme nuceni podívat, čím toto fosilní palivo nahradit. Nemůžeme využívat energii moře, nemůžeme stavět větrné parky v mořských šelfech, neležíme na Sahaře, kde slunce svítí celý bílý den. Pokud tedy nechceme naší ornou půdu zastavět solárními panely a naše hory zohyzdit větrníky, tak nevidím v současné době jinou možnost, než přiklonit se k jádru.

Výstavba jaderných bloků je jistě nákladný a zdlouhavý projekt, ale pokud si mohu dovolit trochu prognózovat, tak při brzkém zahájení jejich staveb by se dokončení dalo stihnout právě do doby, kdy v Německu přestanou spalovat v elektrárnách uhlí a kdy tedy po elektřině stoupne enormně poptávka. Tím nechci naznačit, že by takto vyrobená elektřina měla jít na export, ale měla by pomáhat udržet rozumnou cenu pro naše spotřebitele. K tomu je nutné, aby nově postavené zdroje elektřiny vlastnil 100% stát, protože jen tak se lze vyhnout sporům s menšinovými vlastníky ČEZu. Naše sázka na jádro by sice nebyla ideálním řešením, ale pro nás je v současnosti tím z nejméně špatných.

Zdroje: https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/nemecko-rusi-jadro-elektrina-u-nas-zdrazi-40309204

           https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/elektrina-zdrazuje-nejrychleji-od-roku-2009-i-kvuli-      nemecku-40272346

Autor: Aleš Merta | úterý 14.1.2020 12:13 | karma článku: 26,13 | přečteno: 638x