Vypatlanci už nejsou jen za volanty aut.

Potkat naprostého cvoka za volantem silného auta nebo motorky není problém. Stačí vjet na silnici a za chvilku se odněkud přiřítí. Ale že jsou takoví idioti i za řidítky kol, coby cyklisti – to už je na pováženou.

AB+MS

Nejen že helma a povinná výbava kola takovým cvokům nic neříká, ale ještě se musíte mít na pozoru i Vy, klidně jedoucí, třeba s dítětem po cyklostezce. Najednou se přiřítí cvok bez helmy, házející vlny mezi dírami v polní verzi cyklostezky, od jehož kol odletují kusy štěrku a on sám se tváří jako by byl na hranici svých možností. A dost možná že je už za jejich hranicemi je. Jestli pospíchá jen tak nebo do nejbližší hospody na pivo nebo ho pivo už popohání, to nezjistíte. Tedy pokud jste ho už u předešlého občerstvení neviděli, jak do sebe láme pivo za pivem a pak na další občerstvovací zastávce, kam dojel před Vámi, v doplnění tekutin pokračuje.

Přece - kdo by se tahal s lahví s pitím, když v ní to stejně zteplá, je malá a po cestě je hospod dost. Nejsem proti, doplnit tekutiny, ale závodit na kole s možná i několika promile, po silnicích i cyklotrasách – to je fakt na pováženou. Zejména, pokud s sebou na cyklovýlet berete jako já svoje ratolesti. Dobrý příklad to pro ně rozhodně není. Vysvětlovat, proč to tak tihle rádoby-cyklisti dělají, proč nemají ohled na druhé (včetně dětí), že nemají na kole ani zvonek a místo k předjetí si vynucují pokřikováním a sprostými slovy a nakonec klidně sedí u piva v další hospodské zahrádce? To je těžké.

Když jsem viděl policii, jak zastavuje cyklisty a dává jim dýchnout, kontroluje stav kol a jejich vybavení, myslel jsem si něco o prudilech, co by se měli věnovat chytání zločinců a mafiánů. Dnes už to vidím i jinak. Neslušnost se ze silnice přenesla i na kola mezi cyklisty. Idioti za volantem jsou idioty i za řidítky.

Když pak takový vyjede z polní cesty na silnici - tak-tak že ho nesejme projíždějící auto – asi si neuvědomil, že nesedí ve svém nadupaném SUV, ve kterém si připadá nesmrtelný. A ani mu nedojde, že auto je přece jen při srážce s kolem nejpravděpodobnějším vítězem, bohužel jeho řidič může nadosmrti být nešťastným… ON je prostě King of road a kolem je jen stádo h-o-vad.

P.S. Až tenhle trend přejde i do letectví, bude opravdu konec světa :-)

Autor: Aleš Baloun | středa 4.4.2012 7:00 | karma článku: 17,87 | přečteno: 1043x