Dvanáct let za schvalování terorismu a neb, když se kácí les tak létají třísky

Za schvalování atentátu na říšského protektora Haydricha byl trest smrti, naše dnešní vláda slibuje za podobné konání maximálně dvanáct let, takže pokrok tu je.

Pokud parlament schválí zpřísnění „protiteroristického“ zákona, tak se člověk schvalující „teroristický“ čin může dostat až na dvanáct let do vězení. Zpřísnění „protiteroristického“ zákona je v rámci kontextu posledního dění v Evropě jistě správné, ale předloha tohoto zákona trpí několika nedostatky, které mohou přispět k jeho zneužití. Hlavní problém podobného zákona vidím v tom, že bude velmi těžké určit, kdo bude rozhodovat, který čin, či kterou organizaci je možno označit za teroristickou. Právě příklad s říšským protektorem Haydrichem totiž ukazuje na to, že různé režimy, či dokonce různé vlády si pojem terorismus mohou vykládat podstatně jinak. Když se podíváme na seznam teroristických organizací zveřejněný na wikipedii tak je zřejmé, že jednotný názor nemusí mít ani sví nejbližší spojenci.

Bude mít naše vláda svůj seznam, nebo budeme podporu organizaci inklinující k terorismu soudit dle seznamu EU, či dokonce USA[1]. Bude schvalování terorismu retroaktivní záležitostí, či se budou takové činy soudit až po přijetí zákona? Půjde si bývalý ministerský předseda Topolánek sednout na dvanáct let za to, že předal medaile členům teroristické skupiny bratří Mašínů? Jsou členové Greenpeace blokující káceni lesa teroristé? Právě takové otázky člověka napadnou po dnešním prohlášení ministra Roberta Pelikána. Zneužít se dá jistě každý zákon, ale u zákonů takového typu by si legislativci měli dát obzvlášť velký pozor. Zdviženým ukazováčkem může být i vývoj současné situace v Turecku, kde vláda prezidenta Erdogana se snaží právě pomocí takových zákonů zlikvidovat opozici. Proti současné vlně islámského terorismu je samozřejmě zasáhnout se vší silou, kterou máme k disposici a potřeba je zlikvidovat nejen teroristy, ale i podhoubí ze kterého toto zlo vyrůstá. Naši zákonodárci musí ovšem „protiteroristický“ zákon přesně precizovat a náš systém musí obsahovat takové brzdy, aby mohl zneužití zákona zabránit, jinak se můžeme dostat do situace, která může mít pro nás fatální následky.

 

[1] https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_skupin_ozna%C4%8Den%C3%BDch_za_teroristick%C3%A9

Autor: Aleš Merta | středa 27.7.2016 13:37 | karma článku: 29,32 | přečteno: 1460x