Zákonem dané uzavření obchodů v neděli? To je fór?

Nakoupit si na týden v neděli, když na to máte čas? Tak s tím se začněte loučit. Vzkazují nám, co tohoto dne k nákupům využíváme.

Je ponurý nedělní den, venku je chladno, prší. Venku se být nedá. Proč nezajít nebo nezajet utratit peníze v klidu a pohodě, když v týdnu na to není čas. V týdnu přijdete domů večer a už se Vám ani nikam po celodenním shonu nechce. Idea nakupování je dnes už ve velké spojena s nějakým obchodním centrem, kde je i nějaká zábava. Třeba kino. Zajdete třeba na film a pak v klidu nakoupíte, co potřebujete. Užije si to i celá rodina. Čas Vás nehoní a tak máte na všechno víc klidu…

Najde se ale někdo, kdo tvrdí, že otevřít obchod v neděli je špatné. Rodiny mají být spolu. Ne v práci nebo v nákupních a zábavních centrech, ale třeba v přírodě, nebo v kostele…  Že je to vtip? Ne, bohužel není. A kdo že to vymyslel? Úředníci v EU a nábožensky smýšlející pohlaváři církví.

Že obchody právě o víkendech – tedy i v neděli - mají nejvíc zákazníků? Ž by se hodila spíš „zavíračka“ v pondělí, kdy většina lidí stejně nemá po celodenní shonu čas jít do obchodů? No to ne. V Německu ovšem třeba restaurace mají právě v pondělí „sanitární den“. Hodí se to proto, že v ten den lidé stejně nechodili. Užili si to totiž v neděli.

Ale vezměme to zcela z jiného úhlu. Prima. Zavřeme v neděli obchody, aby lidé bylo spolu a mohli se věnovat sami sobě. No a co doktoři? Ti také pracují v neděli. Stejně tak na železnici, v letecké nebo pozemní dopravě lidé pracovat v neděli musí. Nelze jedno odvětví preferovat a jiné přehlížet. Vypneme třeba na neděli jadernou elektrárnu, odstavíme továrny … a zakážeme zemědělcům vyjet na pole nebo se starat o dobytek? Vždyť tu jsou tu spousty těch, co pracují v sobotu i v neděli a „víkend“ mají ve všední den.

Navíc je to omezení soukromého podnikání. Navíc zcela nelogické. Příklad? V neděli jste na zahrádce chalupě či doma a chcete pracovat „na vlastním“. Třeba stavíte nebo jen něco opravujete. Materiál, který Vám najednou chybí, chcete si ho jít koupit a ejhle – je zavřeno! V neděli prý nemáte NIC dělat. Pracovat máte od pondělí do pátku. V neděli se máte tak maximálně modlit. Tak praví bible a…EU.

No, ač jsem ateista, asi se začnu modlit. Ale až zítra, dnes by to nemělo význam. Pán Bůh totiž dnes nepracuje. Dnes stávkuje s odboráři v Praze.

P.S. A moje motlitba bude asi takováhle: „Dobrý bože, vyslyš mě a sešli nějakou větší katastrofu na Bruselské úředníky EU, včetně svých oveček, které chtějí obchody v neděli zavřít. Než vezmu klacek a poruším desatero, konkrétně „nezabiješ“...“   

Autor: Aleš Baloun | čtvrtek 16.6.2011 14:00 | karma článku: 26,87 | přečteno: 1642x