Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fake news na blogu iDNES.cz

To, že se někteří blogeři snaží do svých blogů propašovat zjevné dezinformace není novinkou, ale to, že administrátoři blogu tolerují fake news přímo v titulcích je už poněkud za hranou.

V úterý 27. 10. 2020 byly na blogu iDNES zveřejněny dva články a to od pana Flašky s titulkem – U SPD a KSČM jde politika nad životy našich lidí a od pana Zieglera s titulkem – Americké lékaře nechceme aneb vlastizrada KSČM a SPD. V těchto článcích např. pan Flaška tvrdí, že proti návrhu o povolení příjezdu zahraničních lékařů, zejména z NATO a EU se staví právě tyto strany a pan Ziegler např. zmiňuje, že nesouhlas s misí amerických lékařů ze strany komunistů a okamurovců je urážkou českých zdravotníků a v perexu dokonce jejich jednání označuje za těžký zločin.

Jak je vidět již z výše napsaného, tak oba autoři komentovali postoj zmiňovaných stran k projednávání vládního návrhu na vyslovení souhlasu k pobytu až 300 zahraničních vojenských zdravotníků v Česku pro zvládání pandemie covid-19. Byly ovšem jejich komentáře pravdivé, nebo v nich byly lži, které měly tyto strany poškodit? Nebudu se zabývat postojem SPD k uvedenému zákonu, ale pokusím se vysvětlit postoj KSČM, který pan Ziegler dokonce označil za vlastizrádný. Vycházet lze z prohlášení nejvyšších představitelů KSČM na tiskové konferenci věnované částečně i projednávání tohoto zákona[1] a vystoupení komunistických poslanců v rozpravě o tomto zákoně v PS ze dne 27. 10. 2020 a z jejich hlasování o přijetí tohoto zákona[2]. V rozpravě, k tomuto zákonu, vystoupili dva poslanci KSČM a to Daniel Pawlas a Leo Luzar. Ani jeden z nich neodmítl pomoc ze strany států sdružených v EU, či NATO a např. poslanec Luzar prohlásil, že vůbec nechce zpochybňovat iniciativu, která vedla k předložení tohoto zákona a že KSČM je proto, abychom přijali všechny lékaře, i ty vojenské, s patřičnou úrovní a úctou, a že jen navrhuje, aby se okruh států, ze kterých by lékaři mohli případně přijít pomoci, rozšířil na všechny státy OSN. Poslanec Pawlas návrh svého kolegy podpořil, když např. prohlásil – proč zavíráme dveře pomoci z dalších zemí např. Kuby[3], či Ruska. V konečném hlasování komunistický návrh na změnu předloženého zákona, která by ještě rozšířila možný rozsah pomoci, neprošel, ale při hlasování o původní předloze nebyl nikdo z komunistů (ani z SPD) proti a tvrzení pánů Zieglera a Flašky jde tedy s klidem označit za dezinformace.

Pokud vím, tak dezinformace by na blogu iDNES neměly mít místo, což ošetřuje i kodex blogera a dohled nad tím, aby byl dodržován je svěřen administrátorům. Chápu, že kontrolovat obsah všech blogů, které jsou zde publikovány, je obtížné, ale nevšimnout si titulků, které jsou na první pohled zavádějící je podezřelé. V blogu pana Flašky je sice odkaz na zdroj, což u článků tohoto typu je, podle výše uvedeného kodexu, podmínkou jejich zveřejnění, ale ani z tohoto zdroje není zřejmé, že by KSČM pomoc odmítala, ale jen to, že naopak žádá rozšíření o další země, ze kterých by případná pomoc mohla přijít. Pan Ziegler nemá tvrzení o odmítavém postoji KSČM odzdrojováno vůbec a nechápu, proč je administrátoři po autorovi nevyžadovali doplnit. Sám jsem se několikrát setkal s tím, že jsem byl doplnění zdrojů vyzván a nechápu, proč by tak neměli činit i jiní. Nebo stále platí ono orwellovské, že všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější?

 

[1] Zdroj: https://www.facebook.com/komunistickastranacechamoravy/

[2] Zdroj : https://www.psp.cz/eknih/2017ps/stenprot/063schuz/s063009.htm

[3] Kubánští zdravotníci sehráli klíčovou roli při nahrazení vyčerpaných italských zdravotníků v Itálii na počátku koro-krize. Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/nato/kscm-komunisti-pavlas-filip-covid-koronavir-narodni-garda-nato-aliance-eu-zdravotni.A201027_125833_zpr_nato_inc

Autor: Aleš Merta | čtvrtek 29.10.2020 11:41 | karma článku: 29,88 | přečteno: 1218x
  • Další články autora

Aleš Merta

EU opět zapráskala bičem

Direktivní metody EU k prosazení zelených cílů začínají čím dál více připomínat metody bolševiků při kolektivizaci vesnice.

19.3.2023 v 17:43 | Karma: 46,04 | Přečteno: 6747x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Vládní lež a trnité dilema prezidenta Pavla

Včerejší reportáž v pořadu 168 hodin prakticky potvrdila, že vládní politici před prezidentskou volbou vědomě lhali o neměnnosti zákona o valorizaci důchodů, aby pomohli na hrad sobě blízkému kandidátovi.

6.3.2023 v 16:40 | Karma: 39,59 | Přečteno: 1561x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

EU zatlouká další hřebíček do rakve českého venkova

Přijetí normy Euro 7 Evropským parlamentem, nebude mít negativní dopady jen na automobilový průmysl, ale povede i k vyostřování sociálních rozdílů a také negativně ovlivní život obyvatel českého venkova.

18.2.2023 v 17:13 | Karma: 46,25 | Přečteno: 10642x | Diskuse| Společnost

Aleš Merta

Ztroskotanci a samozvanci

Takový titulek se objevil v komunistickém tisku po zveřejnění Charty 77. Dnes jsou podobnými, hanlivými přízvisky častováni signatáři petice Mír a spravedlnost.

11.2.2023 v 17:30 | Karma: 42,47 | Přečteno: 6191x | Diskuse| Politika

Aleš Merta

Jdeme válce vstříc ?

Je přímé zapojení naší země do válečného konfliktu na Ukrajině reálné, nebo je to jenom fikce, kterou se nám tady v zápalu předvolebního boje snažil šířit Andrej Babiš?

30.1.2023 v 17:37 | Karma: 32,03 | Přečteno: 1005x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 270
  • Celková karma 28,94
  • Průměrná čtenost 1987x
Mediální prostor je plný zajímavých názorů, ale možná v něm chybí ten můj.

Seznam rubrik