Zeman by mohl být takový bledě oranžový Klaus.

Lehce arogantní, samolibý, co všechno předpověděl od vejce a přesně ví, jak to dopadne. Ušklebující se a mající lidí ve svém okolí za potroublé nebo nestojící za zaregistrování, bez vlastní viny za historický vývoj…  Ne nemluvím o Klausovi. Mluvím o Zemanovi.

Sledoval jsem 17.1. duel prezidentských kandidátů a – dnes už bez údivu – jsem vnímal chování a odpovědi obou kandidátů. Když jsem přivřel oči a odmyslel si tóninu hlasu, jako by tam seděl sám bůh vševidoucí, dosud obývající Pražský hrad.

„Já nic, já muzikant“  a „kdo lepší, než já“ splývalo do oblíbené písně pana „ještěchvíliprezidenta“, nazpívané populární kapelou Olympic. Pokud myslíte, že jde o hit „Já“, trefili Jste do černého. Když jsem si představoval, kdo z těchto dvou kandidátů bude mít větší díl autority a uznání, pak Miloš Zeman zcela jistě ne. Kabaretiér bude kabaretiér, kdyby ho medem krmili. Vizáž budoucího prezidenta pro mě přestala být důležitá už před volbami.

Nějaká ta vada v řeči, jako třeba i ta „nesrozumitelnost“, kterou má pan kníže není nijak neobvyklá vada u prezidentů. Specifický hlasový projev měl i Václav Havel a má ho i Václav Klaus. Nehledě na to, že poslední jmenovaný, i když nemumlá a česky umí, dokáže hlasově vypustit takové věty, kterým nerozumí nikdo, kromě něj samotného a možná pana Hájka.

Co ale nyní zcela jednoznačně vyplouvá na povrch, když už „soutěží“ jen dva kandidáti je, že serióznějším z obou pánů - a to zcela jednoznačně - je pan Schwarzenberg. Šťouchance kabaretiéra ustál skvěle a dokonce dokázal značnou dávku humoru, který do svých seriózních odpovědí tu a tam vložil.

Pokud došlo na to, že si měl každý z prezidentských kandidátů připustit své chyby, byl to právě pan kníže, který to dokázal a naopak jeho sok je poukazoval na svou téměř bezchybnost a za chybu označil v podstatě jen svou nedůslednost v boji proti opozici. Jinak všechno vždy udělal – když ne nejlépe, tak lépe, než kdokoliv… včetně Václava Klause. Z jeho řeči téměř kapalo přesvědčení, že historicky se stala jediná chyba a to, že nebyl prezidentem už dávno.

Ačkoliv si pana Schwarzenberga stále nějak spojuji s panem Kalouskem a někým, kdo ve vládě posledních let aktivně pracoval anebo spal, jsem už po prvním kole duelu značně nakloněn právě panu knížeti.

P.S. Už jenom proto, že Klause v bledě oranžovém na hradě nechci.  A kdo ví, jestli na amnestii nečeká ještě pár „oranžových“ kamarádů.

Autor: Aleš Baloun | sobota 19.1.2013 7:30 | karma článku: 14,74 | přečteno: 467x