Furt, že máme šetřit, ale tady se vyhazuje z oken

Snižte si pokojovou teplotu, oblečte si dva svetry, natáhněte si kulicha a podívejte se, jestli nesvítíte někde zbytečně.

Takových rad jsme za poslední měsíce dostali bezpočet a jako spořádaní občané se jich také držíme, vždyť podpora naší dobrotivé vlády, naší ekonomiky je pro každého uvědomělého jedince jistě prioritou. Nebo to šeření nebude až tak tou loajalitou k naší vládě a ve víře ve správnost jejich rad a doporučení, ale prostě tím, že nám došly složenky za energie, které patří k nejdražším v Evropě, které nám ruinují rodinné rozpočty? No, každý to má holt asi jinak, ale šetří všichni. Od rodin, obcí, a dokonce prý i státní úřady přiškrtily kohoutky ústředního topení. Ovšem zatímco šetříme, šetříme korunky, tak nám milióny mizí v nenávratnu. Kde, ptáte se. No, ono by se toho dalo asi najít více, ale já vás chci upozornit na plýtvání, které vypukne ze soboty na neděli, kdy nám opět začne platit letní čas.

Ano, zase budeme vstávat o hodinu spíše, což v reálu znamená, že ti co chodí do práce na šest hodin budou opět vstávat do tmy a ranní rutinu budou muset absolvovat při rožnutých světlech, samozřejmě těch úsporných. Ovšem svítit se nebude jen doma, ale rozzáří se i tovární haly a jiná pracoviště, kde se jede ještě postaru. Doufám, že i obce nechají svítit pouliční osvětlení o tu hodinku déle, aby nám pracující cestou do práce nezabloudili. Chápu, že takhle po staru jede jen část naší ekonomiky, že těm co chodí do práce později je změna času šum a fuk, ale v rámci šetření s elektrickou energií je stanovení začátku platnosti letního času na konec března poněkud kontraproduktivní. Osobně bych letní čas úplně zrušil, ale spokojil bych se i s jeho zkrácením o měsíc na jaře a měsíc na podzim. Pak už je světlo, byly by tady úspory elektrické energie a organismus pracujících by dostal menší šok. No nestálo by to za to? Ovšem možná je ten můj úsporný plán poněkud naivní a více nápaditý je ten od paní Pekarové, ale nejsem odborník přes zelené úspory ani vládní politik, a tak mě snad lidičky tu naivitu odpustíte.     

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Aleš Merta | čtvrtek 23.3.2023 7:01 | karma článku: 43,07 | přečteno: 7595x